龍脷葉和巨峰提種植一問

作者: cookiekan 發表于 2009-3-18 04:34:11
8461 9
想問下有種過龍脷葉和巨峰提的花友,若用花盆種要幾大先適合??可否由細盆種住其後再換大些,但怕換盆時傷到它們....
PS: 龍脷葉是插種,有8枝,每枝有2-3塊葉. 巨峰提是種子種起,剛有第二塊真葉.

Thanks in advance for all reply...!
BanbieChan 發表於 2009-3-18 07:45:02 |顯示全部樓層
想問下有種過龍脷葉和巨峰提的花友,若用花盆種要幾大先適合??可否由細盆種住其後再換大些,但怕換盆時傷到它們....
PS: 龍脷葉是插種,有8枝,每枝有2-3塊葉. 巨峰提是種子種起,剛有第二塊真葉.

Thanks in advance for all reply...!
cookiekan 發表於 2009-3-18 04:34

龍脷葉我有種都係插枝嘅

用大盤種就生得茂盛D佢哋D根好粗架

提子可以先用7號盤種出年先再換盤都ok嘅
回復

arp 發表於 2009-3-18 09:56:06 |顯示全部樓層
龍脷我都有種, 很粗生的, 我通常種種下佢會係旁邊生小苗出來,
之後把小苗分盤, 而家都有幾盤羅....
當然盤愈大愈會生啦....
回復

cookiekan 發表於 2009-3-18 23:21:16 |顯示全部樓層

斑比公主, arp, thanks for your reply.
你估我用10吋闊7吋高(上闊下窄那種吊盆)種龍脷葉夠大嗎?定12吋闊好呢?
回復

Vinia 發表於 2009-4-21 14:22:01 |顯示全部樓層

Thanks in advance for ...
cookiekan 發表於 2009-3-18 04:34

請問你的龍脷葉插種在哪裏買的?因我都想種
回復

cookiekan 發表於 2009-4-22 05:14:57 |顯示全部樓層
5# Vinia
我是在街市山草葯鋪買,有時龍脷葉會有埋樹枝幹,將樹枝幹浸水幾日後種.
回復

arp 發表於 2009-4-22 11:31:49 |顯示全部樓層
6# cookiekan

早排行花墟有好多店都有賣,
前日行過都見到有, 擺係地下架....
回復

Vinia 發表於 2009-4-22 11:48:14 |顯示全部樓層
Cookiekan, arp :
多謝兩位. 遲些出花墟睇吓有無得買.
回復

八王爺 發表於 2012-8-11 19:14:23 來自手機 |顯示全部樓層
我今日開始學種龍利葉。哈
回復

LHS1 發表於 2012-8-12 23:38:53 |顯示全部樓層
請問你是如何令巨峰提種子發芽?
回復