徵求飄蟲....

作者: venom 發表于 2009-3-23 19:32:36
6600 41
EE閒人 發表於 2009-3-27 23:38:52 |顯示全部樓層
vicky,
我都未用過,是導師、義工教的;我估牛奶1:1 可以,麵粉水就起碼要溝到白白地,杰杰地;或者你可以先噴下自己隻手試下;一笑!
回復

阿忻 發表於 2009-3-28 21:32:00 |顯示全部樓層
瓢蟲到~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(15).gif

BanbieChan 發表於 2009-3-27 22:25

好可愛呢@@!! 佢地飛來停好耐先走架?
我住4樓應該都無機會吸引到佢地來XDDD
回復

豬豬女 發表於 2009-3-28 23:47:36 |顯示全部樓層
我都想要, 去邊度可以捉到呢?
回復

paulpaul 發表於 2009-3-29 11:12:34 |顯示全部樓層
我都有

回復

阿忻 發表於 2009-3-29 11:31:56 |顯示全部樓層
嘩! 好可愛!!
我以前住村屋都見過~ 不過佢地來得快走得快@@"
次次都係未影到佢地相就飛走左了
回復

R子 發表於 2009-3-29 14:09:39 |顯示全部樓層
聽聞飄蟲係牙蟲既天敵
回復

jessicayip31 發表於 2009-3-30 13:24:58 |顯示全部樓層
27# R子

係啊! R子, 佢係食芽蟲的!add4icon
回復

sammyzoe 發表於 2009-3-31 03:29:23 |顯示全部樓層
佢地食芽蟲時個樣好可愛架,
先先係捉住隻芽蟲,
然後,好似我地飲檸檬荼咁啜啜啜啜啜........~~~
你會見到隻芽蟲由肥卜卜一隻慢慢被啜到得番一點,
之後,就會食埋芽蟲d手手腳腳,
一d都唔浪費~~~
佢地一日需要食大約50-60隻芽蟲作為食糧,
如果你度有好多芽蟲,
咁當飄蟲到訪時就會停留得好耐都唔走架喇~~

你亦可以種一d比較引益蟲既香草,
然後放係較多芽蟲既植物旁,
利誘益蟲黎幫忙.

前陣子家來亦來了一隻飄蟲,
我把他放入很多芽蟲為患既防蟲網裡,
一個星期後芽蟲既數量大減至不足一成左右,
有好幾盆菜菜更是一隻芽蟲都沒有,
不過在檢查既同時就再發現唔到飄蟲仔了,
我想大慨飄蟲仔已死去了>____<''
佢為我既菜園真是立下了不少汗馬功勞.

另外我發現蕃茜可能另有驅蟲功效,
甜菜,菜心是芽蟲喜歡既口味之一,
但我將一盆甜菜,菜心放於蕃茜旁邊種植,
我發現圍繞蕃茜附近既植物包括甜菜都沒有一隻芽蟲,
但反觀其他放於較遠既植物,
以及放入防蟲網內既植物,
都發現有芽蟲在作惡,
因此我懷疑芽蟲係唔喜歡蕃茜既氣味,
我現在就試驗一下將甜菜,菜心遠離蕃茜後會否再度出現芽蟲,
同時亦試下將有芽蟲既菜放近蕃茜,看看芽蟲會否跑掉,
若真的成功,那便可在較易有芽蟲既植物附近種植一點蕃茜作防預之用了.
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-31 08:17:31 |顯示全部樓層
瓢蟲又到~
回復

heiheimama 發表於 2009-3-31 09:27:53 |顯示全部樓層
Paulpaul,你的虫虫照拍得很美呢,我的是平價傻瓜機,所以macro好咋.

近月天氣暖,花園常常有瓢蟲來訪,在陽光下閃閃生輝,爬來爬去,好像很自在的.

我不太贊成花友從野外把瓢蟲捉到高樓大廈去養,覺得自由自在的虫虫被帶到不屬於自己的地方,怪可憐的.~

話說回來,這世上真的有瓢蟲賣呀,不過在美國,十幾蚊美金有1000隻,當然不可以入口啦.~
回復

阿忻 發表於 2009-3-31 19:46:29 |顯示全部樓層
我想瓢蟲飛到4樓高的機會不大了吧?  以前見到瓢蟲都只是在公園或舊居的天台和小露台
回復

paulpaul 發表於 2009-3-31 21:07:06 |顯示全部樓層
謝謝hhmm! 我都係用平價傻瓜機影咋
頭先上天台收割d生菜做沙拉
又見倒有隻飄蟲係收割左既生菜上面
即係放返佢落盤生菜度

另外, 睇書講過有另1隻害蟲同飄蟲差唔多樣
但會食嫩芽
唔食蚜蟲架
回復

paulpaul 發表於 2009-3-31 21:08:09 |顯示全部樓層
29# sammyzoe

真係唔講唔知佢地係咁樣食野
回復

vicky 發表於 2009-4-1 10:19:57 |顯示全部樓層
但如果真的抓瓢虫来做买卖,我觉得有点这个儿那个呢~~~~我都系等运到,等佢自己飞过来
回復

siulok11 發表於 2009-4-1 11:07:00 |顯示全部樓層
有冇得買架?真係可以殺死D蟲仔?
回復

sammyzoe 發表於 2009-4-3 14:09:36 |顯示全部樓層
32# 阿忻

我天台都係4樓啦,佢地一樣走到上黎~~~~
回復

阿忻 發表於 2009-4-3 21:17:15 |顯示全部樓層
32# 阿忻

我天台都係4樓啦,佢地一樣走到上黎~~~~
sammyzoe 發表於 2009-4-3 14:09

但係我係大廈既4樓~ 你係天台咁空曠嘛XDD
回復

heiheimama 發表於 2009-4-4 13:39:58 |顯示全部樓層
我今朝出去花園看看, 起碼有5隻瓢虫, 有一隻正在吃菜上的一堆芽虫. 下午再去看, 芽虫全不見了, 起碼有20隻冇左!
回復

vicky 發表於 2009-4-4 14:36:38 |顯示全部樓層
希妈你度真系聚瓢虫呀,我估应该系高会着数,我不是住楼顶,所以瓢虫望吾到
回復

^[[:膠:]]^ 發表於 2009-4-4 19:31:04 |顯示全部樓層
5# loklok

就算我屋企有幾多牙蟲,,
都吸引唔到飄蟲na!
我住係一個山位仲要係22樓,,,點吸引佢地na?@
回復