有無花友玩過"養液栽培" ??

作者: alansing 發表于 2009-3-27 23:27:16
2452 14
心思思想試下用黎種花果類既植物~

大約知道點去玩~
但呢度有無花友實質試過呢??

而我就準備用土多咩梨種籽做呢個 test
因為知道草莓類須要養份係極大...
而且香港地方真係好細..
無咩地方去種~
自問家住公屋...又唔想哂錢+要老遠租地~

所以先會諗住玩養液栽培~...得唔得都好...起碼曾經試過
簡簡單單會用袋耕+滴灌式供液方式

如果有花友有呢方面既經驗, 不如一齊分享下^_^
fnv234 發表於 2009-3-27 23:37:11 |顯示全部樓層
係唔係水培?草莓用種子發嘅苗好細喎,點整?
回復

alansing 發表於 2009-3-27 23:38:41 |顯示全部樓層
係唔係水培?草莓用種子發嘅苗好細喎,點整?
fnv234 發表於 2009-3-27 23:37

係水培呀

但水培都有好多種....
常用既會用生長容器或固定物令到苗既根部正常咁去生長先~
生長容器先講兩種 : 槽式、管式,
我諗我會用管式, 因類似容器易搵~

去到咁上下, 可以用海砂(固定物)去固定苗仔係另一 d 既生長容器之上,
當然得一得海砂係唔夠既, 因為仲有其他野去配合
回復

小白 發表於 2009-3-28 00:21:51 |顯示全部樓層
好似幾復習
回復

dada 發表於 2009-3-28 00:28:05 |顯示全部樓層
真係想見識下
回復

alansing 發表於 2009-3-28 00:43:38 |顯示全部樓層
好似幾復習
小白 發表於 2009-3-28 00:21

不如用最簡單去講 ~
類似水種風信子咁樣~

個瓶 = 生長+固定容器

只不過係水種風信子唔洗加入草炭, 海砂
回復

fnv234 發表於 2009-3-28 01:28:31 |顯示全部樓層
加海砂唔會醃死棵花咩?
回復

alansing 發表於 2009-3-28 11:44:16 |顯示全部樓層
加海砂唔會醃死棵花咩?
fnv234 發表於 2009-3-28 01:28

唔會~其實我只係舉佐其中一樣栽培介質出黎 (海砂), 因為佢易搵~
代替佢既仲有 蛭石, 蛇木屑, 發泡煉石等等~
回復

alansing 發表於 2009-3-28 17:07:16 |顯示全部樓層

其實係屋企都可以 DIY , 個原理係好 easy~
如果有人養過魚, 就同魚缸既運作原理一樣~

一個容器 + 固定介質 + Air Pump = 攪掂~
回復

cf0 發表於 2009-4-2 09:12:34 |顯示全部樓層
8 一 下, 點解要咁種 ?
個人認為 : 咁樣種法, 植會唔可以去到好大
既然植會唔大, 就 "應該" 唔會存在無 "位" 的問題,
而且, 我見張相, 而家用的位可能跟用盆種差唔多, 又要氣泵, 又要用電.....
(當然, 如果你想試一下新野玩玩, 當然ok啦,    )
回復

cf0 發表於 2009-4-2 09:12:46 |顯示全部樓層
8 一 下, 點解要咁種 ?
個人認為 : 咁樣種法, 植會唔可以去到好大
既然植會唔大, 就 "應該" 唔會存在無 "位" 的問題,
而且, 我見張相, 而家用的位可能跟用盆種差唔多, 又要氣泵, 又要用電.....
(當然, 如果你想試一下新野玩玩, 當然ok啦,    )
回復

alansing 發表於 2009-4-2 14:15:45 |顯示全部樓層
我已經買緊野去 DIY 試下....
但唔會買一 set 個 d, 因為計過唔化算~

其實用水培, 好多國家都做緊, 出來的效果係好好的~
好處係令到蟲害減到最底~而且水培種植係在室內, 可以一年四季都生產到~
壞處係, 液體養份起初調配時可能較難掌握
回復

lammanfung 發表於 2009-4-2 15:18:35 |顯示全部樓層
我剛在網上看了一看有關水培的資料,不只是液體養份調配的掌握,還有病菌感染方面亦需注意。
回復

ferrarif38 發表於 2009-4-2 17:08:16 |顯示全部樓層
水耕大得快好多

養液剩係用花寶2號 都有唔錯既功用!
回復

alansing 發表於 2009-4-2 17:29:08 |顯示全部樓層
我剛在網上看了一看有關水培的資料,不只是液體養份調配的掌握,還有病菌感染方面亦需注意。
lammanfung 發表於 2009-4-2 15:18

所以都須要定期去更換養液
回復