紐約芝士蛋糕 New York Cheese Cake

作者: 亞實 發表于 2009-2-26 21:37:04
1781 8
餅底材料︰(15cm 圓形蛋糕一個)
消化餅  75克   
牛油(溶化) 35克   

料︰  
忌廉芝士 350 克     
糖  80 克   
牛奶 100ML  
蛋  2 個   
雲喱拿香油 2.5克   

製法:
1.
餅底做法: 餅乾壓碎加入牛油壓在模底上。

2.
忌廉芝士加糖打軟,再加酸忌廉打勻,最後加入蛋(分兩次)打至滑身。

3.
將餡料倒入餅底上,坐於巳注水之盤焗上。

4.
以170度焗半小時,取出水盤再焗15分鐘。餅面焗至微黃時,餅面加上鍚紙 。蛋糕放涼後,再雪凍享用。

評分

查看全部評分

fianfumy 發表於 2009-2-26 22:42:35 |顯示全部樓層
餅底材料︰(15cm 圓形蛋糕一個)
消化餅  75克   
牛油(溶化) 35克   

料︰  
忌廉芝士 350 克     
糖  80 克   
牛奶 100ML  
蛋  2 個   
雲喱拿香油 2.5克   

製法:
1.
餅底做法: 餅乾壓碎加入牛油 ...
sifenamok 發表於 2009-2-26 21:37

阿實 .... 你不是用 "酸忌廉" 做 , 而是用牛奶  ...  咁出來的味道咪似 "日式芝士"囉 ?
回復

曇花一現 發表於 2009-2-26 23:04:55 |顯示全部樓層
係第二個步驟有落 '酸忌廉'
回復

kobyip 發表於 2009-2-27 10:41:58 |顯示全部樓層
但...."酸忌廉"..應該落幾多呢add3icon
回復

亞實 發表於 2009-2-27 14:07:00 |顯示全部樓層
我睇過d食譜, 有d加左酸忌廉,
又d用酸忌廉做topping,
所以我會加酸忌廉做topping, 傳統的紐約芝士蛋糕

其實我的分量不是跟食諳, 因為磅壞了,
樣樣都係自己就, 仲整左好大個,有排食!!

唔同日本芝士蛋糕ga !! 完全唔同
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-27 14:42:23 |顯示全部樓層
有時吃到new york cheesecake topping 有白色cream, 酸檸檬味的就是酸忌薕?
回復

亞實 發表於 2009-2-27 17:56:30 |顯示全部樓層
有時吃到new york cheesecake topping 有白色cream, 酸檸檬味的就是酸忌薕?
jellyfishy 發表於 2009-2-27 14:42

係R !! 係酸忌薕 SOUR CREAM
回復

fianfumy 發表於 2009-2-27 22:32:40 |顯示全部樓層
我睇過d食譜, 有d加左酸忌廉,
又d用酸忌廉做topping,
所以我會加酸忌廉做topping, 傳統的紐約芝士蛋糕

其實我的分量不是跟食諳, 因為磅壞了,
樣樣都係自己就, 仲整左好大個,有排食! ...
sifenamok 發表於 2009-2-27 14:07

咁你是用酸忌廉做 topping , 但製作蛋糕的料是用牛奶嗎 ?
回復

亞實 發表於 2009-2-28 10:05:40 |顯示全部樓層
咁你是用酸忌廉做 topping , 但製作蛋糕的料是用牛奶嗎 ?
fianfumy 發表於 2009-2-27 22:32

是R !!
昨天食左, 好好味
回復