小小種植園-2011年年尾的瘋狂種植

作者: 月光光 發表于 2009-3-18 09:58:21
119710 1486
月光光 發表於 2010-5-6 12:54:12 |顯示全部樓層
回復  月光光
唔知點解我落咗d青瓜籽成半個月都未出芽 請問有咩要留意
花果山 發表於 2010-5-6 12:29

無咩特別架,都係一般落種咁,會唔會係你d種子有問題呀?例如係放得耐呀咁~
回復

花果山 發表於 2010-5-6 12:58:29 |顯示全部樓層
無咩特別架,都係一般落種咁,會唔會係你d種子有問題呀?例如係放得耐呀咁~ ...
月光光 發表於 2010-5-6 12:54

係元朗陳x記買既.買咗當日就即刻落種.我會從新再落種籽試吓.唔該晒你月光光!
回復

miku 發表於 2010-5-6 13:13:18 |顯示全部樓層
回復 980# 月光光

月光光,
你咁快又有得食啦
我呢排無落種呀!, 無咩心機, 公司好多野做, 好累
你有冇落神花種子呀, 我上年分享左一d, 種左成個月都唔出, 第二轉果d都唔得, 我諗d種子可能發唔倒芽
回復

月光光 發表於 2010-5-6 13:27:49 |顯示全部樓層
係元朗陳x記買既.買咗當日就即刻落種.我會從新再落種籽試吓.唔該晒你月光光! ...
花果山 發表於 2010-5-6 12:58

唔好客氣,我係元朗陳正?買架,如果你再發唔到,我寄d比你啦
回復

miku 發表於 2010-5-6 13:31:43 |顯示全部樓層
月光光

我問左小寶分享比我啦, yeah! add6icon
回復

花果山 發表於 2010-5-6 14:00:31 |顯示全部樓層
唔好客氣,我係元朗陳正?買架,如果你再發唔到,我寄d比你啦
月光光 發表於 2010-5-6 13:27

月光光,係度多謝你先! 我先再試試發..唔得再話你知..多謝!
我用10L泥十咗0.5L混合肥料(一半花生麩,其餘係骨粉同紅牛鉀.)吽緊做基肥.因初次種,唔敢落太多肥料.
你平時落開既基肥用開幾多肥料,可唔可以話我知.等我做個參考
回復

月光光 發表於 2010-5-6 14:19:41 |顯示全部樓層
月光光,係度多謝你先! 我先再試試發..唔得再話你知..多謝!
我用10L泥十咗0.5L混合肥料(一半花 ...
花果山 發表於 2010-5-6 14:00

我冇吽基肥坭架,我係直接落3分1坭,再落雞屎肥或牛屎肥加少少鉀肥撈暈,
再鋪坭到大半盆滿,再將預先培左既苗移植,份量我係靠小小種植既經驗架咋
回復

花果山 發表於 2010-5-6 14:43:51 |顯示全部樓層
我冇吽基肥坭架,我係直接落3分1坭,再落雞屎肥或牛屎肥加少少鉀肥撈暈,
再鋪坭到大半盆滿,再將預先培左既 ...
月光光 發表於 2010-5-6 14:19

月光光多謝你不厭其煩既答覆!!我會不斷嘗試去吸取經驗
加油..加油
回復

月光光 發表於 2010-5-6 15:01:50 |顯示全部樓層
月光光多謝你不厭其煩既答覆!!我會不斷嘗試去吸取經驗
加油..加油 ...
花果山 發表於 2010-5-6 14:43

大家一齊加油丫,我都係學梗嘢咋,呢度有好多農友都好好人架
回復

giveupaguy 發表於 2010-5-6 15:42:26 |顯示全部樓層
回復 979# 花果山

路過.搭咀
    我於4/14用棉花發2粒青瓜種子. 到前天 5/4 先見到其中一粒發了芽. 我昨天才把它入泥..
回復

花果山 發表於 2010-5-6 17:21:18 |顯示全部樓層
回復  花果山

路過.搭咀  
    我於4/14用棉花發2粒青瓜種子. 到前天 5/4 先見到其中一粒發了芽.  ...
giveupaguy 發表於 2010-5-6 15:42

giveupaguy

唔該晒!我己從新發咗幾粒..好在舊既未扔,咁我留佢响度,再等吓添
回復

vicky 發表於 2010-5-7 10:40:48 |顯示全部樓層
哇,你地种青瓜种得甘开心,如果我现在才买种子种,会不会太迟呀?
回復

月光光 發表於 2010-5-7 13:00:10 |顯示全部樓層
哇,你地种青瓜种得甘开心,如果我现在才买种子种,会不会太迟呀?
vicky 發表於 2010-5-7 10:40

梗係唔遲啦,快d落種啦,大家一齊種一齊收成Yeah~
回復

vicky 發表於 2010-5-7 19:46:04 |顯示全部樓層
回復 993# 月光光

好,等我去买种先,大家一起收成
回復

miku 發表於 2010-5-8 11:57:00 |顯示全部樓層
回復 993# 月光光

我今年買左白色青瓜種子, 等我都種先add6icon
回復

月光光 發表於 2010-5-10 13:57:51 |顯示全部樓層
白青瓜雨後大左好多
DSC09709長白青瓜 .JPG
DSC09708長白青瓜 .JPG

DSC09710茄子 .JPG

大肉茄都好大個
DSC09729_調整大小 .JPG
DSC09728_調整大小 .JPG

龍珠果都好大棵
DSC09725龍珠果 .JPG
一場大雨跌左幾個
DSC09722龍珠果 .JPG

仲有幾個芥蘭頭

泰國黃辣椒
DSC09732_調整大小 .JPG

小寶分享既靚椒
DSC09733_調整大小 .JPG

葫蘆瓜食左lu,好嫩架
DSC09735_調整大小 .JPG

摘左d壽司青瓜同粟米黎整沙律
DSC09718壽司青瓜 .JPG
DSC09741_調整大小 .JPG
DSC09738_調整大小 .JPG
DSC09748_調整大小 .JPG

今天的午餐
DSC09753_調整大小 .JPG

評分

查看全部評分

回復

miku 發表於 2010-5-10 17:49:28 |顯示全部樓層
月光光, 你好多收成呀
有網室真係好好
果個青瓜黑色一點點咁既, 你唔用黑色袋裝住佢等佢白雪雪add6icon
回復

lamolympia 發表於 2010-5-10 22:57:14 |顯示全部樓層
月光光~個防蟲網D料係邊度買呀?請PM個地址比我丫!好嗎?
回復

月光光 發表於 2010-5-11 09:03:11 |顯示全部樓層
月光光, 你好多收成呀
有網室真係好好
果個青瓜黑色一點點咁既, 你唔用黑色袋裝住佢等佢白雪雪 ...
miku 發表於 2010-5-10 17:49

乜要用黑色袋笠住佢架?我唔知呀,我都係第1次種咋,我都覺得奇怪點解會有一點點黑色?
回復

miku 發表於 2010-5-11 11:19:38 |顯示全部樓層
乜要用黑色袋笠住佢架?我唔知呀,我都係第1次種咋,我都覺得奇怪點解會有一點點黑色? ...
月光光 發表於 2010-5-11 09:03

我呢排先春播, 成日遲過人地
希望今年收成好過上年啦
我種左好多瓜, 無種菜呀
回復