購買了有問題的狗食品該怎樣處理?

作者: 金剛 發表于 2009-3-13 18:33:45
1828 12
幾日前在寵物店購買了一些狗食品,今日發現其中一包牌子AVODERM的餅乾有問題,餅乾裡面竟有深籃色膠狀物體和毛髮~~
唉!牠還吃了幾塊,近來皮膚都有問題,吃了這些有問題餅乾,真是....雪上加霜,買寵物糧又無保障,食環署都不受理....
聽講市面上有模牌狗糧,購買時都要小心,但知道都無用,都不知怎樣分辨!
prodorothyhkg 發表於 2009-3-13 18:39:36 |顯示全部樓層
可以向消委會投訴
回復

金剛 發表於 2009-3-13 19:00:48 |顯示全部樓層
消委會的電話很繁忙,我已經留了電話!等待中
回復

小白 發表於 2009-3-13 19:05:05 |顯示全部樓層
消委會的電話很繁忙,我已經留了電話!等待中
金剛 發表於 2009-3-13 19:00

如有時間可直接到消委會辦事處投訴, 填表即可...  或上網打投訴信... add9icon
回復

金剛 發表於 2009-3-13 19:40:07 |顯示全部樓層
謝謝小白^^,原來可以上網打投訴信
回復

gege188 發表於 2009-3-15 13:32:09 |顯示全部樓層
如果你買既唔係水貨.打電話去代理嘈佢啦!
回復

carlo 發表於 2009-3-16 02:22:05 |顯示全部樓層
幾日前在寵物店購買了一些狗食品,今日發現其中一包牌子AVODERM的餅乾有問題,餅乾裡面竟有深籃色膠狀物體和毛髮~~
唉!牠還吃了幾塊,近來皮膚都有問題,吃了這些有問題餅乾,真是....雪上加霜,買寵物糧又無保障,食環署都 ...
金剛 發表於 2009-3-13 18:33

您可以要求 pet shop / 代理退番錢比您
回復

貝貝 發表於 2009-3-16 19:59:55 |顯示全部樓層
唉!牠還吃了幾塊,近來皮膚都有問題,吃了這些有問題餅乾,真是....雪上加霜,買寵物糧又無保障,食環署都 ...
金剛 發表於 2009-3-13 18:33

Avoderm 香港的代理係貝德司(breeder's choice),如果你買的是正牌貨不是水貨的話,建議直接向代理投訴,要讓他們正視問題和加以改善!  正常代理會換過1包全新的餅乾給你的!

如果是水貨,那只可向購買的寵物店更換了!
回復

金剛 發表於 2009-3-17 15:38:25 |顯示全部樓層
感謝各位回應!我買回來的另一隻牌子品質都出現問題!
我剛剛上網找到兩隻牌子的狗糧代理商聯絡方法,依架就打去問!
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-3-17 16:08:18 |顯示全部樓層
你邊間買架,通知我地一聲啊!
回復

貝貝 發表於 2009-3-17 17:01:59 |顯示全部樓層
感謝各位回應!我買回來的另一隻牌子品質都出現問題!
我剛剛上網找到兩隻牌子的狗糧代理商聯絡方法,依架就打去問!
金剛 發表於 2009-3-17 15:38

咁可能係間petshop ge入貨或存放ge問題喎!  blacklist 佢!
回復

金剛 發表於 2009-3-19 19:50:28 |顯示全部樓層
11# 貝貝
感謝您的回應!
唔係存貨問題,係產品生產過程出現問題,我已經同代理商洽談過,代理商說:不會有水貨和假貨存在,公司和生產商是子母公司...我哋可以換個包俾你。
我最終當然無換到了事啦 影響大衆寵物健康,當然去信投訴
其後再發現有另一隻牌子有問題...和代理商傾過..他說:該牌子產品成份是原材料...所以會
回復

金剛 發表於 2009-3-19 19:54:16 |顯示全部樓層
12# 金剛
回復