新手報到 XD

作者: 花士令 發表于 2009-3-4 14:08:27
2310 17
大家好, 初o黎報到,, 請各位多多指教 !!
本人之前都有在舊公司種植紫羅蘭的,, 但由於要轉公司,
佢地好似知我要走而慢慢咁死去, 因之前種左成 2 年都冇事架,,
到了新公司新制度唔俾員工係公司種野,, 所以都冇呢個念頭...
直到最近的新年,, 買了年花回家種之後,, 又再燃點起我呢鋪癮喇!!
而家在家中的小小窗檯上... 分別種有 .....
1盆蟹爪蘭媽媽 ( 新年時買回來的, 已開晒花,, 出緊新葉 )
2盆蟹爪蘭 bb ( 由媽媽分硃出來的,, 唔知成唔成功,, 第一次分 )
1盆小蕃茄 ( 又係新年時買, 現成的, 食晒 d 番茄 lu,, 但係佢 d 葉俾我剪到 七七八八,, 加左肥,, 唔知佢會唔會再生呢.... ??? )
1盆剛播種的小蕃茄 ( 希望快 d 出牙啦 )
1盆小小驅蚊草 ( 5 蚊買回來,, 好細小,, 希望快高長大 )
1盆薰衣草 ( 10 蚊買回來,, 今日睇左網友o既分享,, 知道可以分枝出來插水種,, 好開心.... 會返去試下架喇 )
等我遲 d 放 d 相上o黎,,, 大家指教指教,, tks !!
小寶 發表於 2009-3-4 14:11:17 |顯示全部樓層
welcome welcome, 預祝好收成

一陣公主會講下毒
回復

king168c 發表於 2009-3-5 14:22:59 |顯示全部樓層
佢係上番癮, 戒毒不成功 ~~~~
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-5 14:46:55 |顯示全部樓層
welcome welcome, 預祝好收成

一陣公主會講下毒
小寶 發表於 2009-3-4 14:11

歡迎加入種毒樂園呀

淨係得蕃茄食得嘅

種多D~種多D啦~
回復

花士令 發表於 2009-3-6 14:13:20 |顯示全部樓層
請問點樣可以 upload 相上o黎呀 ????
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-6 14:34:38 |顯示全部樓層
按高級回復↓有添加附件

→按下揀圖就ok~
回復

花士令 發表於 2009-3-6 15:35:07 |顯示全部樓層
Thanks 公主到訪 & 指教 !!
但我試過 upload 相,, 都唔成功,
size 已是 43.7 KB (jpeg 格式)
請問那裡出現問題 ???
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-6 15:40:54 |顯示全部樓層
Thanks 公主到訪 & 指教 !!
但我試過 upload 相,, 都唔成功,
size 已是 43.7 KB (jpeg 格式)
請問那裡出現問題 ???
花士令 發表於 2009-3-6 15:35

系統點回復?
回復

花士令 發表於 2009-3-6 15:55:45 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(76).gif系統點回復?
BanbieChan 發表於 2009-3-6 15:40

"" 無效的圖片文件 ""
但我另一方面都 upload 左 d 相係 album 度,,
又唔俾我用.....??? why ???
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-6 16:04:10 |顯示全部樓層
"" 無效的圖片文件 ""
但我另一方面都 upload 左 d 相係 album 度,,
又唔俾我用.....??? why ???
花士令 發表於 2009-3-6 15:55

有可能係D相嘅命名

你試下淨係用英文同數字丫
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-6 16:11:02 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(76).gif有可能係D相嘅命名

你試下淨係用英文同數字丫http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(81).gif
BanbieChan 發表於 2009-3-6 16:04

係呀~我試過有張名為"杜鵑"o既相貼唔到上o黎,後來改名為"勒杜鵑",咁就ok~
應該係""呢個字出問題~
回復

花士令 發表於 2009-3-6 16:16:40 |顯示全部樓層
  file name 已經係 " CIMG8071 " 都唔得,,
跟住索性改做 " a  " ..... 都唔得呀...
想死 ....
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-6 16:19:05 |顯示全部樓層
  file name 已經係 " CIMG8071 " 都唔得,,
跟住索性改做 " a  " ..... 都唔得呀...
想死 ....
花士令 發表於 2009-3-6 16:16

去管理處問問啦~
回復

花士令 發表於 2009-3-6 16:38:47 |顯示全部樓層
唔該晒各方網友..... 問緊管理員喇,, 我都希望 post d 相俾大家睇下...
等你地指教點救命呀 !!... haha ~
回復

花士令 發表於 2009-3-9 13:16:20 |顯示全部樓層
testing ....
回復

花士令 發表於 2009-3-9 13:31:14 |顯示全部樓層

RE: 新手報到 XD (09-03-2009)

唔該晒大家先,, 我终於都 upload 到 d 相喇,,,
不過呢,, 我想問下呢盆就死o既蕃茄係咪冇得救架喇 ????
因為我手多... 食晒佢 d 茄之後,, 見佢 d 葉爤爤地,又剪下剪下..
剪到佢咁,,,,, 慘~~~~~

回復

花士令 發表於 2009-3-9 13:38:25 |顯示全部樓層

RE: 新手報到 XD (09-03-2009)

3 月3 日第一次將 3 粒小茄種子入盆....

3 月4 日將餘下的種子放到水中浸..過了5 日... 已經有芽喇...
用水浸真的很快.... 我想問下,, 要到咩時候才可以將佢地入盆架 ???
回復

花士令 發表於 2009-3-10 15:11:56 |顯示全部樓層

RE: 小蕃茄種子發了芽.. 要到幾時才可落盆呢 ???

小蕃茄種子用水浸左幾日就已經出了芽... 好開心..
但要幾時放佢地入泥種呢 ??? 請指教, tks !
回復