買咩野泥好?

作者: bobyjj 發表于 2009-3-18 13:04:47
3852 16
唔知買什麼泥好? 想種菜和花, 科學泥好嗎? 準備在和X訂. 有好suggestion嗎?
bobo_418 發表於 2009-3-19 00:13:45 |顯示全部樓層
我都想問呀~
因為剛剛開始準備種菜啊~~ (通菜 & 韭菜)
唔知o岩唔o岩時候呢~?
回復

bobo_418 發表於 2009-3-19 00:16:22 |顯示全部樓層
有隻叫"翠筠"既泥(靚土), 話自己係有機泥~ 可以用黎種菜
唔知得唔得gei 呢 ?
花墟會唔會有得買呢 ?
回復

kelvinkou 發表於 2009-3-19 00:53:34 |顯示全部樓層
靚土 邊有寫明有機呀? 0.0
回復

laitungfamily 發表於 2009-3-19 20:45:24 |顯示全部樓層
我都係啱啱開始種, 去左花展度買左包大泥(好似係1KG, 要100大洋), 佢話溝好晒, 種乜都得.
如果你要有機, 就要去山上搵D有蚯蚓走過個D先得喎.... (但好似犯法??)
回復

hk88688 發表於 2009-3-20 02:18:50 |顯示全部樓層
我都係啱啱開始種, 去左花展度買左包大泥(好似係1KG, 要100大洋), 佢話溝好晒, 種乜都得.
如果你要有機, 就要去山上搵D有蚯蚓走過個D先得喎.... (但好似犯法??) ...
laitungfamily 發表於 2009-3-19 20:45

1KG要100大洋好貴噃, 係咩泥嚟? 係咪有機泥?
add3icon
回復

R子 發表於 2009-3-20 08:11:25 |顯示全部樓層
想種有機菜,買泥炭土,再自行加有機肥啦,
據我所知,旺角花墟花寶附近有條巷仔,巷仔裡有一間賣蘭花及泥土既,
佢地有賣泥炭土,
至於有機肥,旺角花墟有d花店都有賣花生麩...等有機肥料。

其實買培養土或科學泥都ok,只要唔噴化學農藥或化學肥料。
回復

laitungfamily 發表於 2009-3-20 10:58:42 |顯示全部樓層
1KG要100大洋好貴噃, 係咩泥嚟? 係咪有機泥?
add3icon
hk88688 發表於 2009-3-20 02:18

佢地話係自已溝架 (我諗係有機掛), 問佢有冇得減, 但都話冇.
回復

laitungfamily 發表於 2009-3-20 11:04:34 |顯示全部樓層
想種有機菜,買泥炭土,再自行加有機肥啦,
據我所知,旺角花墟花寶附近有條巷仔,巷仔裡有一間賣蘭花及泥土既,
佢地有賣泥炭土,
至於有機肥,旺角花墟有d花店都有賣花生麩...等有機肥料。

其實買培養土或科學泥 ...
R子 發表於 2009-3-20 08:11

花生麩??? 係唔係即係花生碎??? 我男友食完D花生整碎佢又放上我D泥度..... 得唔得呀.  仲有仲有佢飲完D coffee粉, 又留番佢, 話比我遲D放上去喎.... 咁係唔係有機???
回復

bobyjj 發表於 2009-3-20 13:02:31 |顯示全部樓層
多謝各位的資料和意見, 如果科學泥ok, 就方便啦, 再加有機肥, easy 好多. 我要定的泥好像是 70lb/$180.  價錢ok 嗎?
回復

R子 發表於 2009-3-20 21:15:33 |顯示全部樓層
花生麩??? 係唔係即係花生碎??? 我男友食完D花生整碎佢又放上我D泥度..... 得唔得呀.  仲有仲有佢飲完D coffee粉, 又留番佢, 話比我遲D放上去喎.... 咁係唔係有機??? ...
laitungfamily 發表於 2009-3-20 11:04

將花生殼放在泥土上是可以的。
咖啡粉係可以當作成堆肥,但最好先經過發酵,否則易傷到根部。
回復

carlo 發表於 2009-3-25 05:15:16 |顯示全部樓層
繽 " FUN" 有有機泥賣 , 不過唔記得幾錢 LU !
回復

vicky 發表於 2009-3-25 10:22:50 |顯示全部樓層
靚土 邊有寫明有機呀? 0.0
kelvinkou 發表於 2009-3-19 00:53

我都系用佢来种菜呀
回復

crabcrab 發表於 2009-3-25 14:57:55 |顯示全部樓層
將花生殼放在泥土上是可以的。
咖啡粉係可以當作成堆肥,但最好先經過發酵,否則易傷到根部。
R子 發表於 2009-3-20 21:15

如果係咸味花生, 花生殼應該吸收左好多鹽份...
小心... 小心...
回復

Jennie 發表於 2009-3-27 20:36:09 |顯示全部樓層
我今日去咗花墟買泥,响太子道有間叫雅緻買咗一大包泥炭土,唔知有幾重,重到我搬唔起,用大黑色垃圾袋裝住,一百元。仲買咗塘泥,五十元一包好大包。老闆娘好好人,佢話將D塘泥放底,放上泥炭土就ok.
回復

bobyjj 發表於 2009-4-5 14:08:21 |顯示全部樓層
泥炭土 是不是 Peat Moss??
回復

ChrisTsui 發表於 2009-4-28 15:19:23 |顯示全部樓層
泥炭土 是不是 Peat Moss??
bobyjj 發表於 2009-4-5 14:08

係呀~泥炭土即係 Peat Moss~
回復