想問下有無人種山稔!

作者: kittenathena 發表于 2009-3-19 17:47:49
8456 20
我好懷念佢的味道,但我又唔敢係郊野公園度剪枝,我想問下大家係邊度有得賣(植物/種子),同埋難唔難種o架?
惜花君 發表於 2009-3-19 19:39:31 |顯示全部樓層
上八仙嶺山上慢慢搵, 我都見過食過, 紫色好似葡萄, 正呀, 不過我無咁大地方種
回復

惜花君 發表於 2009-3-19 19:46:25 |顯示全部樓層
同埋難唔難種o架?

山路野生既, 應該好粗生
回復

sammy 發表於 2009-3-19 21:44:48 |顯示全部樓層
山稔好好食架? 我未食過, 只知食得
回復

月光光 發表於 2009-3-19 21:47:24 |顯示全部樓層
我食過都係山上摘個d,未見過有得買o
回復

teigns 發表於 2009-3-19 21:54:32 |顯示全部樓層
山稔掘回來種很難生長的。 由種子發芽開始比較生存機會大。
回復

kittenathena 發表於 2009-3-20 00:06:08 |顯示全部樓層
細個果陣爸爸、媽媽成日帶我地行山,果陣行山有個小販伯伯賣山稔的,佢地成日都會買俾我食!所以好想種返!
回復

mplc 發表於 2009-3-20 06:05:24 |顯示全部樓層
我都好想種=.= 這個也是我童年的回憶
回復

alextang 發表於 2009-3-20 17:24:07 |顯示全部樓層
山稔好易種架。種子好多山頭都有!
回復

eliho 發表於 2009-3-20 17:36:53 |顯示全部樓層
山稔!
我鄉下好多,一到7~9月份,山稔就會成熟,深紫色的.都幾甜的.
回復

mplc 發表於 2009-3-20 20:31:05 |顯示全部樓層
我好小行山的... 都未必行到有山稔的地方=.=
回復

kittenathena 發表於 2009-3-20 21:14:46 |顯示全部樓層
我記得上次行南丫島都見好多,我唔想折枝,起碼最快要等夏天結果先可以摘d返來種!
回復

mplc 發表於 2009-3-20 21:17:29 |顯示全部樓層
kittenathena... 預埋我=.=
回復

teigns 發表於 2009-3-20 22:30:28 |顯示全部樓層
kittenathena... 預埋我=.=
mplc 發表於 2009-3-20 21:17

我住的地方整個山頭都有。 山稔的花也是非常美麗的
回復

mplc 發表於 2009-3-20 22:58:29 |顯示全部樓層
我住的地方整個山頭都有。 山稔的花也是非常美麗的
teigns 發表於 2009-3-20 22:30

paul 那我應該等你囉??
回復

kittenathena 發表於 2009-3-21 00:50:39 |顯示全部樓層

Paul你住邊呀,搵埋我去好喎!
我搵到d山稔的資料:
藥名:桃金娘桃, (金娘科Myrtaceae 桃金娘屬Rhodomyrtus.)
別名:桃娘 棯子 山棯 崗稔 當梨 豆稔
特徵:常綠小灌木,葉對生革質披短柔毛,聚傘花序腋生紫紅色,漿果球形。
形態特徵:常綠小灌木,高60釐米,蓬徑50釐米,葉厚革質,深綠亮麗,花桃紅色,紫紅而帶白暈,後期變為淡白色,是南國丘陵的一大景觀。  
地理分佈:福建、臺灣、湖南、廣東、廣西、雲南、貴州等省區。土壤:對土壤要求不嚴,能耐貧瘠及酸性較強的土壤。
生態特性:野生性強,一般栽培不用澆灌。日照條件:需全光照,蔽蔭環境下生長不良。
園林應用:夏日花開,燦若紅霞,絢麗多彩;花期特長,4月-9月,邊開花邊結果。成熟果為紫黑色漿果,可食,也可釀酒,是鳥類的天然食源。用於園林綠化、生態環境建設、山坡複綠、水土保持的常綠灌木。桃金娘根為南方民間用藥。
功能:活血通絡,收斂止瀉,補虛養血等。莖葉能止血止瀉,果能滋養補血。
主治:肝炎、風濕痹痛、腰肌勞損、崩漏等。外用治燙傷。
回復

惜花君 發表於 2009-3-22 10:39:04 |顯示全部樓層
細個果陣爸爸、媽媽成日帶我地行山,果陣行山有個小販伯伯賣山稔的,佢地成日都會買俾我食!所以好想種返!
kittenathena 發表於 2009-3-20 00:06

我童年回憶來, 好想種, 但我無地方
回復

亞實 發表於 2009-3-22 11:23:23 |顯示全部樓層
我未食過, 或者食過都唔知?
請問有沒有相睇下?
回復

亞實 發表於 2009-3-22 11:42:11 |顯示全部樓層
http://www.hktree.com/tree/Rhodomyrtus%20tomentosa1.htm

惜花君 發表於 2009-3-22 11:38

THANK YOU !
我真係唔識野, 我見都未見過呢!! HAHA
回復

12下一頁