80株不同的非洲紫羅蘭小苗

作者: kingtze1 發表于 2009-3-24 11:01:12
12185 98
byau 發表於 2009-3-25 16:17:45 |顯示全部樓層
你好勁呀!我都係新丁,但我就唔夠胆一次買80盆,我怕自己唔識種會種死d花,所以都係慢慢來.我最近係圖書館借到一本~ (非洲紫羅蘭圽栽種入門手冊)03年出版. 書中很清楚介紹入門資料;如光照選擇,供水法,繁殖方法及常見問 ...
花師奶 發表於 2009-3-25 14:02

你講個本係咪高生個本?依本係絶版黎嫁(因為間出版社執左)。另外有本台灣譯本都係天書黎嫁
回復

heiheimama 發表於 2009-3-25 16:40:29 |顯示全部樓層
絕版咩?我見三聯商務都有得賣wo.
回復

byau 發表於 2009-3-25 17:13:58 |顯示全部樓層
絕版咩?我見三聯商務都有得賣wo.
heiheimama 發表於 2009-3-25 16:40

花師奶講個本好似係高生個本, 指南針出版社。三聯賣個本應該係另一本
回復

kingtze1 發表於 2009-3-25 17:57:12 |顯示全部樓層
你好勁呀!我都係新丁,但我就唔夠胆一次買80盆,我怕自己唔識種會種死d花,所以都係慢慢來.我最近係圖書館借到一本~ (非洲紫羅蘭圽栽種入門手冊)03年出版. 書中很清楚介紹入門資料;如光照選擇,供水法,繁殖方法及常見問 ...
花師奶 發表於 2009-3-25 14:02

其實一向也有種開,由一株插葉變了十多株,而且有花開,所以也頗有信心,但全也一樣品種,今次難得碰見一些特別而漂亮的小苗,便決心加强種了,以前不知也未看過這裡,今次因上網查一些花的品種而發現了這充滿知識的寶庫,便加入了這論壇分享及吸收大家的經驗,比看書更好呢~
下面那些便是種了多年的,每年也開好多花,但全是深紫色的,也種得不錯吧~
回復

kingtze1 發表於 2009-3-25 18:07:57 |顯示全部樓層
相入面D小苗就係你既戰利品啦?!80盆起碼要兩個底盤wo
byau 發表於 2009-3-25 12:24

對~那些便是我的戰利品~因之前一天已買了30盤,那天再買多50幾盤
回復

花師奶 發表於 2009-3-25 19:50:50 |顯示全部樓層
嘩! 咁好彩絶版都比我找到. 原本我想到圖書館借d有關書籍, 點知只有兩本選擇,都是高生出品. 一本是"入門", 另一本是三聯有售個本呢; 之前我在大眾書局見到,售$75有9折.

介紹非洲紫羅蘭的書(中文)真的很少. 是否徐了高生個兩本, 還有沒有其他.
回復

byau 發表於 2009-3-26 00:25:24 |顯示全部樓層
我3本都睇過, 覺得三聯個本冇咩睇, 有既高生個本已經講左,另一本就係川上敏子既台灣譯本"非洲菫栽培指南,你係圖書館都可以借到, 出面都有得賣, 你去D書局仔買有8折添
回復

Fleur 發表於 2009-3-26 00:54:21 |顯示全部樓層
65# kingtze1

同我一樣, 前年夏天去繽繽買了3盆, 回家後完全唔換泥,又無問人點種(因為本人年少時種過),只是放窗邊,定時淋水施肥,幾過月後開花,喺唔停咁開, 到去年花展時遇見發叔(啲花),有如入寶山,買買買, 一下子過百, 但在去年盛夏, 當時唔喺好識點處理, 花苗放太多泥炭土,好多小苗都過不了夏(因為家中有貓,只好將大部份花苗放有蓋露台).所以夏天將至, 如果你嘅花可以成日有冷氣嘆還好,否則要注意/處理一下植土成份.我家中還有數十盆呢, 夏天未來前真的要將他們換過植料,做好準備.
回復

花師奶 發表於 2009-3-26 08:52:28 |顯示全部樓層
[quote]我3本都睇過, 覺得三聯個本冇咩睇, 有既高生個本已經講左,另一本就係川上敏子既台灣譯本"非洲菫栽培指南,你係圖書館都可以借到, 出面都有得賣, 你去D書局仔買有8折添 ...

我會去睇吓.thanks.
回復

maoer 發表於 2009-3-26 09:25:00 |顯示全部樓層
好劲啊!我也想发巅。。
回復

kingtze1 發表於 2009-3-26 09:47:26 |顯示全部樓層
65# kingtze1

同我一樣, 前年夏天去繽繽買了3盆, 回家後完全唔換泥,又無問人點種(因為本人年少時種過),只是放窗邊,定時淋水施肥,幾過月後開花,喺唔停咁開, 到去年花展時遇見發叔(啲花),有如入寶山,買買買, 一下 ...
Fleur 發表於 2009-3-26 00:54

真是同你一樣有養貓又愛上非洲紫羅蘭啊,真多謝你的提點,我d花現放在一間不准貓入的房,因紫羅蘭對貓兒有害的,房的大窗不會是直射光所以無咁傷,現正加了層板稍後會在板上加光管,也放了温度計,太熱便會開冷氣,雖然不能確保將所有的小苗培育至長大開花,但直至今天每株也油潤有光澤,希望能成功地看到小苗長大吧,你說的泥炭土是否發叔供應的那種?因我現在全是用發叔供應的泥,換盤加的泥也一樣,但如果是那些泥到夏天就對小苗不好,請問需要換那種植料才好呢?那上年逃出嚴夏的花那些成功長大的開花了嗎?很高興能分享你的經驗呢~
回復

ivo 發表於 2009-3-26 09:48:54 |顯示全部樓層
80棵苗, 勁呀.
回復

Fleur 發表於 2009-3-26 15:05:14 |顯示全部樓層
72# kingtze1

如果你有間房種花咁就唔怕啦(我都想有間,想換有天台地方,整個溫室).我向leo請教, 如果無冷氣地方種植, 夏天想棵花無咁易死,兩個做法, 一喺批根水種, 一喺多珠石,好小好小金泥同泥炭土(peat moss), 發敊嘅泥我無用,我去花寶買peat moss.依家天氣最岩換泥,我已經開始做準備.去年有啲花成功死裹逃生,仲開花呀, 開心死,開心過插葉開花.

多啲上嚟吹水啦,我都好開心同你分享種花心德呀.順便俾意見,你在冷氣地方種植,可以加水盆俾啲花提高空氣濕度.
回復

kingtze1 發表於 2009-3-26 17:13:09 |顯示全部樓層
72# kingtze1

如果你有間房種花咁就唔怕啦(我都想有間,想換有天台地方,整個溫室).我向leo請教, 如果無冷氣地方種植, 夏天想棵花無咁易死,兩個做法, 一喺批根水種, 一喺多珠石,好小好小金泥同泥炭土(peat moss),  ...
Fleur 發表於 2009-3-26 15:05

快整d你d花相嚟睇吓啦,有花開最開心呢~
其實發叔那天教了我很多東西,說用他的泥和肥能確保花種得好點,所以也不作他想買多點他的泥,的而且確他的泥很疏水,只要再留意温度及濕度應會保險點,我家有噴濕機,開冷氣或秋天便用得著了,我男友依家都未得閒幫我影小苗的相,下週才有空,到時再放上來給你看看吖~
回復

BeBeCheung 發表於 2009-3-26 20:33:02 |顯示全部樓層
俾心機呀, 第時POST多D相
回復

Fleur 發表於 2009-3-27 00:48:28 |顯示全部樓層
75# kingtze1

請去我嘅空間睇花啦,太多了,唔可以喺到放咁多相呢.
回復

kingtze1 發表於 2009-7-31 15:53:51 |顯示全部樓層

RE: (已更新照片)80株不同的非洲紫羅蘭小苗

報告一下今年3月花展買的小苗,現在分別放在層架及窗台,生長情況理想,雖然還有很多未開花,但每株也很健康呢
DSCF9347.JPG DSCF9352.JPG DSCF9353.JPG DSCF0223.JPG DSCF0197.JPG DSCF0200.JPG DSCF0201.JPG DSCF0202.JPG DSCF0207.JPG DSCF0212.JPG DSCF0222.JPG DSCF0195.JPG
回復

peggykyw 發表於 2009-7-31 16:26:23 |顯示全部樓層
4個字---佩服 + 羨慕
回復

Evalam 發表於 2009-7-31 16:46:28 |顯示全部樓層
嘩...好勁呀add14icon
回復

fanhoiyiu 發表於 2009-7-31 16:56:42 |顯示全部樓層
你真係好好心機呀
回復