08年台灣買回來的鐵鉋百合---中間

作者: 向日葵2 發表于 2009-3-9 12:42:22
2020 12
08年台灣買回來的鐵鉋百合

百合當中, 只愛鐵鉋(麝香百合),,,,長長的筒,,尤如一個大喇叭

未去台灣前,,,,,田裡只有白色的麝香百合,,,,,,,,上年去了台灣,,,,,買多幾個品種

可惜上年,,,,,,,多颱風兼且自己又忙,,,,,所以夏天無落花田,,,,,到了秋天,,,,,,,,,d球很廋,,,,,有些還被螞蟻吃了,,,,

還以為乜都無,,,,,,,,,點知再種後,,,,今天起死回生

哈哈哈,,,,,,,,,,不過唔知現在這行是什麼品種,,,,,,,,,因為在田裡中間的一行,,,,所以俾名佢做中間啦

這批相是1-3-09呀
向日葵2 發表於 2009-3-9 12:46:02 |顯示全部樓層
1# 向日葵2

這些是5-3-09情況呀,,,,,有些已高了不少呀

這兩株今年都唔會有花呀,,,但可以養下球,,,等佢下年開花

這兩株今年都唔會有花呀,,,但可以養下球,,,等佢下年開花
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-9 14:29:06 |顯示全部樓層
我今年都種咗好多百合, 不過地方有限, 所以全部種晒落個長盆度算數
回復

黃臉婆 發表於 2009-3-9 14:49:04 |顯示全部樓層
1# 向日葵2

這些是5-3-09情況呀,,,,,有些已高了不少呀
向日葵2 發表於 2009-3-9 12:46

唔使點打理都可以咁壯,種落田度真好。
回復

向日葵2 發表於 2009-3-9 19:52:40 |顯示全部樓層
唔使點打理都可以咁壯,種落田度真好。http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(102).gif
黃臉婆 發表於 2009-3-9 02:49 PM

要打理架,,,,,,,,,除草都做死,,,,,,仲有不停咁落肥架,,,,,都有落防菌水呀,,,,,,,,遲d仲要落防蟲水呀,,,,,,,

不過回報會好過種係盆到
回復

四少 發表於 2009-3-9 22:06:22 |顯示全部樓層
點解同一時間開幾個帖唔一個帖子打晒 ???
唔合規句 ...
回復

pauline 發表於 2009-3-9 22:14:02 |顯示全部樓層
我都有白合, 係最普通白色, 幾年前朋友送, 個球超細, 今年, 有2棵有花lum了, 我數過每菖有2-3朵, 都算唔錯了, 佢又bill了很多仔出來, 到時睇下有無人要先.
回復

向日葵2 發表於 2009-3-10 18:52:34 |顯示全部樓層
點解同一時間開幾個帖唔一個帖子打晒 ???
唔合規句 ...
四少 發表於 2009-3-9 10:06 PM

因為遲多一個月,,,,,開花既時侯,,,,,你就發覺佢地係唔同品種既百合,,,,,,

只因我不知那一行, 是那一個品種,,,,,到時會改番個名,,,,,唔好意思呀
回復

小草 發表於 2009-3-10 21:47:56 |顯示全部樓層
好棒的田園  種的是美花  全開時一定很漂亮
回復

向日葵2 發表於 2009-4-16 19:59:16 |顯示全部樓層
9# 小草

這一行都混了一些之前所種的白花百合呀,,,,,,只要係白花,,,,,,,,已於復活節開,,,,,不愧為復活節百合

肯好,,,,,還有一些未開,,,,,即紅圈,,,,,兼特別長的百合,,,,相信那些就是台灣買回來的鐵鉋,,,,,不知是什麼顏色呢,,,,,,
回復

蛙仔 發表於 2009-5-2 22:00:20 |顯示全部樓層
我想問是你係台灣邊度買百合球的,我都剛剛去完台灣,但找不到
回復

八王爺 發表於 2009-5-2 22:13:25 |顯示全部樓層
百合好吸肥,表土的雜草要除去。
種在盆裏的不要太密,太密不夠地方長新球。
回復

theresagood 發表於 2009-5-3 22:49:30 |顯示全部樓層
我想問是你係台灣邊度買百合球的,我都剛剛去完台灣,但找不到
蛙仔 發表於 2009-5-2 22:00

應該早D去
回復