日本春蘭,富貴蘭三問

作者: chingching 發表于 2009-3-12 23:18:18
3079 9
1. 我想請問香港有無日本春蘭賣呢? 例如女雛 or 紫天竜
2. 又如果我去日本買日本春蘭和富貴蘭的話, 係咪唔帶得番黎呢? 除左非法, 有無合法方法呢?
3. 日本春蘭,富貴蘭係咪瀕危物種?
空手道道人 發表於 2009-3-12 23:59:20 |顯示全部樓層
1. 我想請問香港有無日本春蘭賣呢? 例如女雛 or 紫天竜
2. 又如果我去日本買日本春蘭和富貴蘭的話, 係咪唔帶得番黎呢? 除左非法, 有無合法方法呢?
3. 日本春蘭,富貴蘭係咪瀕危物種? ...
chingching 發表於 2009-3-12 23:18

答:市面沒有這兩隻,但帶線藝的就有,例如天草,軍旗,瓊波..........等
答:蘭花入口要有証,入口証在香港辦就很簡單,上漁護署下載張表格,fax去,過兩三日就有,
反而日本那邊要有瀕危証,出口紙及檢疫証,買得少就唔化算.
3. 日本春蘭,富貴蘭係咪瀕危物種?
答:雖然一般己經是人工繁植,但有外於法例,所有公約國都要守,
回復

chingching 發表於 2009-3-13 00:24:19 |顯示全部樓層
1. 我有天草同錦波, 女雛要28股匯豐一芽
2. 謝~
3. 我email 俾cites, 但係佢地唔覆我富貴蘭係咪瀕危物種
回復

空手道道人 發表於 2009-3-13 15:25:35 |顯示全部樓層
2. 謝~
3. 我email 俾cites, 但係佢地唔覆我富貴蘭係咪瀕危物種
chingching 發表於 2009-3-13 00:24

答:女雛,在日本ニ百零一芽,
2. 謝~
答:希望幫到你
答:你講富貴蘭佢地點識答你呀,你話石斛蘭就一是答你"係"

◆◇◆《 日本春蘭 》◆①女雛【赤花】◆上6條・花芽②
◆商品説明◆  ◆ ・上木6條 【新木②】
                        ◆ ・花芽【蕾】② 
                        ◆ ・葉数*4-2-4-4-⑤-⑤枚
                        ◆ ・葉長・最長約*30cm  
現在の価格 :  16,000 円
回復

chingching 發表於 2009-3-13 20:17:16 |顯示全部樓層
1. ニ百零一芽.....好抵 (但要fly去日本買)
3. 我同佢地講係Angraecum falcatum架
回復

Exodus 發表於 2009-3-13 21:29:41 |顯示全部樓層
1. ニ百零一芽.....好抵 (但要fly去日本買)
3. 我同佢地講係Angraecum falcatum
chingching 發表於 2009-3-13 20:17

呢個名百幾年前先有人用

Neofinetia falcata
回復

chingching 發表於 2009-3-13 21:48:56 |顯示全部樓層
我都有寫Neofinetia falcata
佢地都係無回覆
回復

阿里 發表於 2009-3-16 17:20:52 |顯示全部樓層
看你们的帖有意思!实际上简单,便宜!
回復

chingching 發表於 2009-3-16 22:47:05 |顯示全部樓層
看你们的帖有意思!实际上简单,便宜!
阿里 發表於 2009-3-16 17:20

如何简单, 如何便宜
回復

阿里 發表於 2009-4-18 00:10:52 |顯示全部樓層
如何简单, 如何便宜
chingching 發表於 2009-3-16 22:47

短信往复为宜!
回復