又平又靚的小蝴蝶

作者: Terry 發表于 2009-3-20 00:10:31
1858 14
IMG_0933.JPG 的副本.JPG IMG_0941.JPG 的副本.JPG
IMG_0947.JPG 的副本.JPG IMG_0950.JPG 的副本.JPG
IMG_0953.JPG 的副本.JPG IMG_0955.JPG 的副本.JPG
都很美!全部都好迷你。
請教:是小苗谷花扮迷你,定係真係迷你品呀?
wilson 發表於 2009-3-20 00:15:26 |顯示全部樓層
好靚 ! 又唔差 !add6icon
回復

豆豆 發表於 2009-3-20 00:57:37 |顯示全部樓層
全部好靚,我舊年有棵迷你今年變得好大棵架
回復

cara 發表於 2009-3-20 09:38:17 |顯示全部樓層
多數打左激素谷花....種得一兩年就自然
回復

Terry 發表於 2009-3-20 13:08:22 |顯示全部樓層
咁慘!又變大,又而瓜
回復

cycheunghk 發表於 2009-3-20 16:37:21 |顯示全部樓層
多數打左激素谷花....種得一兩年就自然
cara 發表於 2009-3-20 09:38 AM

恰當地使用激素可令植物生長得更健康,
令垂死植物重現生機.
有邊個花農唔用激素呢?十中無一!
我以海帶自製激素, 安全便宜好用.
回復

sammy 發表於 2009-3-20 18:14:46 |顯示全部樓層
點分係激素定真係迷你架?
Little Lady 系列就肯定係迷你:
http://www.sogo-orchids.com.tw/n ... %20Phalaenopsis.pdf
回復

Terry 發表於 2009-3-20 22:54:08 |顯示全部樓層
你講哩隻?我有呀,真係迷你來的。
回復

chowie 發表於 2009-3-21 07:03:18 |顯示全部樓層
恰當地使用激素可令植物生長得更健康,
令垂死植物重現生機.
有邊個花農唔用激素呢?十中無一!
我以海帶自製激素, 安全便宜好用.
cycheunghk 發表於 2009-3-20 16:37

远在澳洲没听过激素,系晤系Blossom Boaster,高磷素肥,您讲的自制激素可不可以分享下,先谢了。
晤好意思再问,香港出售的激素叫mud名,如果有票图可发上吗? 方便我参考,适合话会安排亲友寄来试用,再谢了。
回復

theresagood 發表於 2009-3-21 22:18:29 |顯示全部樓層
我o係花展買左一盆三唇的,嘻嘻
回復

Terry 發表於 2009-3-21 23:47:44 |顯示全部樓層
我o係花展買左一盆三唇的,嘻嘻
theresagood 發表於 2009-3-21 22:18

any photos?? how much?
回復

theresagood 發表於 2009-3-22 11:14:08 |顯示全部樓層
any photos?? how much?
Terry 發表於 2009-3-21 23:47

我買嗰時都未開,宜家都未開哂,遲d先啦
回復

Exodus 發表於 2009-3-22 14:03:47 |顯示全部樓層
你講哩隻?我有呀,真係迷你來的。
Terry 發表於 2009-3-20 22:54

呢棵叫Dtps. Sogo Vivien
回復

Terry 發表於 2009-3-23 01:16:26 |顯示全部樓層
噢!完來認錯左,謝謝告知,終於有翻個名~只知中文叫小飛象
回復

cycheunghk 發表於 2009-3-23 18:21:19 |顯示全部樓層
远在澳洲没听过激素,系晤系Blossom Boaster,高磷素肥,您讲的自制激素可不可以分享下,先谢了。
晤好意思再问,香港出售的激素叫mud名,如果有票图可发上吗? 方便我参考,适合话会安排亲友寄来试用,再谢了。 ...
chowie 發表於 2009-3-21 07:03 AM

植物激素有多種, 有些入口是受管制的, 不同國家有不同管制, 以研究機構名義訂購較為合適.
自製資料香港園藝館都有啦, 例如:
http://www.hkplants.com/viewthre ... table&tid=24786
http://www.hkplants.com/viewthre ... amp;extra=page%3D10
回復