綠景藝情報.

作者: nickyhk 發表于 2007-10-21 21:08:05
6466 63
樂峰寶箱 發表於 2007-11-27 16:02:21 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2007-11-27 15:58 發表
我去過找數次, 但很難對number呀! 我想找太空種小苗, 但又找不到.

What is the meaning of 太空種?

If you don't mind, we can try to find it this friday.
回復

orchids 發表於 2007-11-27 16:35:52 |顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

太空種好似係上過太空嘅av嘅後代,好似係多D花.
我上星期六响綠景藝搵到有太空種,好似係紫色花,不過冇買到.
回復

八王爺 發表於 2007-11-27 16:41:05 |顯示全部樓層
原帖由 FEBEX1 於 2007-11-26 14:52 發表
HI , 我是蘭姐 .

哈!!  小心健康。

秋冬來了。 兰花最怕凍
回復

jellyfishy 發表於 2007-11-27 23:23:23 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2007-11-27 16:35 發表

咁咪即係走左色囉.
太空種info.
http://www.optimara.com/business/africanviolets/everfloris.html
回復

花花公子 發表於 2007-11-28 09:44:53 |顯示全部樓層
No.128 & 303都係太空品種,成長株蘭姐度都有得賣,但不要期望那麼大,甚少能夠種出Optimara EverFloris Series 咁既樣。
回復

noel 發表於 2007-11-28 11:01:14 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2007-11-27 16:35 發表

你見到果盆應該係128,係紫色嫁,不過爭條綠邊啫
發叔圖鑑果張唔係好啱色...
回復

orchids 發表於 2007-11-28 12:38:11 |顯示全部樓層
其實我係孤寒種,我只會買苗仔,我係睇number後搵圖,而幅圖寫太空花,幅圖係純紫色花好似係重瓣,kim條link入唔到睇花,所以唔知有冇走色,
回復

feufeu 發表於 2007-11-28 12:43:06 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2007-11-28 12:38 發表
其實我係孤寒種,我只會買苗仔,我係睇number後搵圖,而幅圖寫太空花,幅圖係純紫色花好似係重瓣,kim條link入唔到睇花,所以唔知有冇走色,

This is my 128 (Optimara Evergrace)... for your reference.

OE 1 20070613c resized.JPG
OE 1 20070618c resized.JPG
回復

花花公子 發表於 2007-11-28 12:49:53 |顯示全部樓層
Very Good!!!
回復

orchids 發表於 2007-11-28 12:56:28 |顯示全部樓層
原帖由 feufeu 於 2007-11-28 12:43 發表

This is my 128 (Optimara Evergrace)... for your reference.

我都想八卦一下,你盆花standard size的大小或是更大,係唔係全年都會開好多花呢,花及葉捱唔捱到冇冷氣嘅香港夏天呢?
回復

feufeu 發表於 2007-11-28 13:06:37 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2007-11-28 12:56 發表

我都想八卦一下,你盆花standard size的大小或是更大,係唔係全年都會開好多花呢,花及葉捱唔捱到冇冷氣嘅香港夏天呢?

她是 standard size, 算是多花 (so far 我唯一的花球 ). 但我在 office 種, 係有冷氣. 據說熱會冇綠邊.
回復

kong 發表於 2007-11-28 14:06:28 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2007-11-28 12:56 發表

我有一盆在家,以前也有種,沒空調的夏天,捱得住,但開出的花花綠邊只一點點而已.
回復

orchids 發表於 2007-11-28 15:05:39 |顯示全部樓層
謝謝大家的指教及靚靚花相! no.128真係好靚,不過好似唔係我見果張相,我見嗰張相係深紫色重瓣(如果冇記錯),唔知會唔會係no.303呢,no.128小苗都好似有,賣25元,但好似冇寫係太空花.
回復

vkzone2002 發表於 2007-11-28 16:48:38 |顯示全部樓層
flower white.jpg

想請教一下花名前有Optimara字隸是否=太空種? (之前有網友幫我找到我的一盆白色單瓣花, 花邊沒有波浪的十分似Optimara onterio, 我在網上對過也很似?)
我看書見到太空種的花邊很美, 很波浪, 我中晒毒!
但我唔想買成棵, 只想買小苗或葉片, 最大原因唔係錢, 而係我鍾意由小種大那種成功感.
回復

siboney 發表於 2007-11-28 21:02:08 |顯示全部樓層
Optimara EverFloris Series = 太空種
我鍾意 Optimara Ever Precious 及 Optimara Ever Love!
回復

花花公子 發表於 2007-11-29 08:54:23 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2007-11-28 16:48 發表

想請教一下花名前有Optimara字隸是否=太空種? (之前有網友幫我找到我的一盆白色單瓣花, 花邊沒有波浪的十分似Optimara onterio, 我在網上對過也很似?)
但我唔 ...

不用買小苗la, 我留些葉比妳。
回復

vkzone2002 發表於 2007-11-29 09:28:25 |顯示全部樓層
花花公子,
點解你會咁好人呢?
其實我都有好多小苗和出了根的葉片, 想找有心人收養佢地啊! 可是沒有名字的, 未必有人要呢? 唔知hkplants要唔要佢地做義賣呢?
回復

heiheimama 發表於 2007-11-29 10:54:17 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2007-11-28 16:48 發表

但我唔 ...

Optimara是一個花商的品牌,當年就是他們和NASA合作送種子上太空的.所以不能說所有Optimara字頭(即由他們培植)的紫羅蘭都是太空種.但他們的確是太空種的專利!
回復

vkzone2002 發表於 2007-11-29 11:00:58 |顯示全部樓層
明白了!
回復

keithlcs 發表於 2007-11-29 11:03:34 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 29-11-2007 09:28 發表
花花公子,
點解你會咁好人呢?
其實我都有好多小苗和出了根的葉片, 想找有心人收養佢地啊! 可是沒有名字的, 未必有人要呢? 唔知hkplants要唔要佢地做義賣呢? ...

佢地d花係咩色架??
回復