Albuca namaquensis 彈簧草

作者: KUNO 發表于 2009-2-28 00:06:41
11011 57
KUNO 發表於 2009-3-2 00:38:47 |顯示全部樓層
我想問"迫使它進入休眠期"是不是減少澆水呢?
cyamy 發表於 2/3/2009 00:04

斷光斷水.
回復

budd0007 發表於 2009-3-2 00:47:46 |顯示全部樓層
佢同SPIRALIS有咩分別?? 我見到花墟果D都唔卷既....

第一張隔離果棵一粒粒既叫咩名呀?? 好想要又未捨得買住....
回復

KUNO 發表於 2009-3-2 01:01:53 |顯示全部樓層
佢同SPIRALIS有咩分別?? 我見到花墟果D都唔卷既....

第一張隔離果棵一粒粒既叫咩名呀?? 好想要又未捨得買住....
budd0007 發表於 2/3/2009 00:47

Albuca spiralis 啲葉比較扁平卷曲就好似螺絲粉一樣,而且植株矮小好多.
而花墟嘅係 Albuca humilis,啲葉唔會卷咖!

一粒粒?邊盆呀?
回復

四少 發表於 2009-3-2 08:14:28 |顯示全部樓層
咁多花, 會唔會結種子 ??
回復

KUNO 發表於 2009-3-2 10:30:08 |顯示全部樓層
咁多花, 會唔會結種子 ??
四少 發表於 2/3/2009 08:14

哩種花結構比較特別,需要啲特定嘅小昆蟲先可以進行授粉.
等我一陣幫佢做手術人工授粉先.
回復

seed 發表於 2009-3-2 14:05:09 |顯示全部樓層
21# KUNO

開始明了^^
係米就算休眠了, 唔挖出來收起, 留番係泥裡面,
都一樣不用淋水等到佢再出芽為止^^
因為見之前鈴蘭休眠時要水同太陽,
所以有d混淆了
回復

seed 發表於 2009-3-2 14:08:39 |顯示全部樓層
哩種花結構比較特別,需要啲特定嘅小昆蟲先可以進行授粉.
等我一陣幫佢做手術人工授粉先.
KUNO 發表於 2009-3-2 10:30

唔知d果係怎樣的,
好期待
回復

budd0007 發表於 2009-3-2 22:41:18 |顯示全部樓層
Albuca namaquensis 彈簧草

構造獨特的彈簧葉型 , 配上黃與綠的花色 , 再加上花朵在日間散發著淡淡的雲尼嗱甜香 , 真是百看不厭 !

呢張呢, 比你棵ALBUCA同HARWARTHIA夾住果棵呢....

BTW, 原來你用哂BUNBUN果 D靚陶盆架喎, D花花真係幸福~~
回復

KUNO 發表於 2009-3-2 22:50:24 |顯示全部樓層
呢張呢, 比你棵ALBUCA同HARWARTHIA夾住果棵呢....

BTW, 原來你用哂BUNBUN果 D靚陶盆架喎, D花花真係幸福~~
budd0007 發表於 2/3/2009 22:41

Albuca humilis 哨兵花
回復

budd0007 發表於 2009-3-4 01:42:55 |顯示全部樓層

哦?? 比你剪左草呀, 所以細細粒?
回復

KUNO 發表於 2009-3-4 02:03:23 |顯示全部樓層
哦?? 比你剪左草呀, 所以細細粒?
budd0007 發表於 4/3/2009 01:42

中間有三球好大咖,遲啲開花靚啲先再影佢.
回復

KUNO 發表於 2009-3-24 23:23:46 |顯示全部樓層
今日喺花墟「山卡X」見到有一盆成熟開花株賣,$200.有興趣可以去睇吓.

另外見到Ornithogalum candatum虎眼萬年青成株竟然賣到$480,真係劏人.
我諗咁樣我計計埋埋都送咗成皮嘢比朋友.
回復

fnv234 發表於 2009-3-24 23:30:06 |顯示全部樓層
今日喺花墟「山卡X」見到有一盆成熟開花株賣,$200.有興趣可以去睇吓.

另外見到Ornithogalum candatum虎眼萬年青成株竟然賣到$480,真係劏人.
我諗咁樣我計計埋埋都送咗成皮嘢比朋友.  ...
KUNO 發表於 2009-3-24 23:23

我見到2棵都好似開完花喎,得番枝花梗
回復

KUNO 發表於 2009-3-25 00:38:25 |顯示全部樓層
我見嗰盆彈簧草仲有兩支未開嘅花梗.
回復

sam 發表於 2009-3-25 11:15:22 |顯示全部樓層

我諗咁樣我計計埋埋都送咗成皮嘢比朋友.  ...
KUNO 發表於 2009-3-24 23:23

我都見到......「山卡X」.......劏人! 同感!
回復

KUNO 發表於 2009-3-25 11:22:17 |顯示全部樓層
我都見到......「山卡X」.......劏人! 同感!
sam 發表於 25/3/2009 11:15

簡直係鯨吞天下!
回復

sam 發表於 2009-3-25 11:52:07 |顯示全部樓層
不過......我耐不耐都會俾佢劏倒!
回復

KUNO 發表於 2009-3-25 12:13:32 |顯示全部樓層
佢有時都有啲好底買嘅古靈精怪嘢嘅!
回復

sam 發表於 2009-3-25 12:18:46 |顯示全部樓層
以前都有啲好底買嘅古靈精怪嘢嘅!
而家就....有啲好嘅古靈精怪嘢賣!
回復

KUNO 發表於 2009-3-25 12:32:27 |顯示全部樓層
佢以前都有啲好底買嘅古靈精怪嘢嘅!
而家就....有啲好貴嘅古靈精怪嘢賣!
sam 發表於 25/3/2009 12:18

嘻嘻......
乾蔥頭賣5蚊粒,死未!
回復