自制有機虫害嘖劑

作者: Kimmy226 發表于 2009-3-27 00:01:47
3178 9
今日睇書介紹幾個有機的天然除虫劑
1. 可防治蚜虫
~ 薄荷水 : 500毫升的水加10滴薄荷精油, 再加10毫升的药用酒精, 充分攪拌均後, 裝入嘖瓶, 平均嘖酒於葉之正反面, 每週一次, 可以用於防治牙虫

2. 可防治蚜虫、紅蜘蛛
~ 薰衣草水 : 500毫升的水加10滴純薰衣草精油, 再加10毫升的药用酒精, 充分攪拌均後, 裝入嘖瓶, 平均嘖酒於葉之正反面, 每週一兩次, 可以用於防治牙虫、紅蜘蛛

3. 無忠子水 : 500毫升的水加20毫升無忠子精油, 充分攪拌均後, 裝入嘖瓶, 平均嘖酒於葉之正反面。市面六有售現成無忠子除虫劑

4. 肥皂水 : 約用一湯匙肥皂加一升水, 煮沸直至全部溶降, 放涼後可直接嘖於葉面
siulok11 發表於 2009-4-2 10:38:09 |顯示全部樓層
多謝分享!不過唔知薰衣草精油邊度有得買呢?
回復

MayFlower 發表於 2009-4-2 15:03:12 |顯示全部樓層
很有用的資料, 謝謝分享.
回復

Juna 發表於 2009-4-2 18:29:23 |顯示全部樓層
薄荷精油, 在咩地方可以買到?
回復

EE閒人 發表於 2009-4-2 21:59:32 |顯示全部樓層
薄荷精油, 在咩地方可以買到?
賣香薰精的地方?
回復

豬豬女 發表於 2009-4-5 23:40:18 |顯示全部樓層
去d賣香薰既地方就有,我見body shxx, jurlixxx 個d 都有
回復

alansing 發表於 2009-4-5 23:46:04 |顯示全部樓層
佢所講既 薄荷精油...唔係香薰個 d~

香薰個 d 入面有好高濃度的異丙醇(酒粒)...係其中一類危險品~
如果用異丙醇同花花白白....應該好快上西天add7icon
回復

dada 發表於 2009-4-10 02:18:44 |顯示全部樓層
肥皂水都算有機?
回復

linlai 發表於 2009-4-15 23:54:55 |顯示全部樓層
肥皂水, 淋完都仲有好多虫
回復

Ling_Lin 發表於 2009-4-16 00:57:55 |顯示全部樓層
xx香精油果d
同唔同整蛋糕果d........?
回復