八仙嶺自然教育徑南涌段

作者: KUNO 發表于 2009-3-15 23:24:40
7388 47

哩一段路線係下一次行山活動嘅其中一個選擇!
天氣涼好舒服好易行.

此岸彼岸

路上發現迷途受驚的小蝙蝠,看牠伏在地上不動很辛苦的樣子.
之後將牠移往陰暗的樹叢中讓牠好好休息,抱起牠時發覺牠的氣息還很好.
希望牠在日落西山時又可以再在天空中自由飛翔.

雁群中隊

carlo 發表於 2009-3-16 02:26:24 |顯示全部樓層
bat 都比您影到 ! 我步左 2 年都影唔到呀 !

今日我大仔行赤徑 ,  傻仔 8 點係西貢 ,去到 6 點幾都仲係行緊 ....... 傻左 !
回復

KUNO 發表於 2009-3-16 03:09:51 |顯示全部樓層
bat 都比您影到 ! 我步左 2 年都影唔到呀 !

今日我大仔行赤徑 ,  傻仔 8 點係西貢 ,去到 6 點幾都仲係行緊 ....... 傻左 !
carlo 發表於 16/3/2009 02:26

佢行段路好長嘅咩?咁耐!
回復

carlo 發表於 2009-3-16 03:57:31 |顯示全部樓層
佢行段路好長嘅咩?咁耐!
KUNO 發表於 2009-3-16 03:09

果幾個傻仔由西貢馬頭開始行 ..... 但係我老公唔好比咁多意見個仔 ,  比佢自己上吓喎 ! 但係下星期人地 d 仔點跟佢地咁行呀 !?   想行 c 人地個仔咩 !   我今晚忍唔住都同左大仔講要點做 ...... 我要約時先識教仔呢 ?  唉 !
回復

KUNO 發表於 2009-3-16 05:08:31 |顯示全部樓層
果幾個傻仔由西貢馬頭開始行 ..... 但係我老公唔好比咁多意見個仔 ,  比佢自己上吓喎 ! 但係下星期人地 d 仔點跟佢地咁行呀 !?   想行 c 人地個仔咩 !   我今晚忍唔住都同左大仔講要點做 ...... 我要約時先識教仔 ...
carlo 發表於 16/3/2009 03:57

其實咁樣對個囝囝唔係唔好,由佢自己撞吓板踩吓屎之後,如果佢醒目嘅話就會好快學到好多嘢!
但係如果妳睇到佢同一個問題錯第二次嘅話,就要輕輕提醒佢,再錯第三次就一定要的起個呀媽款閙醒佢.
有時太過自由對細路仔並唔係一件完全嘅好事,要識得幾時鬆啲幾時緊啲.
重點唔係要佢驚妳先聽妳話,反而係要令佢真心尊敬妳佩服妳而主動去問妳意見.
哩一樣嘢唔係太難做得到,但係就一啲都唔容易.
我噤多年來,再惡教嘅學生都教過,carlo姐姐妳一定掂嘅!春風化雨,頑石點頭.

不過我覺得佢太過獨立處事,唔識得團隊配合,自己有自己做,又或者覺得自己做到嘅嘢其他人都應該做得到,冇細心去留意身邊嘅人.
回復

carlo 發表於 2009-3-16 09:27:44 |顯示全部樓層
其實咁樣對個囝囝唔係唔好,由佢自己撞吓板踩吓屎之後,如果佢醒目嘅話就會好快學到好多嘢!
但係如果妳睇到佢同一個問題錯第二次嘅話,就要輕輕提醒佢,再錯第三次就一定要的起個呀媽款閙醒佢.
有時太過自由對細路仔並 ...
KUNO 發表於 2009-3-16 05:08

早晨 !
我同您唔同呀 !   我根本就唔識教, 唔岩 - 我係自己都未攪得掂先岩 ......

我都唔識教佢地 ,  好多時我都係好衝動 , 佢地一唔岩就話左先 ..... 我想改好耐架啦 ! 可惜改唔到 .....  

所以我都要佢參加制服團體 , 多做義工學下點同人相處 , 但係都唔係有好大成積 !
回復

vivi 發表於 2009-3-16 09:33:13 |顯示全部樓層
oh, kuno大哥係老師
已後要叫kuno老師

carlo你要俾心機, 俾d耐性呀, 自己教都係有d難度啦
唔係洗咩要有老師喎
你仔仔有有參加d制服團體的活動呀
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-16 09:45:28 |顯示全部樓層
好天色, 此岸彼岸, 這麼近那麼遠~
回復

KUNO 發表於 2009-3-16 14:06:37 |顯示全部樓層
oh, kuno大哥係老師
已後要叫kuno老師

carlo你要俾心機, 俾d耐性呀, 自己教都係有d難度啦
唔係洗咩要有老師喎
你仔仔有有參加d制服團體的活動呀
vivi 發表於 16/3/2009 09:33

哈哈.... 我唔係老師呀,我字都唔識多個點樣教書吖,老點就有我份!
回復

KUNO 發表於 2009-3-16 14:11:20 |顯示全部樓層
好天色, 此岸彼岸, 這麼近那麼遠~
jellyfishy 發表於 16/3/2009 09:45

哩條路線好好行咖,又嘢睇!
我哋下次活動就行哩度吖!
回復

vivi 發表於 2009-3-16 14:12:26 |顯示全部樓層
哈哈.... 我唔係老師呀,我字都唔識多個點樣教書吖,老點就有我份!
KUNO 發表於 2009-3-16 14:06

咁你又話 "再惡教嘅學生都教過"??
回復

草民 發表於 2009-3-16 14:12:35 |顯示全部樓層
週六在對面紅花嶺行山,落山後都見到此雁群飛過。
回復

KUNO 發表於 2009-3-16 14:42:03 |顯示全部樓層
咁你又話 "再惡教嘅學生都教過"??
vivi 發表於 16/3/2009 14:12

教就係教,不過係跆拳道教練,仲要負責埋紀律訓導.啲學生由3歲到50幾歲都有,有啲好乖,有啲好頑劣,有啲就阿呆.
最惡教就係啲十零歲嘅壞學生,要用好長時間慢慢去感化佢哋,最怕就係啲妹妹仔,好鬼死煩!
最搞笑就係啲小朋友,一落堂就圍住我團團轉攬鬼住我,要我同佢哋玩.
回復

KUNO 發表於 2009-3-16 14:43:11 |顯示全部樓層
週六在對面紅花嶺行山,落山後都見到此雁群飛過。
草民 發表於 16/3/2009 14:12

嗰邊都好靚咖!
回復

claudiatang 發表於 2009-3-16 15:49:17 |顯示全部樓層
kuno大哥一定很有耐性。我現在看見小孩子就頭痛。
回復

David 發表於 2009-3-16 15:59:09 |顯示全部樓層
Wow, some nice photos you've got there!
回復

KUNO 發表於 2009-3-17 01:38:10 |顯示全部樓層
kuno大哥一定很有耐性。我現在看見小孩子就頭痛。http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(84).gif
claudiatang 發表於 16/3/2009 15:49

不過有時見到一班原本好鬼頑皮又企唔定嘅小豆釘,變到聽教聽話又乖乖嘅時候就會好開心.
仲有可能因為我都係一個大細路嘅關係,所以啲小朋友都好容易接受我.
回復

carlo 發表於 2009-3-23 16:29:23 |顯示全部樓層
KUNO ,  我最無耐性架啦 !  好易就會發火 .... 要向您多多學習先得啦 !
回復

vivi 發表於 2009-3-23 23:48:45 |顯示全部樓層
教就係教,不過係跆拳道教練,仲要負責埋紀律訓導.啲學生由3歲到50幾歲都有,有啲好乖,有啲好頑劣,有啲就阿呆.
最惡教就係啲十零歲嘅壞學生,要用好長時間慢慢去感化佢哋,最怕就係啲妹妹仔,好鬼死煩!
最搞笑就係啲小朋 ...
KUNO 發表於 2009-3-16 14:42

OH, 原來KUNO大哥係跆拳道教練
有時教會D學生突然生性, 我都會感動到想喊呀
見到佢地一日一日成長......都真係好感恩咖
回復

KUNO 發表於 2009-3-24 00:24:31 |顯示全部樓層
見到佢地一日一日成長......都真係好感恩咖http://a5556.myweb.hinet.net/msn/face/face%20(24).gif ...
vivi 發表於 23/3/2009 23:48

Me2
回復

123下一頁