救救加菲貓

作者: 小天使 發表于 2009-3-27 00:47:08
1996 18

呢隻貓貓又在我公司俾人捉左,有冇人可以救佢? 嗚....
他本身肥頭得意咁幾可愛...不過係個籠到有d惡....幫佢影相佢fee我

claudiatang 發表於 2009-3-27 09:58:05 |顯示全部樓層
何解你公司老是有貓自投羅網的?再有是,漁記一天到晚都有個籠在你公司?若是街貓就放牠一條生路吧,牠可以自行覓食。雖然都有風險,但入漁記就只有死路一條。很多人都是有心無力。
回復

vivi 發表於 2009-3-27 09:58:57 |顯示全部樓層
不如你放左佢啦
點解又call漁記 唔call愛護動物協會o者
回復

小天使 發表於 2009-3-27 10:01:34 |顯示全部樓層
我也想放他走,但我不是老細。
我唯一可以做的是找人去救他,我見到佢地俾人捉左我都好唔開心!
回復

蘑菇 發表於 2009-3-27 10:30:59 |顯示全部樓層
題外話: 我估個貓籠係你老細問漁記借黎捉貓,其實你公司係咪好多流浪貓滋擾??
回復

fatball 發表於 2009-3-27 10:33:09 |顯示全部樓層
其實你公司仲有幾多隻貓要捉呢? 點解一定要捉, 係未因為無desex 引起好多問題?
回復

KUNO 發表於 2009-3-27 12:56:20 |顯示全部樓層
我老竇喺漁記做,入得去就九死一生!
回復

gege188 發表於 2009-3-27 14:04:33 |顯示全部樓層
偷偷地放走佢得唔得呀???

如果太多貓.貓會有冇義工幫幫手呀?????

please help them!!佢地都有生命ga!!!
回復

小天使 發表於 2009-3-27 15:55:14 |顯示全部樓層
題外話: 我估個貓籠係你老細問漁記借黎捉貓,其實你公司係咪好多流浪貓滋擾??
磨菇 發表於 2009-3-27 10:30

有d會走入人地間屋, 咁俾人投訴就要捉
有d會抓垃圾桶, 搞到周圍都係垃圾又要捉
我地呢到有兩個貓籠, 我唔清楚係點得返黎
但係我見到d貓入左籠我就好心痛...
我唔放得佢走, 因為同事會落哂簿, 仲轉個頭就call漁記...
我諗呢到仲有幾隻...唉...
我真係好驚我搵唔到人救佢地...
回復

claudiatang 發表於 2009-3-27 16:17:25 |顯示全部樓層
可以打去愛謢動物協會或救貓救世軍等機構,他們有醫生肯幫流浪貓做絕育手術然後放生牠們,總之不會給牠們再生bb就沒事。
回復

fatball 發表於 2009-3-27 16:19:21 |顯示全部樓層
即係你地係管理公司? 不如同佢地講考慮用spca 個ccp 計劃解決繁殖的問題.  你地公司亦叫做緊嘢
真係無可以成日搵到人接到貓架
回復

claudiatang 發表於 2009-3-27 16:35:54 |顯示全部樓層
是呀﹗上次那隻小白幸運遇上黑豬。否則..............
回復

蘑菇 發表於 2009-3-27 16:44:17 |顯示全部樓層
長此落去都唔係辦法,救得一隻救唔到第二隻。你公司附近係咪有人餵流浪貓,使佢哋數目日增而造成滋擾,要治標,最好勸吓d人唔好再餵喇,愛貓變成害貓喇~又或者學claudia話齋,聯絡愛謢動物協會或救貓救世軍同佢哋做絕育啦~

不過而家梗係要想辦法救咗佢先,不如先認領後放生啦~
回復

p@g 發表於 2009-3-27 18:28:58 |顯示全部樓層
我讚成, 不如搵人救左佢出黎先
好可惜我上星期已亮相...

有無人可以救佢
其實手續上一d都唔麻煩架
首先要問問小天使貓貓d特徵: 身長, 花紋, 有幾大(大約歲數), 幾時被捉, 係邊度捉
1) 去差館報失, 取報失卡
2) 去漁記用報失卡取貓 (不過要先打去漁記 confirm 有無呢隻貓係度, 如有你一定講隻貓係你養嫁, 唔係佢唔比你取貓)
取貓時記住唔見貓日期一定早過貓被捉日期,所以作早幾日, 唔係會被發現

就係咁簡單, 希望有人幫幫佢

以我上星期取貓所知呢隻貓應該係沙田狗房(係沙田顯經)
回復

corina 發表於 2009-3-27 20:54:52 |顯示全部樓層
好似話滴D白花油落個貓籠度D貓貓會唔入,不過要日日滴.
回復

claudiatang 發表於 2009-3-27 22:56:18 |顯示全部樓層
我讚成, 不如搵人救左佢出黎先
好可惜我上星期已亮相...

有無人可以救佢
其實手續上一d都唔麻煩架
首先要問問小天使貓貓d特徵: 身長, 花紋, 有幾大(大約歲數), 幾時被捉, 係邊度捉
1) 去差館報失, 取報失卡
2) 去漁 ...
p@g 發表於 2009-3-27 18:28

無理由我住東隻貓被捉的地方在西啊﹗點走到咁遠呀﹗實穿幫啦﹗
回復

gege188 發表於 2009-3-28 11:33:18 |顯示全部樓層
無理由我住東隻貓被捉的地方在西啊﹗點走到咁遠呀﹗實穿幫啦﹗
claudiatang 發表於 2009-3-27 22:56

咁又係喎..
其實簡單d,不如去貓會出post開有無義工出手幫手solve呢個問題啦!?
回復

p@g 發表於 2009-3-28 15:41:04 |顯示全部樓層
我實我都係住好遠架
不過 big mouth 話比探朋友吔

其實好多義工都有佢地d野做, 或者要照顧太多貓唔得閒; 求人不如求己啦!
回復

gege188 發表於 2009-3-28 23:22:03 |顯示全部樓層
我實我都係住好遠架
不過 big mouth 話比探朋友吔

其實好多義工都有佢地d野做, 或者要照顧太多貓唔得閒; 求人不如求己啦!
p@g 發表於 2009-3-28 15:41

我意思係....D義工會比我呢D三唔識7既人幫得手....當然.如果佢地覺得呢D CASE 唔係太SERIOUS.佢地又太BUSY,又太多CASE要跟既話...咁..我地又有咩方法幫手呢??又有咩方法可以幫貓貓佢地DESEX,聯絡佢地唔好捉貓入狗房呢??

小天使公司一星期就捉一隻貓咁..好老實講我唔係咁鐘意貓.但係呢2個星期到呢D POST.個心好UP GA....直覺中家貓真係搵唔到咁多人養,尤其係成年家貓....

又好啦今次EVEN我地係狗房拎左出黎..下次唔知邊隻貓被人捉?唔通我地次次有人捉到隻貓.之後拎返佢,睇有冇人要,無人要就放生...???

其實呢D野我真係唔識..我可以做既都係問下身邊有冇人會有興趣養多隻貓(我都問近我同事)..就算我打電話去狗房拎返佢出黎..真係無問題囉..不過我無地方 AND無可能留佢係屋企...
回復