九層塔同甜羅勒

作者: sandylam 發表于 2009-3-14 03:54:53
4602 5

我想問九層塔係咪等於甜羅勒呀?
我見分享版都有人分享九層塔同甜羅勒,但二種唔係一樣咩?
我上網查過資料,九層塔係BRASIL.
有網站又話九層塔係泛指各種羅勒.
但其實我只想要甜羅勒或檸檬羅勒.
究竟我手上包九層塔種子係咪即係甜羅勒呀?
我未種過香草,我真係唔識分.
Jackie 發表於 2009-3-14 12:11:04 |顯示全部樓層
我以前都常混淆,跟住睇過書、上過網、問過人再加上自己食用的經驗,我自己的總結答案如下:
羅勒(Basil)是眾多香草植物的其中一種,而羅勒之中又分很多不同品種,如甜羅勒(Sweet Basil)、九層塔(又名金不換、英文叫Thai Basil)、檸檬羅勒(Lemon Basil)、紫葉羅勒(Dark Opal Basil)等
而每種羅勒的味道、質感都不盡相同或甚至有很大的差異,所以用途也不同,甜羅勒常用於西式料理,如沙拉或義大利麵中,九層塔常用於東南亞料理中,如與海鮮做配搭。
日常翻看食譜時,有時會發覺食材中只列寫羅勒,但沒有標明是那一種,所以我會憑經驗才推斷,因為最常用到的就是甜羅勒和九層塔
最後因為九層塔有不同的叫法,容易引起誤會,經驗所得台灣人多叫九層塔、泰國人多叫金不換
回復

Minijack 發表於 2009-3-14 12:29:15 |顯示全部樓層
2# Jackie

是是是, Jackie 講得對,我都有類似的經驗
回復

yuchungkit 發表於 2009-3-14 16:51:14 |顯示全部樓層
自已都有種檸檬羅勒和九層塔,最大分別九層塔葉細香味香濃,相反檸檬羅勒葉大味淡D
回復

kwanyeehui 發表於 2009-3-14 17:24:12 |顯示全部樓層
自已都有種檸檬羅勒和九層塔,最大分別九層塔葉細香味香濃,相反檸檬羅勒葉大味淡D
yuchungkit 發表於 2009-3-14 16:51

Chris Tsui 比過兩種我種, 係不同的.
甜羅勒就剪過黎煮麵食過, 比莞茜仲香, 唔錯架!
甜羅勒d葉大塊D, 九層塔葉細塊D, 兩種野黎.
我未試過九層塔, 因為種瓜左.
回復

sandylam 發表於 2009-3-15 11:52:07 |顯示全部樓層
明白啦~
多謝咁多位.
咁我要再搵過甜羅勒同檸檬羅勒.
回復