芒果水晶粉 (無難度, 零失敗!!)

作者: kobyip 發表于 2009-3-26 15:22:40
9291 23

買左包蒟蒻粉, 就鐘意搞搞新意思

今次整左個完全無難度既 "傑作"

材料:
水---700ml
蒟蒻粉---30g
糖---20g (可以落多少少, 因為今次我整左出黎覺得無味)
芒果---2個
椰汁---適量

做法:
1. 芒果切片雪凍, 備用.
2. 蒟蒻粉加糖拌勻.
3. 水煮滾, 加入已拌勻糖的蒟蒻粉, 搞至無粉粒, 熄火
4. 溶液倒入平底器皿雪凍半小時後取出, 切條狀
5. 水晶粉舖上芒果, 淋上椰汁..完成~

亞B見到好開心哦 
DSCN0549 (Small).JPG

評分

查看全部評分

maymay靚 發表於 2009-3-26 15:26:32 |顯示全部樓層
好易做呀,, 口感如何??
回復

卓男媽 發表於 2009-3-26 15:31:24 |顯示全部樓層
芒果面果 d 係椰汁 ? 點解係粉狀既 ?
回復

小白 發表於 2009-3-26 15:42:48 |顯示全部樓層
快, 靚, 正
回復

kobyip 發表於 2009-3-26 15:47:31 |顯示全部樓層
好易做呀,, 口感如何??
maymay靚 發表於 2009-3-26 15:26

口感...無得彈啦~
不過如果你鐘意食彈牙D, 可以再落少D水
回復

kobyip 發表於 2009-3-26 15:50:50 |顯示全部樓層
芒果面果 d 係椰汁 ? 點解係粉狀既 ?
卓男媽 發表於 2009-3-26 15:31

唔記得買椰汁....係屋企搵到包裝即沖椰汁粉, 咪照倒落去囉
個水晶粉整淡左, 咁岩個椰汁粉係有糖...味道岩岩好
回復

kobyip 發表於 2009-3-26 15:52:04 |顯示全部樓層
快, 靚, 正
小白 發表於 2009-3-26 15:42

你都試下整啦
回復

alansing 發表於 2009-3-26 16:35:28 |顯示全部樓層
其實你用"分子美食" 個隻鈣水 + 海藻粉黎整就可以做到你想用的效果
回復

kobyip 發表於 2009-3-26 16:48:02 |顯示全部樓層
其實你用"分子美食" 個隻鈣水 + 海藻粉黎整就可以做到你想用的效果
alansing 發表於 2009-3-26 16:35

太深奧喇...我呢D蠢人唔識呀
回復

alansing 發表於 2009-3-26 16:51:04 |顯示全部樓層
太深奧喇...我呢D蠢人唔識呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(74).gif
kobyip 發表於 2009-3-26 16:48

其實好簡單~
只要把芒果攪成醬 + 海藻粉....
之后你做好個型放入去鈣水入面...
咁就成型
回復

kobyip 發表於 2009-3-26 16:56:16 |顯示全部樓層
10# alansing

下.....咁咪無芒果食囉
回復

fianfumy 發表於 2009-3-26 17:02:22 |顯示全部樓層
kobyip 好衰架 ...攪到我都想整呀 ...
回復

kobyip 發表於 2009-3-26 17:04:35 |顯示全部樓層
kobyip 好衰架 ...攪到我都想整呀 ...
fianfumy 發表於 2009-3-26 17:02

師傅...等左你好耐喇
今晚就整啦, 不過記得留返D比我喎
回復

fianfumy 發表於 2009-3-26 17:11:51 |顯示全部樓層
師傅...等左你好耐喇http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(2).gif
今晚就整啦, 不過記得留返D比我喎http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(3).gif
kobyip 發表於 2009-3-26 17:04

我是姓 "FU" , BUT 不是師傅 , 是大家交流及分享 .
今晚有新嘢整 , 因為明晚又約了花友仔去街街呀 , 她們好錫我明晚陪我呀 ....... 但新製作唔知成唔成功架 , 成功就POST上來比你睇啦 .
回復

alansing 發表於 2009-3-26 17:14:57 |顯示全部樓層
10# alansing

下.....咁咪無芒果食囉http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(17).gif
kobyip 發表於 2009-3-26 16:56

點會無=_="
只係用個兩樣野令芒果做成唔同型態...
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-3-26 17:29:12 |顯示全部樓層

咁.... 係咪可以一層層咁做呢?水晶、芒果、水晶、芒果、水晶。
個個溝左蒟蒻粉嘅野放耐左係咪會定形架?
如果係,咁咪即係要做一層整一次呢?

噫,唔係啦,一齊放落玻璃杯又得唔得呢?一粒粒芒果咁浮下浮下!好睇又好食!
回復

kobyip 發表於 2009-3-26 17:31:49 |顯示全部樓層
我是姓 "FU" , BUT 不是師傅 , 是大家交流及分享 .
今晚有新嘢整 , 因為明晚又約了花友仔去街街呀 , 她們好錫我明晚陪我呀 ....... 但新製作唔知成唔成功架 , 成功就POST上來比你睇啦 . ...
fianfumy 發表於 2009-3-26 17:11

等你等你
花友仔...聽晚有福囉
回復

kobyip 發表於 2009-3-26 17:37:16 |顯示全部樓層
點會無=_="
只係用個兩樣野令芒果做成唔同型態...
alansing 發表於 2009-3-26 17:14

你咁講...都有道理...
但我未學識欣賞..要再深入研究下先
回復

kobyip 發表於 2009-3-26 17:44:04 |顯示全部樓層
咁.... 係咪可以一層層咁做呢?水晶、芒果、水晶、芒果、水晶。
個個溝左蒟蒻粉嘅野放耐左係咪會定形架?
如果係,咁咪即係要做一層整一次呢?

噫,唔係啦,一齊放落玻璃杯又得唔得呢?一粒粒芒果咁浮下浮下!好睇 ...
虛宿寶瓶 發表於 2009-3-26 17:29

你都可以試下一層層咁做架喎, 不過呢, D蒟蒻溶液都算好快定形, 所以好似你咁講, 做一層要煲一次

其實可以係溶液未實之前放入你鐘意既生果, 再倒入模仔度都得, 咁咪變成有益果凍
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-27 00:36:20 |顯示全部樓層
仲有冇呀~
回復

12下一頁