今天行花展的收穫

作者: helenmok 發表于 2009-3-14 22:57:32
6109 21
今日行花展買咗2棵空鳳, 小小的, 很可愛呀~

2種都係$10一棵咋, 好抵呀~~~

doris1411 發表於 2009-3-14 23:09:59 |顯示全部樓層
好Q, 我之前種過,不要泥的。係用"易容膠"貼在一塊石頭上,只要室內夠濕或噴水就可以。我記得是有花的....是不是叫鐵蘭。其實有很多不同的品種。是不是連小盆$20?
回復

helenmok 發表於 2009-3-14 23:43:32 |顯示全部樓層
好Q, 我之前種過,不要泥的。係用"易容膠"貼在一塊石頭上,只要室內夠濕或噴水就可以。我記得是有花的....是不是叫鐵蘭。其實有很多不同的品種。是不是連小盆$20? ...
doris1411 發表於 2009-3-14 23:09

只要每日嘖水就ok架啦, 都幾易打理~

會開花, 不過花的形態唔同品種唔同樣, 我之前有2棵開過花啦, 好小好小的呢...

有人叫它們做鐵蘭/空氣草, 我都係上嚟呢度先知佢地屬鳳梨科, 叫空氣鳳梨.

這2棵每棵$10, 小盆在吉x島$10店買, 小石是之前買落的, 用來固定佢地~
回復

mandywowo 發表於 2009-3-15 01:00:46 |顯示全部樓層
好耐以前買過比我種c 左唔敢再試lu...add8icon
回復

YIN 發表於 2009-3-15 01:33:24 |顯示全部樓層
我今日又買左呀, 同你一樣呀... 10蚊未玩下羅.

講問MANDY,你既係點C呀?
回復

venom 發表於 2009-3-15 02:21:03 |顯示全部樓層
hi all,本人唔太建議你地用膠水貼係石度,其實用鋁線(我唔肯定係唔係咁叫)就可以,
空鳳係要晒太陽的,最好通風位置,而光照強度看品種吧
澆水方法最好晚上,多少看品種,
這2棵咩品種我就唔知啦,有可能原種或雜交種,比網址你地自己去搵下,
http://fcbs.org/pictures.htm
回復

mandywowo 發表於 2009-3-15 02:53:36 |顯示全部樓層
我今日又買左呀, 同你一樣呀... 10蚊未玩下羅.

講問MANDY,你既係點C呀?
YIN 發表於 2009-3-15 01:33

其實好幾年前嘅事啦, 我唔記得佢點c啦,sorry!
回復

helenmok 發表於 2009-3-15 09:32:55 |顯示全部樓層
Mandy, 我之前都養死過一棵, 點知依家越養越多, 好似中咗毒咁...上多d嚟睇以前嘅post 會學到好多嘢架...

Yin, 我都係見佢$10, 咪買多2棵嚟試下種囉~

唔該晒, venom~
回復

kwanyeehui 發表於 2009-3-15 10:11:02 |顯示全部樓層
我以前都種過, 又係唔識打理,
水多水少都唔得.
回復

helenmok 發表於 2009-3-15 14:47:55 |顯示全部樓層
add6icon我都有去啊,仲同您同一日啊,我都有買,買左5棵,一樣都係10蚊,等間我開個帖POST D相上嚟.
paul2009oo 發表於 2009-3-15 12:07

見到你買嗰d啦, 我都係見$10棵, 買嚟試下養~ 大家努力種好佢地啦...
回復

hellokitty_971 發表於 2009-3-15 14:59:46 |顯示全部樓層
原來都可以放落盆種既,我以為只可以吊起來種
回復

helenmok 發表於 2009-3-15 15:13:11 |顯示全部樓層
原來都可以放落盆種既,我以為只可以吊起來種
hellokitty_971 發表於 2009-3-15 14:59

我淨係用石仔固定佢地咋, 因為新買的無鐵線送嘛...
回復

R子 發表於 2009-3-15 15:31:33 |顯示全部樓層
放係辦公室、家居都唔錯,間中噴下水就得,
又會開花,可以點綴一下
回復

GarfieldHK 發表於 2009-3-20 18:43:33 |顯示全部樓層

其實好似我咁,將佢擺係螺殼度,放係公司光猛嘅檯上都幾靚丫!
回復

Exodus 發表於 2009-3-20 21:45:34 |顯示全部樓層
這2棵咩品種我就唔知啦,有可能原種或雜交種,比網 ...
venom 發表於 2009-3-15 02:21

左: Tillandsia ionantha
右: Tillandsia caput-medusae
回復

helenmok 發表於 2009-3-20 21:58:48 |顯示全部樓層
左: Tillandsia ionantha
右: Tillandsia caput-medusae
Exodus 發表於 2009-3-20 21:45

唔該晒, Exodus~
回復

山櫻子 發表於 2009-3-22 18:21:46 |顯示全部樓層
覺得用盆種好唔安全...底底濕度會好高,小心爛呀...~@@
最好濕左就倒轉佢,等佢乾左先轉番正~
鋁線...有些人話會毒親棵T., 最好唔好掂到棵T. D葉(不過我自己有D都係用鋁,最底D葉枯枯地...)
用木,再用鐵線固定比較好...
回復

helenmok 發表於 2009-3-22 19:14:42 |顯示全部樓層
覺得用盆種好唔安全...底底濕度會好高,小心爛呀...~@@
最好濕左就倒轉佢,等佢乾左先轉番正~
鋁線...有些人話會毒親棵T., 最好唔好掂到棵T. D葉(不過我自己有D都係用鋁,最底D葉枯枯地...)
用木,再用鐵線固定比較好... ...
山櫻子 發表於 2009-3-22 18:21

如果放小石仔响盆ok嗎? 我只是用嘖水壺晚上嘖濕, 應該唔會有事呱?

其他空鳳我用原來的(唔知係錫線定係鋁線)吊响窗邊囉...
回復

YIN 發表於 2009-4-4 17:01:53 |顯示全部樓層
我都係吊住佢地. 一星期浸佢一日水. 平日都放佢在露台.
回復

八王爺 發表於 2009-4-16 21:19:05 |顯示全部樓層
最好用包膠的線 掛起佢。
我種好多,就用 筲箕 成籮吊起,放係室外晒衣架。
回復

12下一頁