小時候...要沖涼

作者: hellokitty_971 發表于 2009-3-25 09:12:38
2813 26
dada 發表於 2009-3-30 03:00:48 |顯示全部樓層
17# Pinkcat

我用毛巾將佢卷住, 包剩個頭, 兩隻腳再夾住佢, 等佢冇得反抗, 耳仔洗幾耐都得呀
回復

Pinkcat 發表於 2009-3-30 10:33:17 |顯示全部樓層
21# dada

吓, 咁就得嗱, 我再試吓先~ Thanks
回復

Pinkcat 發表於 2009-3-30 10:38:20 |顯示全部樓層
19# JenniferC

哇, 妳好細心啫! 我可以學習到妳的耐性就好了.

之前以為洗耳仔好複雜, 原來可以咁易攪. 哎吔, 上個星期同佢沖完涼錯失良機添~
剪指甲呢... 之前我試過幾次喎佢瞓大脾時剪失敗咗, 佢依家唔係咁鐘意俾我玩佢手手....我再試吓氹佢先.

Anyway, 謝謝妳的經驗.
回復

JenniferC 發表於 2009-3-30 14:52:40 |顯示全部樓層
19# JenniferC

哇, 妳好細心啫! 我可以學習到妳的耐性就好了.

之前以為洗耳仔好複雜, 原來可以咁易攪. 哎吔, 上個星期同佢沖完涼錯失良機添~
剪指甲呢... 之前我試過幾次喎佢瞓大脾時剪失敗咗, 佢依家唔係咁鐘 ...
Pinkcat 發表於 2009-3-30 10:38

因為到我手的貓貓幾乎都是街貓,唔慣洗耳仔是一定的了,能夠教到貓貓知道要洗耳仔,相對較易照顧就會容易搵到新爸媽嘛~

貓貓毛毛初時是會比較扭,放上身走好幾次又捉好幾次,但真正用來洗耳仔的時間一次比一次快,扭的時間都是一次比一次短,比d耐性貓貓,佢漸漸就明白佢越反抗就越洗得耐,知道乖乖比你洗完就好快可以甩難

習慣這個東東真係幾恐怖o嫁,連這些小朋友都有。
(除了洗耳仔,我仲令佢習慣"錫錫",是用嘴嘴哄一下的"錫錫",我"鍚"完佢面仔/額頭,佢就"鍚"你面一下,又或者指一指自己塊面,佢就響你指個位"錫"一下add6icon 。)
回復

carlo 發表於 2009-3-30 15:27:23 |顯示全部樓層
係中文,真係叫「低B貓」!
KUNO 發表於 2009-3-25 13:21

叫嗲 B 得唔得呀 ?
回復

carlo 發表於 2009-3-30 15:32:20 |顯示全部樓層
洗耳仔,我妹話我同貓貓洗耳仔時好惡…
對上次同貓貓毛毛洗耳仔,我妹話毛毛一直用好委屈同求救的眼神望住佢…
我會用大毛巾(佢慣用的)墊自己腳上再"動"起腳…,總之就是放貓貓坐我身上,用上身雙手同對腳先困住佢 ...
JenniferC 發表於 2009-3-28 22:22

我家小雪同佢整咩都無問題 , 好乖 , 個個星期都要洗耳仔 ,沖涼 , 剪腳底毛 , 眼就要日日抺 .
但係獅虎就要可以快手 , 係要好快手 ..... 因為佢會勁反抗 ...... 次次都會有損傷 !!!!!!!!
回復

JenniferC 發表於 2009-3-31 15:42:02 |顯示全部樓層
我家小雪同佢整咩都無問題 , 好乖 , 個個星期都要洗耳仔 ,沖涼 , 剪腳底毛 , 眼就要日日抺 .
但係獅虎就要可以快手 , 係要好快手 ..... 因為佢會勁反抗 ...... 次次都會有損傷 !!!!!!!! ...
carlo 發表於 2009-3-30 15:32

噢~~
真係唔乖豬,就唯有用毛巾卷起佢了。
回復