十日.四葉草 開花

作者: newbie 發表于 2009-3-14 23:51:13
2622 16

1st time i buy 四葉草 bulb.... put in soil on Mar 7 and today Mar 14, i see there is............唔知係唔係花苞....好似呀 !!!^^!!!
四葉草 @ MAR 7, 2009 small.jpg
BABY FL.jpg
四葉草 @ MAR 14, 2009.jpg
newbie 發表於 2009-3-15 00:06:04 |顯示全部樓層
今朝其中一個球根仲有d’發毛’,今晚去完花展回家,一看...好似有花苞!!!!
回復

Monse 發表於 2009-3-15 01:25:25 |顯示全部樓層
呢隻係最容易種的,但如果唔夠光(陽光)就因為追光而徒長架喇。
回復

dada 發表於 2009-3-15 03:34:09 |顯示全部樓層
犀利! 葉都未出就有花苞
回復

newbie 發表於 2009-3-15 23:21:49 |顯示全部樓層
犀利! 葉都未出就有花苞
dada 發表於 2009-3-15 03:34

thx.. hope the flower growing healthy ^^
回復

ivylyan 發表於 2009-3-16 13:54:58 |顯示全部樓層
它是好孩子,叶片未展開,就有苞了,我之前種都系咁樣,不過,個人覺得這個品種,葉靚過花。
回復

pauline 發表於 2009-3-16 14:41:54 |顯示全部樓層
呢款係未生葉就見長花的, 紅色, 十分可愛!
回復

newbie 發表於 2009-3-16 22:49:36 |顯示全部樓層
呢款係未生葉就見長花的, 紅色, 十分可愛!
pauline 發表於 2009-3-16 14:41

yes the flower colour is red, but still not yet opend....
其中一個球又有d’發毛’...點好..擔心..
mar 16.jpg
回復

newbie 發表於 2009-3-17 13:19:39 |顯示全部樓層

開花啦...加油... (d photo not clear, my camera too bad.. )
四葉草 @ MAR 17 2009.jpg
4 leaves @ MAR 17 2009.jpg
add oil !!.jpg
nice babies.JPG
回復

ivylyan 發表於 2009-3-17 13:26:52 |顯示全部樓層
哇,葉展開左,花都開埋啦。
回復

pauline 發表於 2009-3-17 13:48:00 |顯示全部樓層
你2棵好比多D陽光佢, 咁D葉才不會徒長. 晒太陽就最好的. 葉又靚花又靚.
回復

newbie 發表於 2009-3-17 18:56:04 |顯示全部樓層
thx ivy and pauline.. i think i need to change bigger 盆,shall i do it after 開花?個小球要不要"露"D出來?
回復

Monse 發表於 2009-3-17 23:32:38 |顯示全部樓層
thx ivy and pauline.. i think i need to change bigger 盆,shall i do it after 開花?個小球要不要"露"D出來?
newbie 發表於 2009-3-17 18:56

要換過大既盆比佢,你可以將三個小球種埋一盆會好睇啲,唔駛"露"小球就可以生多啲小球,要排水良好的土壤。
回復

newbie 發表於 2009-3-18 00:27:21 |顯示全部樓層
要換過大既盆比佢,你可以將三個小球種埋一盆會好睇啲,唔駛"露"小球就可以生多啲小球,要排水良好的土壤。
Monse 發表於 2009-3-17 23:32

明白^^ monse 請你多多教導  明天四葉草換新屋啦
回復

happymeow2008 發表於 2009-3-18 07:47:13 |顯示全部樓層
very pretty
回復

熟米 發表於 2009-3-18 15:08:18 |顯示全部樓層
我都有種, 真係好得意, 一見光就打開.
回復

newbie 發表於 2009-3-19 17:38:55 |顯示全部樓層
thx all... 睇住她成長, 真係好開心
回復