Murdannia gigantea 大水竹葉

作者: KUNO 發表于 2007-10-26 02:30:11
4771 8
Scientific Name 學名 : Murdannia gigantea

Habit 習性 : A terrestrial plant. 地生植物.

Habitat 生境 : In wet and rocky places on open grassy slopes or in sparse woods.
生長於空曠草坡上或疏林中濕潤多石的地方.

Distribution 分佈 : Australia , Papua New Guinea and Thailand. 澳洲 , 巴布亞新幾內亞和泰國.

Family 科名 : Commelinaceae 鴨跖草科

Genus 屬名 : Murdannia 水竹葉屬

Species 種名 : M. gigantea

Chinese Names 中文俗名 :  大水竹葉

「所有圖文若未經同意不可轉貼!」

Murdannia gigantea

KUNO 發表於 2008-6-29 03:48:13 |顯示全部樓層

「所有圖文若未經同意不可轉貼!」
回復

Exodus 發表於 2008-6-29 04:54:12 |顯示全部樓層
原來係佢!!
上次淨係知咩科
回復

alexand52028 發表於 2008-6-29 18:15:56 |顯示全部樓層
好靚wo!!
回復

黃臉婆 發表於 2008-6-29 22:31:04 |顯示全部樓層
未曾見過有這花賣,K大,你的珍藏真多呢!
回復

Alfphy 發表於 2008-6-30 10:37:32 |顯示全部樓層
好靚啊!d花好似張開對翼跳舞的仙子咁!
回復

fnv234 發表於 2008-7-1 13:33:02 |顯示全部樓層
點解會貼喺呢個版嘅?呢種草係咪有球根?黃色果D同紫色果2枝係咪都係雄蕊?
回復

alexand52028 發表於 2008-7-1 16:09:01 |顯示全部樓層
靚牙靚牙,我中2牙
回復

KUNO 發表於 2008-7-1 23:22:13 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 1/7/2008 13:33 發表
點解會貼喺呢個版嘅?呢種草係咪有球根?黃色果D同紫色果2枝係咪都係雄蕊?

它是具有鱗莖的,而鮮黃色的是假雄蕊,紫色的是雌蕊,灰黃色的才是真正的雄蕊.
回復