我的第一球朱頂有lum啦!

作者: carmen 發表于 2009-3-28 08:46:35
1440 6
舊年團購回來的朱頂蘭... 一開始就爛根...   
因為我唔識種, 亦係第一次種朱頂蘭...
之後知道原來球根唔洗埋咁深, 可惜我已經埋左, 而且出左好多根,
所以無再攪佢... 種左成年... 都係得幾片葉,
一路都無開過花... 佢就咁樣變成我心目中的"觀葉植物"...
真係好鬼死灰, 而且仲唔再打算種朱頂蘭啦!
就係呢個時候... 今朝比我發現左d野!
就係有個小小的花lum出左黎啦~~~~~
真係真係好開心~ 唔知點形容~
好想好想同大家分享我呢一刻既喜悅!!!!!!!!!
黃臉婆 發表於 2009-3-28 16:31:47 |顯示全部樓層
舊年團購回來的朱頂蘭... 一開始就爛根...   
因為我唔識種, 亦係第一次種朱頂蘭...
之後知道原來球根唔洗埋咁深, 可惜我已經埋左, 而且出左好多根,
所以無再攪佢... 種左成年... 都係得幾片葉,
一路都無開 ...
carmen 發表於 2009-3-28 08:46

好野!我就擔定凳仔霸頭位先!
回復

蘑菇 發表於 2009-3-28 17:31:16 |顯示全部樓層
終於守得雲開喇~ 好簡動
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-28 17:46:38 |顯示全部樓層
好想佢快d開啊, 你團的係咩品種嚟架
回復

carmen 發表於 2009-3-28 21:48:20 |顯示全部樓層
多謝大家呀~~ 今日細心再睇下睇下,
原來仲有一支都出緊... 開心都爆燈呀!
第一支我就唔記得左係乜,
但第二支就係鳳蝶囉!
回復

may.sun 發表於 2009-3-30 21:02:11 |顯示全部樓層
早輪我棵朱都好似爛哂咁,好彩有黃面婆女士幫手斷症,而家d花花好靚tim~~加油呀carmen~~
回復

蘑菇 發表於 2009-4-2 18:18:00 |顯示全部樓層
等緊睇花~
回復