C76, 237 & 240救命呀...

作者: 小天使 發表于 2009-3-17 00:42:41
1798 11

我尋日在發叔度買左呢幾盆小苗,一返到屋企就即係幫佢地換哂做2號珠石,跟住再用葉肥淋...
請問我咁做岩唔岩呢?
Tony 發表於 2009-3-17 00:44:38 |顯示全部樓層
換泥咪得囉,點解要換2號珠石?
回復

rosekarming 發表於 2009-3-17 00:46:07 |顯示全部樓層
你去左根所以用2號珠石插住先等佢出根??

剛剛先換完好似唔落得肥架, 唔知係咪呢?
回復

小天使 發表於 2009-3-17 00:49:23 |顯示全部樓層
我見你地話果D小苗最好用2號珠石嘛...我冇去到根呀...見到D根白雪雪好靚
嗚嗚..點算?
回復

rosekarming 發表於 2009-3-17 02:27:33 |顯示全部樓層

插葉先用2號珠石加水插呀

咁加番3份一泥(可以小d都得)同埋加3份一金泥入去咪得囉
回復

小天使 發表於 2009-3-17 13:36:13 |顯示全部樓層
插葉先用2號珠石加水插呀

咁加番3份一泥(可以小d都得)同埋加3份一金泥入去咪得囉
rosekarming 發表於 2009-3-17 02:27

我都有用緊2號珠石插緊葉...乜原來係要養住d水架...等我仲倒左留出黎d水添..

另外我只有花寶3合一紫羅蘭泥ja, 請問得唔得呢? 換左做2號珠石之後ge第二日我見到兩塊葉仔已經好似枯枯地咁...請問我應該剪左佢定留佢係到會自己好返? 同埋駛唔駛入溫室?

另外其中一盆小苗整斷左兩塊小葉...請問小葉也可以用黎插葉嗎?
回復

小孩子 發表於 2009-3-17 14:00:50 |顯示全部樓層
我都有用緊2號珠石插緊葉...乜原來係要養住d水架...等我仲倒左留出黎d水添..

另外我只有花寶3合一紫羅蘭泥ja, 請問得唔得呢? 換左做2號珠石之後ge第二日我見到兩塊葉仔已經好似枯枯地咁...請問我應該剪左佢定留佢 ...
小天使 發表於 2009-3-17 13:36

我會係俾珠石吸水,
將多餘既水倒返出黎囉
插葉如果太多水塊葉會好易爛嫁

當然可以用花寶三合一紫羅蘭泥啦
只不過如果唔想浪費左d珠石的話你都可以試下自己溝的
但係如果無咩經驗最好都係用返三合一感覺會保險d

唔知你果2塊葉仔係咩野狀況呢?
如果只係變軟可以留低佢再觀察下先
但係如果已經爛我就會剪左佢了
而溫室方面,換完泥我都會入溫室
生長穩定之後再拎返出黎

你的小葉有幾細?
可以試下插丫
得咪當bonus,唔得咪當練習囉

我都係種左av唔係好耐
無咩經驗,希望可以幫到你啦
回復

小天使 發表於 2009-3-17 21:50:03 |顯示全部樓層
我會係俾珠石吸水,
將多餘既水倒返出黎囉
插葉如果太多水塊葉會好易爛嫁

當然可以用花寶三合一紫羅蘭泥啦
只不過如果唔想浪費左d珠石的話你都可以試下自己溝的
但係如果無咩經驗最好都係用返三合一感覺會保險d

...
小孩子 發表於 2009-3-17 14:00

多謝你的詳細解答呀!我的小葉就好似一隻女性食指指甲咁細,我已經用來插緊葉了。
咁另外葉肥果到要落俾小苗同插葉嗎?
回復

小孩子 發表於 2009-3-17 21:58:50 |顯示全部樓層
多謝你的詳細解答呀!我的小葉就好似一隻女性食指指甲咁細,我已經用來插緊葉了。
咁另外葉肥果到要落俾小苗同插葉嗎?
小天使 發表於 2009-3-17 21:50

好似女性手指甲咁細呀?
咁可能插唔出苗lu
插葉我唔會落肥,
這期間葉片仲未有根
應該仲未吸收到肥料的
小苗可以施薄肥
回復

小天使 發表於 2009-3-17 22:04:51 |顯示全部樓層
謝謝,咁等我快d換返做泥土先…
另外如果側芽已經出緊根的話,係咪都可以入泥土呢?我依家都係用緊2號珠石的…
回復

小孩子 發表於 2009-3-18 14:15:51 |顯示全部樓層
謝謝,咁等我快d換返做泥土先…
另外如果側芽已經出緊根的話,係咪都可以入泥土呢?我依家都係用緊2號珠石的…
小天使 發表於 2009-3-17 22:04

側芽嗎?
有時我懶會直接插泥生根
插完就入溫室
但係保險d就可以用珠石插到出根就換泥囉
回復

小天使 發表於 2009-3-19 07:43:23 |顯示全部樓層
謝謝小孩子....
回復