LED 植物燈

作者: crabcrab 發表于 2009-3-25 23:25:39
9798 19
variable 發表於 2009-3-28 22:53:50 |顯示全部樓層
3# 植物燈

冇照LED燈果組係指用咩光源?
回復

BBBQQ 發表於 2009-4-1 19:52:06 |顯示全部樓層
睇落都幾好噃, 如果種子剛發芽, 又碰上天陰,
有呢支燈應該唔怕徒長喇, 香港有冇'架'?
回復

alansing 發表於 2009-4-3 23:12:37 |顯示全部樓層
講起植物 lamp...
係香港好似少人用 HPS grow lamp~

用佐佢...生長勁快...
回復

Jennie 發表於 2009-4-4 22:35:46 |顯示全部樓層
香港唔知响邉買到,我响淘宝睇到勁貴!
回復

Ling_Lin 發表於 2009-4-4 23:50:34 |顯示全部樓層
講起植物 lamp...
係香港好似少人用 HPS grow lamp~

用佐佢...生長勁快...
alansing 發表於 2009-4-3 23:12

又有另一款燈..?

請問有冇多小小資料?
回復

alansing 發表於 2009-4-5 00:16:07 |顯示全部樓層
又有另一款燈..?

請問有冇多小小資料?
Ling_Lin 發表於 2009-4-4 23:50

但唔係咁岩香港既環境~
火數大 ( 由 150 W - 1000 W 都有 )
http://hk.search.yahoo.com/searc ... 8&meta=rst%3Dhk

除佐個 lamp 之外, 仲要跟個安全穩壓器...但個 size太大, 唔合我眼~

中文名叫 "HPS高壓鈉燈(室內種植栽培.植物種植栽培用)"
係美國好多植物種植者都用 HPS

高壓鈉燈(又稱SON或HPS)結構與低壓鈉燈相似,但體積較少及包含水銀等元素,且具較高的氣壓,弧光管含氧化鋁,發出波長在589nm位置的鈉(Na)「D」發射線(黃光)。

但如果用 HPS 你就慘, 電費都交唔少, 電量大, 熱量都大, 壽命唔長,
依家由於節能環保議題的持續發升溫,長壽命、低耗電、低維修成本等優勢的LED燈,將取代傳統高壓鈉燈(High Pressure Sodium-lamp, HPS)成為新一代路燈光源,可望掀起高功率(High Power)LED應用熱潮。  

如果我買, 我都會用高功率既 LED 植物燈 ( 50W 以上 ), 壽命可以去到最少 20000 hrs, 領錢又平, 都係 600蚊左右~
回復

Ling_Lin 發表於 2009-4-5 00:29:57 |顯示全部樓層
但唔係咁岩香港既環境~
火數大 ( 由 150 W - 1000 W 都有 )
http://hk.search.yahoo.com/searc ... 8&meta=rst%3Dhk

除佐個 lamp 之外, 仲要跟個安全穩壓器...但個 size太大, 唔合我眼 ...
alansing 發表於 2009-4-5 00:16

個外形咁似...抽油煙機......
好似唔多岩住家用..
回復

Ling_Lin 發表於 2009-4-5 00:31:00 |顯示全部樓層
600蚊係指燈ge價錢?
回復

alansing 發表於 2009-4-5 00:36:23 |顯示全部樓層
600蚊係指燈ge價錢?
Ling_Lin 發表於 2009-4-5 00:31

yes~

LED lamp 我搵過如 over 60W 以上...好 price 真係好嚇人~

我自己來講, 50W 功率既 lamp 就合我~
30W 以下的我寧願比佢見太陽就算~
回復

Ling_Lin 發表於 2009-4-5 00:38:23 |顯示全部樓層
唔同植物,又要比唔同W數??

我都想加下燈比我d植物...
but我係種緊蕃茄果d農產品
回復

alansing 發表於 2009-4-5 00:50:39 |顯示全部樓層
唔同植物,又要比唔同W數??

我都想加下燈比我d植物...
but我係種緊蕃茄果d農產品
Ling_Lin 發表於 2009-4-5 00:38

唔怪事~
功率大與小...係直接影響你所種既植物的生長快慢~

係外國最常見係買一間 HPS room 放係自己個花園度, 入面通常會有 1000W 既 HPS lamp~
用意就係令到植物生長得快 d ~

我搵到一篇由台灣土木工程界所發表有關 LED lamp 對植物的影響既文章...你看看吧 :

LED燈在植物補光領域的效用探究
刊 名  :  燈與照明
卷期/出版年月 32卷2期(2008/06)

該文旨在通過實驗探究在我國東南沿海的溫室種植環境下利用LED和熒光燈對種植植物進行補光的效用對比。熒光燈選用專門研制的植物生長用熒光燈,其輻射光譜峰值為405.9 nm、437.3 nm、547.5 nm、612.9 nm和659.4 nm,而LED光源為自行組裝的LED光源,采用了單顆功率為1W的LED,按照紅藍光發光顆粒數比為5:1比例混合。實驗另設有空白對照組,即沒有選擇任何補光設備。借由植物的生長狀況來評價兩種光源在植物補光領域的效用。實驗結果顯示植物補光照明對植物生長有促進植株干重增長15%~20%的效果,其中熒光燈補光的番茄葉綠素含量最高,LED次之,而自然光組較差。另外,展示了LED補光的節能效果和改進潛力能體現植物補光應用的樂觀前景。
回復

Ling_Lin 發表於 2009-4-5 01:01:18 |顯示全部樓層
姐係都係睇返佢個wave length岩唔岩棵植物..?

實驗結果顯示植物補光照明對植物生長有促進植株干重增長15%~20%的效果,其中熒光燈補光的番茄葉綠素含量最高,LED次之,而自然光組較差。另外,展示了LED補光的節能效果和改進潛力能體現植物補光應用的樂觀前景。

呢段有用(其實得呢度少少睇得明..)^^
回復

breadtree 發表於 2009-4-5 01:05:34 |顯示全部樓層
我有用曼佳美既15W 植物燈, 用左幾日效果吾係咁理想,
好似用白光燈仲好D ...
我都想睇下仲有冇好D既燈 照菜菜
回復

alansing 發表於 2009-4-5 01:08:23 |顯示全部樓層
我有用曼佳美既15W 植物燈, 用左幾日效果吾係咁理想,
好似用白光燈仲好D ...
我都想睇下仲有冇好D既燈 照菜菜
breadtree 發表於 2009-4-5 01:05

照菜~又要白燈...
HPS Grow Lamp 岩哂你...=_="
回復

breadtree 發表於 2009-4-5 01:33:29 |顯示全部樓層
邊度有得買呀 ???
回復

alansing 發表於 2009-4-5 01:34:59 |顯示全部樓層
邊度有得買呀 ???
breadtree 發表於 2009-4-5 01:33

最近要台灣...
全Set 的要美國
回復

breadtree 發表於 2009-4-5 01:40:19 |顯示全部樓層
嘩..... 我番睇你上文...
好大 W 數喎... 而且好似吾係咁合乎一般HK家居用喎..
回復

alansing 發表於 2009-4-5 01:42:53 |顯示全部樓層
嘩..... 我番睇你上文...
好大 W 數喎... 而且好似吾係咁合乎一般HK家居用喎..
breadtree 發表於 2009-4-5 01:40

係美國....最細係 250W
回復

breadtree 發表於 2009-4-5 01:56:40 |顯示全部樓層
係美國....最細係 250W
alansing 發表於 2009-4-5 01:42

唉.... 咪係囉... 仲要最細 250W , 仲多過我成屋既燈..
加左一盞燈比D植物後, 我係屋企睇電視就吾多燈.
諗住 = 番本身既燈 , 環保D, 但HPS 要咁勁, 太吾環保喇...

我諗會用番普通 11W 6500K 白光燈, 因為 曼佳美既植物燈,
佢話既話係GOOD FOR PLANTS , 但兩種燈都試過用, 反而白光燈
D 植物好似生長得生過盞植物燈...

我買既時候問個 d 曼佳美 SALES , 植物燈係幾多K ,
佢地答植物燈係吾會用 K 黎計, SO 按數據都吾識有乜分別
回復