小小種植園-2011年年尾的瘋狂種植

作者: 月光光 發表于 2009-3-18 09:58:21
119471 1486
月光光 發表於 2009-8-12 17:17:39 |顯示全部樓層
吽麩水個樽要密封架,隔一兩日再開蓋放氣,跟住又要扭返實佢架,所以你個樽應該唔得啦http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(13).gif
cookie20002005 發表於 2009-8-12 17:13

唔該晒cookie,嘥工夫tim~
回復

cookie20002005 發表於 2009-8-12 17:24:15 |顯示全部樓層
唔該晒cookie,嘥工夫tim~
月光光 發表於 2009/8/12 17:17

你可以用個大嘅礦泉水樽都得架我都有用架
回復

mono 發表於 2009-8-12 18:03:07 |顯示全部樓層
你呢個可以㗎。如果妳無cut開佢。
向苗團啲田友係打開個蓋,入咗花生麩同水。然後再咁反個蓋。
個蓋中間有個窿可以放氣嘛。個窿可以可以攞膠紙貼細啲,無咁臭。
回復

月光光 發表於 2009-8-12 20:06:51 |顯示全部樓層
唔該晒cookie同mono,咁我試下用大蒸餾水樽先~
回復

miku 發表於 2009-8-12 21:42:50 |顯示全部樓層
花生夫水係咪比雞屎肥仲嗅d....
回復

cookie20002005 發表於 2009-8-13 07:20:01 |顯示全部樓層
花生夫水係咪比雞屎肥仲嗅d....
miku 發表於 2009/8/12 21:42

都係差唔多啦
回復

月光光 發表於 2009-8-13 09:31:01 |顯示全部樓層
都係差唔多啦http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(32).gif
cookie20002005 發表於 2009-8-13 07:20

但係上次去你度都唔覺得臭o
回復

farfeifar 發表於 2009-8-13 10:24:21 |顯示全部樓層
花生麩係要密封先牛得好架!同埋你呢個有"la"
未牛好就成兜蟲喇!你用返一個冇界開o既牛law!
個頂好似阿實話齋, 用膠紙封封佢law!
回復

cookie20002005 發表於 2009-8-13 10:43:19 |顯示全部樓層
但係上次去你度都唔覺得臭ohttp://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(110).gif
月光光 發表於 2009/8/13 09:31

嗰樽麩水我扭實左個蓋,所以先唔嗅咋
回復

月光光 發表於 2009-8-13 11:16:50 |顯示全部樓層
花生麩係要密封先牛得好架!同埋你呢個有"la"
未牛好就成兜蟲喇!你用返一個冇界開o既牛law!
個頂好似阿實話齋, 用膠紙封封佢law!
farfeifar 發表於 2009-8-13 10:24

聽見有蟲都驚,我買左粒狀花生麩,咁我用蒸餾水樽吽,咪可以睇到裏面既情況law!不過好驚唔記得開蓋放氣o
之前買過樽海藻肥,已經用左一段時間喇,點知有日開黎用,好似開香檳咁"pok"一聲,彈都成面都係!
回復

cookie20002005 發表於 2009-8-13 11:46:12 |顯示全部樓層
聽見有蟲都驚,我買左粒狀花生麩,咁我用蒸餾水樽吽,咪可以睇到裏面既情況law!不過好驚唔記得開蓋放氣o
之前買過樽海藻肥,已經用左一段時間喇,點知有日開黎用,好似開香檳咁"pok"一聲,彈都成面都係!http://shiehcho22 ...
月光光 發表於 2009/8/13 11:16

麩水會仲勁呀,所以一定要記得開蓋放氣呀,唔係就.......
回復

miku 發表於 2009-8-13 15:45:44 |顯示全部樓層
麩水會仲勁呀,所以一定要記得開蓋放氣呀,唔係就.......http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(45).gif
cookie20002005 發表於 2009-8-13 11:46

你講到咁恐怖既, 都係用住雞屎肥先啦, 夫水呢d野, 都係等自己有屋企先啦, 我同格離痴得咁埋, 廢事又比人投訴.....
回復

月光光 發表於 2009-8-26 11:39:29 |顯示全部樓層
尋日落左茶籽粉既坭,今日發現呢d蟲,點處理呀?
DSC08446_調整大小 .JPG
DSC08447_調整大小 .JPG
回復

kerorozIL 發表於 2009-8-26 11:44:52 |顯示全部樓層
翠x靚土?
回復

月光光 發表於 2009-8-26 11:54:16 |顯示全部樓層
唔係翠x靚土,係坭炭土呀~
回復

lamolympia 發表於 2009-8-26 11:58:30 |顯示全部樓層
月光光:果D好似係蚯蚓黎架!
回復

muitau 發表於 2009-8-26 11:59:35 |顯示全部樓層
係咪蚯蚓來架? 唔係就咳咳咳, 將佢變為堆肥啦!
回復

亞實 發表於 2009-8-26 12:00:39 |顯示全部樓層
蚯蚓都要殺殺殺, 因為佢食根GA
回復

月光光 發表於 2009-8-26 12:10:59 |顯示全部樓層
唔係蚯蚓黎,佢有好多腳架,係咪要有殺錯無放過呀!
回復

cookie20002005 發表於 2009-8-26 12:53:44 |顯示全部樓層
尋日落左茶籽粉既坭,今日發現呢d蟲,點處理呀?
月光光 發表於 2009/8/26 11:39

月光光,我屋企哩兩日都有哩種蟲呀爬入屋呀但係我仲未開d泥用架,唔知d泥係唔係真係有蟲呀,所以爬左入屋,之前都冇嘅
回復