我家的植物

作者: eky 發表于 2009-3-7 18:29:27
1014 6
真係好耐冇同大家update一下啦, 連個版面改左我都唔知, 真係
同大家睇下我個天台, 至從種植比賽之後我只限keep住以前個幾盆
唯一最叻就係種盆好勁既車厘茄, 我由一粒茄仔發芽開始, 而家已經好大盆啦
P2210586.JPG , 早前仲收左一次果仔
不過今朝比我錯手一剪, 我以為係枯葉, 點知係橫枝, 我諗呢一剪我冇左一半收成
我只好插番佢入泥啦
我仲係空位種左 薯仔, 而家有小薯啦 P2210588.JPG
同荷豆, 成個月啦, 都係小苗,唔知點解 P2210587.JPG
BanbieChan 發表於 2009-3-7 18:59:24 |顯示全部樓層
收成好靚呀~
回復

llaus 發表於 2009-3-7 19:12:03 |顯示全部樓層
唔使怕 wow!
插返落泥是可以再重生呀,會同母株同一特性呀
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-8 17:47:38 |顯示全部樓層
真係種得幾好喎!
回復

eky 發表於 2009-3-8 21:23:55 |顯示全部樓層
唔使怕 wow!
插返落泥是可以再重生呀,會同母株同一特性呀
llaus 發表於 2009-3-7 19:12

不過今朝睇佢d 葉垂晒, 死下死下, 我怕d 小茄冇啦, 多謝讚賞, aljov , 我都係係度學下
我想問我株薯仔係唔係要好開至有大薯收架
d 豆苗點解咁幼小呢
回復

eky 發表於 2009-3-8 21:25:16 |顯示全部樓層
alilovebyj : 一時記錯你個名, sorry啊
回復

eky 發表於 2009-3-8 21:41:19 |顯示全部樓層
update 下我幾盆士多啤梨先
strawberry 媽媽 P3030660.JPG
1號仔 P3030659.JPG
2號仔 P3030662.JPG
3號仔 P3030663.JPG
回復