D葉生成咁正唔正常

作者: peeseela 發表于 2007-10-21 13:38:23
2918 21
9月19日係蘭姐度買入, D葉生成咁係唔係正常, 如果唔正常有冇得救, 係唔係會有側芽繁殖. 有冇人有花樣及花名.
C84a 20071020.JPG
C84b 20071020.JPG
heiheimama 發表於 2007-10-21 14:42:29 |顯示全部樓層
d葉係咪冇哂力呢?我估係太濕爛根,但齋睇相不敢確定?
回復

peeseela 發表於 2007-10-21 14:56:33 |顯示全部樓層
唔係冇力, 好堅庭, 只係亂, 買個陣見唔到個牌, 我問個男人, 佢話"冇牌呀, 係新品種, 買返去啦, 我地D一定靚", 我又見佢亂得來几特別, 所以買左, 換泥時找到這個號碼, 後來見到有人話D葉生唔正唔正常, 所以問吓.
回復

heiheimama 發表於 2007-10-21 17:56:45 |顯示全部樓層
o個位阿叔例同你o甘講,我試過問佢同另一位阿姐,佢地好似咩都唔識,似乎只係售貨員.你有number,可以番去對下.我未試過打風生,所以幫唔到你,但相片中見到有側芽,可以考慮到大d分株.
回復

peeseela 發表於 2007-10-21 18:26:11 |顯示全部樓層
我都係咁諗, 希望養得大.
回復

suzisan 發表於 2007-10-21 21:45:19 |顯示全部樓層
C84=champagne pink sport?应该是斑叶垂悬,下面新生的叶片似乎是正确的!花花应该是粉色D!

回復

花花公子 發表於 2007-10-21 22:09:20 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2007-10-21 13:38 發表
9月19日係蘭姐度買入, D葉生成咁係唔係正常, 如果唔正常有冇得救, 係唔係會有側芽繁殖. 有冇人有花樣及花名.

這盆花不正常,像中了蟲螮,要放棄。
回復

peeseela 發表於 2007-10-25 20:11:35 |顯示全部樓層
蟲螮係乜, 會唔會傳染,
本來都想放棄, 但買返來個陣D泥已經污染其它盆栽, 又同處几天, 所以將D大部份葉棄掉, 噴咗殺蟲水. 希望有得救, 如果唔係, 一家大細几十口勢危.
回復

花花公子 發表於 2007-10-25 20:52:41 |顯示全部樓層
sorry, 打錯字,"螮"應該係"蟎",看樣子像中了茶細蟎。此害虫蔓延迅速,其他未受感染者必須多次噴藥殺蟲,否刖後果堪虞。擺放過病株的地方也要用漂白水揩抹消毒。用來種植過病株的盆要徹底消毒才好再用。
回復

peeseela 發表於 2007-10-25 21:36:43 |顯示全部樓層
如果傳染得咁快, 點解間舖仲放出來賣, 而且同其它几十棵放一起, 豈不是其它都有危. 點解個老板咁無良心.
回復

lammanfung 發表於 2007-10-25 23:12:52 |顯示全部樓層
商人大都是「奸」字頭。
回復

花花公子 發表於 2007-10-25 23:27:32 |顯示全部樓層
上個月在蘭姐度見到佢有若干小苗都感染了蟎,買的時侯要小心,有時表面上是看不出來,買回來後必須隔離,殺蟲,觀察數週,發覺沒有問題才好其他健康的植株同放。

回復

peeseela 發表於 2007-10-26 00:20:05 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2007-10-25 23:27 發表
上個月在蘭姐度見到佢有若干小苗都感染了蟎,買的時侯要小心,有時表面上是看不出來,買回來後必須隔離,殺蟲,觀察數週,發覺沒有問題才好其他健康的植株同放。 ...

我呢盆10月19日買的, 會唔會係佢地已經殺完蟲再放出來賣,
好擔心, 因為呢盆野買返來之後, 首先去我妹度搆泥, 住咗几日, 再運返屋企又住咗兩天, 再運去公司几日, 前後係三個不同地點住過.
自已個D死就算啦, 最慘公司有D花係事頭婆的, 事頭婆而家係美國, 如果返來發現D花死晒點算.
都係自已手多, 去幫事頭婆盆花換泥. 仲要係一盆死剩種 (本來係唸住比D靚泥佢, 但係又係底用咗之前D苗用剩o既泥),  之後仲將我盆野放埋一齊.

買返來之後點樣做隔離, 因為我種咗唔係好耐.
回復

gloomyhk 發表於 2007-10-26 17:24:12 |顯示全部樓層
我之前中招果盆都係蘭姐度買呢
大約係8月尾既事lu
下次都係睇清楚先買
回復

peeseela 發表於 2007-10-26 19:09:39 |顯示全部樓層
大家幫眼睇吓呢几盤係生蟲定係昨晚狂噴殺蟲水爛葉. 仲有好几盤都係, D相好難影所以有影.
回復

peeseela 發表於 2007-10-26 19:21:20 |顯示全部樓層
蟲或爛都好, 應該點處理.
回復

花花公子 發表於 2007-10-26 19:56:14 |顯示全部樓層
以上的av是你自己的嗎?
回復

peeseela 發表於 2007-10-26 20:10:06 |顯示全部樓層
是, 10月19日一次過係蘭姐度買左10盤苗.
回復

花花公子 發表於 2007-10-26 20:28:32 |顯示全部樓層
以上的av病情嚴重,不要留了。相信你是新手吧,未能觀察/判準是否病株,只按圖片喜好購買小苗。很同情你的景況,把手上的病株全部掉棄吧!從新再來,購買小苗時要小心留意植株是否健康,回來後要殺蟲觀察數星期,才與其他植株同放。
回復

peeseela 發表於 2007-10-26 20:42:31 |顯示全部樓層
都係我種開的, D相係公司影靚好多.
A3 Irish Flirt.JPG
20070901 s.JPG
261_ 20071020a.JPG
回復

12下一頁