大埔滘自然護理區

作者: chongchi 發表于 2009-3-17 23:51:57
5446 32

一心去影义尾太陽鳥,沿路所見-----
IMG_8990 (Small).JPG
IMG_8993 (Small).JPG
IMG_8787 (Small).JPG
IMG_8790 (Small).JPG
IMG_8792 (Small).JPG
IMG_8818 (Small).JPG
IMG_8849 (Small).JPG
IMG_8891 (Small).JPG
IMG_8904 (Small).JPG
IMG_8911 (Small).JPG
IMG_8916 (Small).JPG
IMG_8920 (Small).JPG
IMG_8943 (Small).JPG
IMG_8961 (Small).JPG
IMG_8967 (Small).JPG
IMG_8978 (Small).JPG
虛宿寶瓶 發表於 2009-3-17 23:58:24 |顯示全部樓層
點解冇野睇?
回復

chongchi 發表於 2009-3-18 00:12:52 |顯示全部樓層
2# 虛宿寶瓶
現在有喇,太耐冇貼圖,按錯了.
上次因抝傷了腳,錯過了跟你們學習機會.
回復

四少 發表於 2009-3-18 01:01:59 |顯示全部樓層
用咩野機 & 鏡 ???
回復

chongchi 發表於 2009-3-18 15:14:26 |顯示全部樓層
4# 四少
我是用40D, 75-300, 100 MACRO, 75-300那支是較舊款無USM,常覺對焦慢,尤其是陰雨天.

這幾張是陰雨天影的,請指教.
IMG_7881 (Small).JPG
IMG_7886 (Small).JPG
IMG_7818 (Small).JPG
IMG_7857 (Small).JPG
IMG_7877 (Small).JPG
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-3-18 15:39:30 |顯示全部樓層
2# 虛宿寶瓶
現在有喇,太耐冇貼圖,按錯了.
上次因抝傷了腳,錯過了跟你們學習機會.
chongchi 發表於 2009-3-18 00:12

我冇去呀!佢地行 d 高難度,我唔敢去!
回復

四少 發表於 2009-3-18 22:19:20 |顯示全部樓層
4# 四少
我是用40D, 75-300, 100 MACRO, 75-300那支是較舊款無USM,常覺對焦慢,尤其是陰雨天.
chongchi 發表於 2009-3-18 15:14

oh ... canon 的 ...
影生態 器材先決, 技術/運氣 其次
器材唔夠, 只好盡量發揮現有的器材, 以環境去遷就器材, 再加上攝影技巧 ...
若器材未能拍出近/銳利的生態照片, 可用構圖去豐富照片 ...

就以上的器材, 影雀鳥就比較難, 蝴蝶 (昆虫) 就不是問題.
回復

KUNO 發表於 2009-3-19 00:16:36 |顯示全部樓層
4# 四少

chongchi 發表於 18/3/2009 15:14

部機冇問題,只係支鏡追唔上.
EF 300mm f/2.8L IS USM + EF 2x II
回復

chongchi 發表於 2009-3-19 10:56:28 |顯示全部樓層
8# KUNO

這支鏡大約 ?? $$$
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-3-19 11:01:56 |顯示全部樓層

呵呵呵.... 定焦 2.8光圈,都唔慌平得去邊囉!

等如佢地叫我入支 384 一樣!哈哈哈哈!

(我 check 過,支EF 300mm f/2.8 L IS USM鏡 $35000,唔知 up 唔 update )
回復

KUNO 發表於 2009-3-19 14:28:19 |顯示全部樓層
8# KUNO

這支鏡大約 ?? $$$
chongchi 發表於 19/3/2009 10:56

參考吓好喇!
四萬幾,不過定焦2.8恆定大光加IS,USM.成象非常銳利,反差高.

次一級可以考慮,EF 300mm f/4L IS USM $12,290 或 EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM $14,150.
回復

小白 發表於 2009-3-19 15:00:37 |顯示全部樓層
參考吓好喇!
四萬幾,不過定焦2.8恆定大光加IS,USM.成象非常銳利,反差高.

次一級可以考慮,EF 300mm f/4L IS USM $12,290 或 EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM $14,150. ...
KUNO 發表於 2009-3-19 14:28

真係參考吓好喇!
回復

vivi 發表於 2009-3-19 15:02:49 |顯示全部樓層
參考吓好喇!

次一級可以考慮,EF 300mm f/4L IS USM $12,290 或 EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM $14,150. ...
KUNO 發表於 2009-3-19 14:28

嘩!!! KUNO大哥介紹親都成皮野, 我死得
回復

KUNO 發表於 2009-3-19 15:21:37 |顯示全部樓層
嘩!!! KUNO大哥介紹親都成皮野, 我死得http://a5556.myweb.hinet.net/msn/face/face%20(66).gif
vivi 發表於 19/3/2009 15:02

當妳用過Canon,Nikon同蔡司嘅頂級鏡之後就會覺得物有所值.
當然啦!都係嗰句,平有平玩,貴有貴玩!
不過我自己覺得要花錢買,就一定要揀好啲,最多自己慳啲,買咗番尼就會更加珍惜.
如果用得好一支鏡頭,就算平價鏡頭都唔會差得去邊.
相對尼講,如果唔識發揮鏡頭性能嘅話,咁揸乜鏡都冇用.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-3-19 15:33:10 |顯示全部樓層
要有才,又要有財   
回復

crazycat 發表於 2009-3-19 15:52:43 |顯示全部樓層
15# 虛宿寶瓶

玩影相...真係可以駛好多錢...不過我都係兩枝kit鏡走天涯咋...最近先的起心肝買左閃光燈咯!
回復

vivi 發表於 2009-3-19 15:53:45 |顯示全部樓層
當妳用過Canon,Nikon同蔡司嘅頂級鏡之後就會覺得物有所值.
當然啦!都係嗰句,平有平玩,貴有貴玩!
不過我自己覺得要花錢買,就一定要揀好啲,最多自己慳啲,買咗番尼就會更加珍惜.
如果用得好一支鏡頭,就算平價鏡頭都唔 ...
KUNO 發表於 2009-3-19 15:21

係係, 知道
回復

KUNO 發表於 2009-3-19 21:39:20 |顯示全部樓層
係係, 知道http://a5556.myweb.hinet.net/msn/face/face%20(124).gif
vivi 發表於 19/3/2009 15:53

記住係妳去玩影相,而唔好掉轉比影相玩妳.
要量力而為,唔好玩物喪志.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-3-19 22:34:13 |顯示全部樓層
聽君一席話  勝讀十年書
回復

四少 發表於 2009-3-20 00:25:06 |顯示全部樓層
嘩!!! KUNO大哥介紹親都成皮野, 我死得http://a5556.myweb.hinet.net/msn/face/face%20(66).gif
vivi 發表於 2009-3-19 15:02

係咪我平易近人 d 呢. . . . .介紹果 d 都係一皮野以下 ...
好想要支 14mm 定蕉
回復

12下一頁