有個問題我想問左好耐....

作者: snowcat 發表于 2009-2-27 14:52:33
1885 4

(唔知有無貼錯地方...........if 貼錯左,唔好意思)

其實....我係最近先開始中意種野
我媽一直都中意,不過唔知點解明明種0係同一間home,我媽種果d開得好好,我就次次種次次都唔會多過3個月命....唔知係唔係因為我比較中意由種子開始種起...........?
但係我中意種ge野我覺得已經係叫做好堅忍粗生GE植物黎嫁WO....
(EG: 四葉草,滿天星,不知名水種葉類......)

另外我仲想問下.....果D唔會結果GE植物GE種子邊度來的?
佢會唔會自己生GE?
我好好奇呀~~~~~~~~~~~
jellyfishy 發表於 2009-2-27 14:54:42 |顯示全部樓層
哈哈~ 幫你個帖移去更好的位置呀~

想問下, 你和你媽媽種的品種是否一樣? 大家種的位置是否不同?
回復

snowcat 發表於 2009-3-1 17:29:47 |顯示全部樓層
大家種的位置是一樣的....不過不同盆子就是了
至於品種....她比較喜歡種花和果,我呢...多是草和葉子......
回復

maplejoe 發表於 2009-3-1 23:05:48 |顯示全部樓層
你媽媽經驗較為豐富,你始終是初學者,你還需要多摸索和學習,並不是同種在一個環境就可以了。也要看看種植者對植物的認識和淋水的技巧!
回復

snowcat 發表於 2009-3-2 10:16:26 |顯示全部樓層
說到淋水
種子和幼苗是不是不可以淋太多水的?

無花類的植物是不是一般都比有花的耐水?
回復