返回列表 發新帖

2年無開花既vanda

作者: paulpaul 發表于 2009-3-26 12:36:38
2287 25
paulpaul 發表於 2009-3-27 12:13:27 |顯示全部樓層
16# paulpaul

掛係窗外..日曬雨臨...除左好凍就收番入屋
cara 發表於 2009-3-27 10:42

thx! 我都係差唔多
但凍都懶得收
回復

yin3030y 發表於 2009-3-27 20:19:33 |顯示全部樓層
RE: avery

買左成兩個月~出左一塊半葉~D花岩岩開完~張相早前影架~所以咪問下用乜施肥好~^^

RE:Exodus

吓....如果下面甩左....我會覺得仲恐怖...因為好似竹高精咁...佢其實開完花下面最細果塊葉變黃左....不過我剪左佢...
回復

avery 發表於 2009-3-27 20:39:43 |顯示全部樓層
RE: avery

買左成兩個月~出左一塊半葉~D花岩岩開完~張相早前影架~所以咪問下用乜施肥好~^^

吓....如果下面甩左....我會覺得仲恐怖...因為好似竹高精咁...佢其實開完花下面最細果塊葉變黃左....不過我 ...
yin3030y 發表於 2009-3-27 20:19

唔係我潑你冷水, 响市區除非冬天有加温加濕, 平日有頻密噴水, 出年今日佢大概只可以得番一半葉 ~

你係咪住市區 ??
回復

yin3030y 發表於 2009-3-27 20:50:26 |顯示全部樓層
係呀...估唔到好似咁難打理咁....俾個老板坤左添...佢話好易打理....我先買jar~假如下年今日佢咁不幸...我下次唔會再買呢D品種~
回復

avery 發表於 2009-3-27 22:01:20 |顯示全部樓層
萬代蘭鍾意高溫高濕強光, 你可以想像到要俾D咩佢, 佢先至生得好 ... 俾心機啦 ~

回復

Exodus 發表於 2009-3-28 00:25:54 |顯示全部樓層

吓....如果下面甩左....我會覺得仲恐怖...因為好似竹高精咁...佢其實開完花下面最細果塊葉變黃左....不過我 ...
yin3030y 發表於 2009-3-27 20:19

放心喇
不久既將來佢就會變成咁
回復