露荀點種先岩?

作者: ccinn 發表于 2009-3-28 03:05:04
5032 14

大家好, 係呢度我先知原來香港人都咁仲意種瓜種菜!!
係呢度我真係見識不少呢! 令我都立起身, 做埋一份~! so 現在我係一個見習園丁,

我上個星期興興致勃勃買左d露荀種子, 滿心歡喜諗住會好易種, 又係呢個時候下種, so我買了
點知我將d種子浸水浸左成個星期都沒有反應, 種子, 還是種子.....沒有發芽

究竟要點種架~? 請給我意見吧~
king168c 發表於 2009-3-28 11:10:10 |顯示全部樓層
放落泥度種咪得囉....
唔駛用水發芽的~~~
回復

arp 發表於 2009-3-28 12:54:44 |顯示全部樓層
呢個我都有種, 而家都有2尺高, 仲有幾條蘆荀添呵, 不過我冇食到住, 由佢標高...
畀我之前個post你睇, 遲d有空再update返d相,
佢細個d相

http://www.hkplants.com/viewthre ... mp;highlight=%2Barp
回復

ccinn 發表於 2009-3-28 23:13:29 |顯示全部樓層
3# arp

都好快有荀食喎~ 我仲以為要3年後先有得食
我而家將d種子放左入泥啦~ 唔知幾時先會發芽~?
我都好想知露荀大左之後會係點樣~ 期待中~
回復

paulpaul 發表於 2009-3-29 10:56:02 |顯示全部樓層
好似要種2年先食得
回復

ccinn 發表於 2009-4-7 15:37:33 |顯示全部樓層
今天我終於見到佢發芽仔啦~
原來佢係生一條長長的根先~ 我之前仲以為D種子太耐無人要, 放到唔識發芽tim......
不過佢個樣真係好柔弱, 唔怪得佢賣到咁貴~但要種咁耐, 真係等到頸都長埋
回復

ccinn 發表於 2009-4-7 15:40:00 |顯示全部樓層
3# arp

arp, 你幾時得閒post d相呀~
希望你post左相之後, 我會等你這個3年又8個月啦~
回復

LHS1 發表於 2009-4-8 01:14:25 |顯示全部樓層
請問你的露荀種子在那裡買的?
回復

小寶 發表於 2009-4-8 01:17:50 |顯示全部樓層
8# LHS1

我有露荀種子,你要試嗎? pm我啦!
回復

ccinn 發表於 2009-4-8 12:38:38 |顯示全部樓層
LHS1 你仲意的可以向我或小寶取種子~
不過....其實..... 我D種子係日本買的, SO 我先睇唔明佢D說明書, 先會唔知 露荀點種

小寶 都有種 露荀嗎~? 可否分享一下~ 種植時有無咩事要留意~
回復

Mrs.Lee 發表於 2009-4-8 13:52:11 |顯示全部樓層
你們試唔試種d易的蔬菜先, 我有蘿蔔, 芥菜呀, 有興趣 pm 我吧!
回復

arp 發表於 2009-4-8 23:10:47 |顯示全部樓層
ccinn,

我早幾日update左d相啦, 不過個post潛左水....
我種左1年都有筍啦, 不過暫時得幾條.....煮公仔面都唔夠,
http://www.hkplants.com/thread-10793-1-2.html
回復

Yuffie 發表於 2009-4-9 09:07:57 |顯示全部樓層
用種籽種要好幾年先可採收架﹐ 通常買 crowns 種。  我上個禮拜買左一盆希望可
以快D有收成。  露荀好食肥架﹐如果唔夠肥或本身未夠壯生出籬D荀都好瘦。 瘦個
D荀唔好剪呀﹐由拒生等拒制造食糧比下次D新荀。  當露荀成熟之後會有十幾年可
以採收架﹗﹗
回復

arp 發表於 2009-4-9 11:15:18 |顯示全部樓層
成盤買 ?  好少見蘆筍盤賣... 係邊鼠買架
請問係米要施甲肥為主既肥呵 ?
話時話都好耐冇施肥, 唔怪得d 筍愈出愈瘦啦....
回復

ccinn 發表於 2009-4-15 16:48:49 |顯示全部樓層
13 April 2009的荀BB

14 April 2009的荀BB, 只不過一日的時間~已經高左成倍:O

生命力驚人~~~
仲有呀~佢地高得濟, 會好似{比薩斜塔} 咁~ 斜到落泥.... 其實係咪要加泥扶番直佢??
回復