我d百里香好有問題呀!!!help!!!!

作者: yuki_123 發表于 2009-3-25 21:01:29
3030 11
我有d百里香ge種子...
播左3至4日...
一d動靜都無...
d種子係咪要埋係泥度鮮得ge??
到底要點種鮮啱??
help me!!!
thank you!!!!
FC1011 發表於 2009-3-25 22:09:23 |顯示全部樓層
1# yuki_123

我都剛剛開始種"百里香"發芽率都真好低, 我用暖水浸一晚,直接下泥, about 20-30pcs seed ..only 1 can be grow.
回復

gtrnismo 發表於 2009-3-25 23:30:58 |顯示全部樓層
不用擔心, 慢到可以兩個禮拜又得, 成個月先出都得。

百里香出真葉後, 記住要太陽晒
回復

llaus 發表於 2009-3-26 07:48:35 |顯示全部樓層
大得好慢添
從種籽種到現在成半年有多,都是得幾吋咋
回復

yuki_123 發表於 2009-3-26 17:42:41 |顯示全部樓層
大得好慢添
從種籽種到現在成半年有多,都是得幾吋咋
llaus 發表於 2009-3-26 07:48

咁請問係咪就咁放佢係度就得架喇?
我就咁整濕D泥之後再放佢上面咋...
有冇做錯?
回復

llaus 發表於 2009-3-26 18:13:48 |顯示全部樓層
百里香種籽都好細細啵
找d乾泥(要幼細d)或乾沙,然後加入適量種籽
張泥(沙)與種籽混合
然後分散放在泥面
上面加上一層薄泥
淋水方面,請改用噴(細力噴那隻)
回復

mandywowo 發表於 2009-3-26 18:34:37 |顯示全部樓層
唔係喎我果d
2009/2/08 落泥
2009/2/11 開始陸續咁發

而家咁囉~
DSC07630 (Small).JPG
回復

yuki_123 發表於 2009-3-26 20:51:23 |顯示全部樓層
百里香種籽都好細細啵
找d乾泥(要幼細d)或乾沙,然後加入適量種籽
張泥(沙)與種籽混合
然後分散放在泥面
上面加上一層薄泥
淋水方面,請改用噴(細力噴那隻) ...
llaus 發表於 2009-3-26 18:13

咁d泥要濕d定"剛"d??
回復

小寶 發表於 2009-3-26 20:57:39 |顯示全部樓層
唔係乾濕的問題, 而係要d泥夠疏水, 淋左水落去佢好快走水的.
回復

gtrnismo 發表於 2009-3-27 00:21:06 |顯示全部樓層
唔係乾濕的問題, 而係要d泥夠疏水, 淋左水落去佢好快走水的.
小寶 發表於 2009-3-26 20:57

對, 一定要走水快, 但新落種可以up都得, 到出真葉換盆時再加沙又唔遲
回復

露絲瑪莉愛薄荷 發表於 2011-10-6 20:41:03 |顯示全部樓層
百里香
型態 :多年生常綠小灌木,株高依品種而異,在15-50公分之間,品種分直立與匍匋性品種,屬直立性品種,由基部開始分枝,葉有灰綠葉、銀葉、黃色葉等多樣品種,而大部份葉片均很小,呈卵形,微帶肉質,亦有部份種類具有短絨毛,葉緣略向葉背反捲狀;莖上部長著密密的紫色小花,成熟莖枝呈本質化、淡褐色,全株有濃郁的芳香味道。
用途 :百里香可以提振精神消除疲勞;如果加入蜂蜜可以減緩上呼吸道感染所引發的徵狀。飲用百里香的香草養生茶可以幫助消化系統的功能,並且可以解除胃脹氣。對於有頂上問題的人而言,百里香還可以強健頭皮、抑制落髮,減少頭皮屑。另外百里香能夠殺菌、防腐、去腥味,因此古代常利用百里香作為食物的保存劑,或是常拿來跟海鮮類一起烹煮料理。
日照 :花色亦依種類之不同而花色有白色、粉紫色、淡紫色或深紅色等
管理 :性喜好日照、排水及通風良好的環境,生長適宜溫度在20-26℃之間,耐寒性強,忌浸水。
回復

andyfat2 發表於 2011-10-6 23:21:31 |顯示全部樓層
兩年前嘅嘢宜家覆?!
回復