蒜頭浸醋 - 通血管減肥飲

作者: GLI 發表于 2007-10-24 22:52:08
62250 180
coacoa 發表於 2009-7-7 23:40:31 |顯示全部樓層
如果本身牙齒有問題的
例如琺瑯質太薄等, 就真係唔可以食酸野

如果真係怕
可以係飲完之後刷牙

其實糖份 留係口腔一樣會由細菌變酸~~
回復

寶貝 發表於 2009-7-8 00:13:48 |顯示全部樓層
睇完個post我一路煮飯一路諗..
其實驚既話-,- 開稀做2杯水黎飲
點都吾會有事啦掛?
你平時食野都有酸性啦..
何況你溝到佢冇乜味.. d牙都吾會有影響啦
回復

fianfumy 發表於 2009-7-10 00:57:52 |顯示全部樓層
中間內容我沒有看到 , 但我肯定是醋有它的好處 , 但飲醋要注意個人年齡及個人身體情況 , 首先胃唔好唔飲得 , 此外醋是酸性 , 是會破壞我們身體的骨及牙齒的鈣質囉 , 所以30歲打後 , 特叮是生育過的女性唔建議囉 !

記得早幾年前讀營養 , 教授提及女性是30後的鈣質多數是流失 , 要增生就要靠補充品的 !
回復

八王爺 發表於 2010-2-4 12:57:54 |顯示全部樓層
大家跟進一下,邊個飲咗減到肥?
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-4 13:02:01 |顯示全部樓層
係喎,呢度以前都有段故~
嘩~ 我無睇過呢個帖添~ 失職~
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-4 13:02:12 |顯示全部樓層
係喎,呢度以前都有段故~
嘩~ 我無睇過呢個帖添~ 失職~
回復

八王爺 發表於 2010-2-4 14:27:34 |顯示全部樓層
都唔係嘅。
本來好好地的帖,係149# - 159# 有人吵架啫。
可以當睇唔到都得。
回復

孖吉 發表於 2010-2-4 15:50:21 |顯示全部樓層
大家跟進一下,邊個飲咗減到肥?
八王爺 發表於 2010-2-4 12:57

• 有讀者問, 米醋蒜頭粒這個飲品可以減肥嗎? 告訴你, 這個飲品有利於健美減肥, 原因是醋中的氨基酸除了促進體內過多的脂肪轉化為體能消耗外, 還可令體內吸收的蛋白質, 糖等的代謝活動順利進行, 令體內多餘的脂肪消失, 這樣, 肥嘟嘟的你就變成苗條健康了。所以, 怎麼可以每日不呷兩茶匙米醋呢 !

王爺,

呢個帖完全不可信。

要減肥重要係要增加運動量:如果消牦大於吸收,人一定會瘦。但係大部份都巿人都係相反,吸收大於消牦。

如果個帖話飲左醋之後個人吸收差左,或者會冇胃口,令到人瘦,都可能適用於某些人身上。但係佢埋由唔係呢樣,佢話令人體脂肪轉化為體能消耗,咁就有問題:問題是 "脂肪所儲存的能量去了那裏?"。所謂消耗,一定要利用運動/活動方式提取 (不然就發燒,也可以消耗能量),脂肪本身是不會排出體外的 (縱使有些藥物可以,個腎一定會有好重的負担)。如果一個人身體的運動量沒有增加,縱然消耗了積存的脂肪,但當日所食的食物也有能量(卡路里),多餘的也要儲存。便好像銀行戶口,一邊提錢,一邊存錢,最後什麼分別也沒有。

另外,個帖話 "可以令體內吸收蛋白質, 糖" - 蛋白質和糖都係能量(卡路里)來源,吸收了只會更肥,哪會有減肥的道理?

減肥一向都是大生意,反映出好多人都希望 "不勞而瘦"。正因如此,減肥有關的資訊不理是對是錯,都會被人在網上大量流傳 。其實最安全有效的減肥方法是做運動和節制飲食雙管齊下,你有做醫護界的朋友可以問一問證實一下,不贅了。
回復

sammy 發表於 2010-2-4 20:41:15 |顯示全部樓層
1。任何酸性食物或酸性飲料都會損害牙齒,包括吃水果,飲汽水,飲醋。用飲管或潄口,減少和牙齒接觸的時間都是有效減低傷害的方法。
2。文章有提過要稀釋飲服:"服用方法: 每一次一大茶匙, 倒入杯中, 用溫水或涼水稀釋飲服"。當然,用飲管更安全。
3。教人飲完醋後用粗鹽刷牙是大錯特錯,事實上,進食酸性食物或飲用酸性飲料後即刻刷牙會刷走琺瑯質,更何況用粗鹽。
4。看看是誰賣廣告:http://www.linglee.com.hk/index.php?load=read&id=18 (Ling Lee Workshop發售)
回復

sammy 發表於 2010-2-4 20:54:44 |顯示全部樓層
  • 有讀者問, 米醋蒜頭粒這個飲品可以減肥嗎? 告訴你, 這個飲品有利於健美減肥, 原因是醋中的氨基酸除了 ...
    marcuslee 發表於 2010-2-4 15:50

• 平心而論,"令‧體內吸收的蛋白質,糖等‧的代謝活動順利進行"而唔係"令體內吸收蛋白質,糖"。新陳代謝會消耗能量,有些人新陳代謝率高,所以食極都唔肥。我只聽過專家說運動可以促進新陳代謝,單一食物還有待證實。再加上賣廣告,只能姑妄聽之。
    回復

八王爺 發表於 2010-2-5 17:18:51 |顯示全部樓層
    sammy 的分析真係有一套,很敬佩!
    回復

sammy 發表於 2010-2-6 02:04:10 |顯示全部樓層

有時間又搵到D資料,大家可自行判斷,毋須人云亦云。

Journal of Agricultural and Food Chemistry 2009年07月8日
    http://pubs.acs.org/stoken/press ... l/10.1021/jf900470c
    大鋼:醋酸可透過改變基因的表現來遏抑脂肪的累積。

Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 2007年5月7日
    http://www.jstage.jst.go.jp/article/bbb/71/5/1236/_pdf
    大鋼:醋酸鹽可減少生脂基因的形成,從而遏抑脂肪的累積。

European Journal of Clinical Nutrition  2005年6月29日
    http://www.nature.com/ejcn/journal/v59/n9/full/1602197a.html
    大鋼:醋會增加飽足感,從而降低食慾。

留意李韡玲的文章發表於2006年。佢講的有效成份是氨基酸,而報告說的是醋酸鹽,即是人工合成的醋有用,唔一定要用發酵的醋;而且報告只係支持防止新脂肪的形成,唔係燃燒已有的脂肪。

所以結論可能係真,但佢唔似係有第一手資料的專家。
    回復

亞實 發表於 2010-2-6 10:17:35 |顯示全部樓層
    我整左, 但飲不倒(太大味)
    請問有沒有人想要?
    我用外國醋的
    回復

八王爺 發表於 2010-2-6 10:26:45 |顯示全部樓層
    我都整咗4公升,但飲咗2.5公升,仲有排飲。
    你地有無覺得我瘦咗又靚咗 ....

見過我的人才能回答啊!
    回復

sammy 發表於 2010-2-6 10:49:25 |顯示全部樓層
    我都整咗4公升,但飲咗2.5公升,仲有排飲。
    你地有無覺得我瘦咗又靚咗 ....

見過我的人才能回答啊! ...
    八王爺 發表於 2010-2-6 10:26

咁仲洗講,就嚟要搵你做代言人啦
    回復

suki1006 發表於 2010-2-9 01:03:09 |顯示全部樓層
    HIHI我想問點解我己浸左一個月零6日d蒜頭都係未變回原色ge?
    我用左日本既米醋,d蒜頭去左皮先放落去,究竟邊到錯左呢...
    幫下我,我好想飲..^^.
    回復

BanbieChan 發表於 2010-7-7 23:13:59 |顯示全部樓層
    我都浸咗一大樽~不過本人實在太心急喇~

心急人喺city'super買的~

心急人喺city'super買的~
    回復

muitau 發表於 2010-7-13 13:58:48 |顯示全部樓層
    我都浸咗一大樽~不過本人實在太心急喇~
    BanbieChan 發表於 2010-7-7 23:13

咁多個大洋,有啲搵笨feel呀公主殿下!!
    回復

BanbieChan 發表於 2010-7-13 15:05:37 |顯示全部樓層
    咁多個大洋,有啲搵笨feel呀公主殿下!!
    muitau 發表於 2010-7-13 13:58

妹頭

自家浸緊係經濟實惠啦~

不過我係馳名心急人嘛 呢款抵d大樽d~  

回復

muitau 發表於 2010-7-14 10:35:40 |顯示全部樓層
    大孖腐乳都好出名架,不過我唔識去
    回復