唔好幫人打電話 (轉載)

作者: 虛宿寶瓶 發表于 2009-3-18 15:13:41
1920 15
真人真事 ( 唔好幫人打電話)

話說星期一晚上係廣州近廣州大酒店(名唔知道係咪咁叫,有永安車番香港)同個老友同埋佢個客食完飯,由於落大雨咁就諗住去酒店截車,因為有遮蓋,咁行到近酒店旁一條小路口,見到有個大約 40歲香港男人,係大雨下訓騎樓底,咁我地見佢著衫應該係香港人,咪行埋去睇下,原來暈左,拍醒佢,佢就住個間酒店,咁就叫酒店保安扶佢返酒店。原來佢先前避雨,有條大陸仔行埋去,拎部 '6150' 出來話唔識用,不過又要緊急打電話,叫佢幫佢打,佢一掂部電話個大陸仔一按制,佢就訓低,比人槍哂 D 野!最後酒店報警,我地走頭!問返 D 老廣州,呢隻電槍,三舊水就買到,有9成似 6150!小心!小心!

各位,我都遇過類似情況....
兩個月前,我在荃灣大河道 ' 吉野家 ' 樓下等人,突然有條大陸仔走過來,拿部 'NOKIA6150' 出來,話唔識開著部電話,叫我幫佢,我覺得好有可疑,無理佢,仲同佢講:「搵食行遠 D 啦!」跟住佢就行開了,我想吊住佢尾睇佢有無問第二個,想知佢究竟想點樣騙人,點知條友一過完條馬路就影都唔見,好肯定係身有屎,而家諗起都一額汗 ?

PS: 記得提醒你身邊的人,叫佢地小心!
claudiatang 發表於 2009-3-18 16:55:44 |顯示全部樓層
回復

hellokitty_971 發表於 2009-3-18 17:55:45 |顯示全部樓層
唔...........................
回復

alice 發表於 2009-3-18 18:50:22 |顯示全部樓層
減低幫人既意卻又再低~
回復

fianfumy 發表於 2009-3-18 20:45:27 |顯示全部樓層
這個 NOKIA 6150 有很多故事 .... 但我絕對相信是真有其事 , 所以大家要小心 , 現在真係唔好 太 好心 .  
回復

cross 發表於 2009-3-18 20:47:40 |顯示全部樓層
這個 NOKIA 6150 有很多故事 http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(63).gif.... 但我絕對相信是真有其事 , 所以大家要小心 , 現在真係唔好 太 好心 .  http://shiehcho22.myweb.hinet.net/ms ...
fianfumy 發表於 2009-3-18 20:45

仲有咩故事?!
回復

fianfumy 發表於 2009-3-18 23:17:50 |顯示全部樓層
仲有咩故事?!
cross 發表於 2009-3-18 20:47

我之前收到好多e-mail ... 我的記憶中 , 有個在上水發生 , 有另一個是在荃灣發生 , 另有幾個是在皇岡發生囉 .
回復

cotychan 發表於 2009-3-19 01:14:26 |顯示全部樓層
嘩!我都要提醒, 身邊啲人先得,我老爸同老爺成日都返大陸o架!
回復

貓后 發表於 2009-3-19 08:45:00 |顯示全部樓層
我都要小心D,同時要提醒其它人才肯
回復

linlai 發表於 2009-4-11 01:50:18 |顯示全部樓層
小心D ar ......
回復

小天使 發表於 2009-4-11 02:12:34 |顯示全部樓層
都幾得人驚bor...都係提防吓先...
回復

dada 發表於 2009-4-11 02:23:07 |顯示全部樓層
真係唔睇都唔知有d咁ge野 以後都係要小心d, 俾著我真係冇你咁醒, 我會幫佢打電話囉
回復

avery 發表於 2009-4-11 07:29:06 |顯示全部樓層
講 "搵食行遠 D 啦" 呢句好 ~

睇下佢真神定假鬼 ~
回復

小閒 發表於 2009-4-11 10:46:37 |顯示全部樓層
多謝提醒。
神州真係無奇不有
回復

hecate 發表於 2009-4-11 11:21:06 |顯示全部樓層
為了錢錢乜都得~
錢錢唔通係佢地既上帝之手??
回復

nwss54510 發表於 2009-4-11 22:39:08 |顯示全部樓層
幫人反而就出事
看來幫人前都要想清楚先
回復