香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 園藝茶座 其他園藝查問 外國種子

外國種子

作者: oldcityguy 發表于 2009-3-6 02:41:15
2440 12

我係新來的, 有事想向各位請教o 我想問下各位, 在花墟容易買到的外國的種子(例如澳洲, 法國)是不是很難發芽的呢? 我感覺上那隻澳洲種子比起那隻法國的更難發芽, 我買了Y字的oregano, daisy和marigold, 種落後園的泥, 落了肥, 又有足夠灌溉, 但係三星期都好似發唔到, 我的鼠尾草已浸了一週都好似無咩變化o 但係法國種子(雜香草)只有兩週, 草苗已有兩寸高o 我姐姐說, 她在花墟買的台灣種子(香蜂草)浸一晚, 種子便有層似繭的薄膜長出來, 再過不久就有芽o 我想問你們可知道那澳洲種子的發芽率怎樣呢?  請多多指教o
MayFlower 發表於 2009-3-7 11:38:34 |顯示全部樓層
我也有在花壚買了些香草種子, 今個星期一落盆, 現已長出了兩片小葉, 但是沒有留意是那個國家的種子, 返屋企看看再告訴你.
回復

corina 發表於 2009-3-7 12:34:52 |顯示全部樓層
我都買了澳洲香草種子,两個月了,一粒都冇發芽.
回復

EE閒人 發表於 2009-3-7 16:33:28 |顯示全部樓層
我在花墟買過過期的種子,激死!尤常見於台灣出的,有時繽bun賣d都可能是過左期。
回復

Monse 發表於 2009-3-7 16:38:38 |顯示全部樓層
種子都有保存期架,澳洲品牌的種子既品質沒有法國的好,我覺得最主要係包括上出左問題,法國品牌的種子除了包裝袋外,你會發現仲有一個錫箔紙真空袋仔入著啲種子,這個真空袋仔就係令到種子無咁容易壞及種子保存期長啲,而相反澳洲品牌的種子就無真空袋仔保護啲種子除非種子好新鮮否則發芽率會偏低。
以上純屬我個人意見,歡迎其他花友指正及討論
回復

花草之家 發表於 2009-3-7 17:06:24 |顯示全部樓層
我前年係bun bun買過2包"皇冠"大花康乃馨,一包白色花發芽,一包黃色播極都唔發,尼個牌子係真空包裝,又未過期,唔明點解。
回復

oldcityguy 發表於 2009-3-8 01:22:45 |顯示全部樓層
我買法國和澳洲種子內裡都有細小的密封膠袋裝住d種子, 而且我肯定日期係2010年, 肯定無過期o 所以總結你們和我經驗, d種子都好unpredictable, 真係好撞彩o
回復

dada 發表於 2009-3-8 06:00:44 |顯示全部樓層
我都買過康乃馨, 都係一粒都發唔到
回復

dada 發表於 2009-3-8 06:00:48 |顯示全部樓層
回復

R子 發表於 2009-3-8 11:18:49 |顯示全部樓層
dada 發表於 2009-3-8 06:00

不會吧 我都有買過,超過90%發芽率播。
是以下這種:
回復

BANANA 發表於 2009-3-8 13:56:53 |顯示全部樓層
10# R子
係囉
法國種子應該over七八成
我都有種
回復

牙鈴 發表於 2009-3-20 21:14:24 |顯示全部樓層
我都試過呀...前幾個月到而家都未發呀
回復

oldcityguy 發表於 2009-3-24 20:24:19 |顯示全部樓層

澳洲鼠眉草種子終於發芽, 浸水浸了3星期, 都不發芽, 後來移植入盆, 不消一星期, 碰巧天氣回暖, 立即發芽o
回復