新手請教 :)

作者: keithlcs 發表于 2007-10-23 09:57:37
1711 7
大家好,多多指教

我前日o係花墟到買左一盆紫羅蘭呀~ ($10 好平..哈哈)
而家放左o係Office到...我個位無陽光...不過Office 係用 Day Light 的燈(一日應該有12-14hrs)...同埋有冷氣的 (~21 - 24度)
首先,我想請問大家我盆花仔 佢係咩品種呀?
會唔會有咩要特別注意??
呀~~係呀..我見佢有d葉背同埋d莖紅紅地..佢係咪唔夠營養呀?

同埋我想問下d泥要去到幾乾到先好同佢加水呀?
洗唔洗比咩肥料佢食架? (如果要幾耐要一次呀?)
咁殺蟲又洗唔洗呀?
哎呀~另外我又想問下幾時/咩情況下要同佢換泥呀?
咁幾換又要換下個盆呀?

真係唔好意思  一o黎就不停咁問呢~
不過我唔想養死佢呀
多謝各位

(題外話: 我都係o係影相到先見到佢d花邊係淺色d..平時肉眼睇都唔覺的)
heiheimama 發表於 2007-10-23 11:36:48 |顯示全部樓層
HI,我唔係高人,不過都可以分享下。你呢棵是最普通的紫色AV,比較接近原生品種,很容易種。紫羅蘭喜愛細盆,你這個盆已經ok,暫時不用換。記緊把花放在多散射光的窗邊,如在辦公室有冷氣就更好。你可以每天淋少少水,總之不乾透就ok。切勿過濕,否則容易爛根。花開完後可以摘去外圍老葉,再施薄肥,促進它再出花芽。如不清楚落肥份量,最好落少少入淋花水,種久了你就可以掌握到。
回復

keithlcs 發表於 2007-10-23 12:39:40 |顯示全部樓層
Thanks

不過我想問下要幾耐同佢加肥料架?
同埋有無話一定要落d咩肥料?   (有無推介架? haaaaa)
因為我係種野白痴o黎架..哈哈~

咁我仲想問下...佢點先要換盆架?
回復

lammanfung 發表於 2007-10-23 12:44:46 |顯示全部樓層
通常我會一個星期落一次肥,一個星期落葉肥,另一個星期落花肥。但切記是要淡肥。
回復

heiheimama 發表於 2007-10-23 14:32:08 |顯示全部樓層
通常有三個原因要換盆:(1)個盆太細(2)要分株(3)種得太耐。在第三種情況下,植株會因種得太久而生得很長,又有死根,所以要換新泥,切去死根及老葉,植株就會回復生氣。但你那盆是新買,大概一年內都不需要換盆。
回復

keithlcs 發表於 2007-10-24 09:12:25 |顯示全部樓層
多謝晒咁多位先

我想問下我盆紫羅蘭 d 莖紅紅地~
有無事架?
回復

heiheimama 發表於 2007-10-24 22:44:48 |顯示全部樓層
應該係佢本身係咁色.只要葉柄不軟垂,不太長或彎曲,就算健康.
回復

keithlcs 發表於 2007-10-26 19:54:22 |顯示全部樓層
Thanks ar
回復