請問如何將貓蟲保鮮

作者: njchangjiang 發表于 2009-2-27 00:09:04
1353 10
因我要將貓蟲寄給人,郵寄需時 7 days, 尋求保鮮方法. 謝謝.
jellyfishy 發表於 2009-2-27 00:20:42 |顯示全部樓層
用個密封的盒仔, 沒有濕氣溜走, 千萬別濕著蟲蟲. 十天八天應該沒問題.
我就知那麼多. 希望沒說錯了.
回復

peeseela 發表於 2009-2-27 09:44:57 |顯示全部樓層
如果郵寄,可以用泥包住入保濟丸樽仔,唔好太濕,三合一新鮮泥已可以.
回復

Purple 發表於 2009-2-27 11:42:00 |顯示全部樓層
將虫虫及少許金泥放入小密實袋,外用硬身盒子包裝就可郵寄,這樣也可儲存冬眠的虫,所以郵寄幾多日都可以。虫虫要乾身才可入袋。希望幫到你。
回復

njchangjiang 發表於 2009-2-27 13:02:40 |顯示全部樓層
非常感謝Jellyfishy, Peeseele,Purple 提供的建議.
另外, Purple ,請問這樣再下種的貓蟲要多久才能長出新芽?
回復

cotychan 發表於 2009-2-27 15:28:37 |顯示全部樓層
借貼問,我都想問,如果唔收落嚟既話,佢會唔會乾晒唔種得?
回復

Purple 發表於 2009-2-27 17:11:24 |顯示全部樓層
5# njchangjiang

個人經驗,要幾耐再出新芽視乎你的種植環境和不同品種而定,與怎樣儲存沒太大關連!
回復

Purple 發表於 2009-2-27 17:18:44 |顯示全部樓層
6# cotychan

唔收落黎?花貓虫虫是長在泥裡面的,你是說不挖它出來?可以,不會乾死的。
回復

cotychan 發表於 2009-2-27 22:55:43 |顯示全部樓層
6# cotychan

唔收落黎?花貓虫虫是長在泥裡面的,你是說不挖它出來?可以,不會乾死的。
Purple 發表於 2009-2-27 17:18

SORRY,我係想問你分享俾我既長筒鱗莖.
回復

Purple 發表於 2009-2-27 23:16:50 |顯示全部樓層
9# cotychan

咁我又未試過喎!
回復

cotychan 發表於 2009-2-27 23:48:03 |顯示全部樓層
9# cotychan

咁我又未試過喎!
Purple 發表於 2009-2-27 23:16

你同我講過,佢太粒啲,種出嚟會壯啲,我想等佢再大啲先摘,但又怕佢會乾咗.而家佢淨係啲鱗莖識大,又無長過新葉,唔知啲鱗莖會唔會搶去啲養份呢?同埋Achimenes Grandiflora (blue)要唔要好多光?我而家種既地方喺用牆嚟反光,無直接曬佢,不過啲葉都好有光澤.
回復