[開源植物](討論)

作者: alextang 發表于 2008-3-5 23:57:03
20981 187
Monse 發表於 2009-2-28 01:50:19 |顯示全部樓層
留種子咪係做到 "保全該品種"囉,呢種牽牛非常多產.
春田花花 發表於 2009-2-27 20:40

種子都有保存期限架!點解剩係最後兩位申請者要"保全該品種"而唔係所有申請者呢?唔明?係用咩準則去立守則架?
對一啲有責任心既花友黎講係有一定的壓力架,如果仲意這個品種我自己去買包種子種就唔會有咁既壓力喇。

好多人都唔知“開源”係點解,我上綱查都無法查到個意思,係咪要諗一個比較貼題的字眼,等人一睇就明既標題呢。

以上只是我個人的觀點角度吧了。

春田花花你唔好嬲吖,我只係想得個知字
回復

alextang 發表於 2009-2-28 08:54:37 |顯示全部樓層
多謝Monse你意見,今日就改守則。
其實種花唔洗有厭力。add6icon
本來是所有申請者保全架。咁咪仲大壓力?所以最少都有2個喔。
比較貼題的字眼未想到。add11icon
回復

pauline 發表於 2009-2-28 10:59:18 |顯示全部樓層
不如叫做"開枝散葉" 一睇就明
回復

alextang 發表於 2009-2-28 11:28:48 |顯示全部樓層

開源個名其實是由
開放源碼(英文:Open Source)
來的。
link:http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5 ... 1.E8.BB.9F.E9.AB.94
自由再散布(Free Distribution)
不得對任何人或團體有差別待遇(No Discrimination Against Persons or Groups)
回復

Monse 發表於 2009-3-1 05:04:09 |顯示全部樓層
開源個名其實是由
開放源碼(英文:Open Source)
來的。
link:http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5 ... 1.E8.BB.9F.E9.AB.94
自由再散布(Free Distribution)
不得對任何人或團體有差別待遇(No Discrimination Agai ...
alextang 發表於 2009-2-28 11:28

所以最少都有2個喔 = 不得對任何人或團體有差別待遇 ????????
回復

alextang 發表於 2009-3-1 19:23:22 |顯示全部樓層
Monse我已立刻改了個(無壓力版本)格式啦。
沒有了2個的條件了
回復

春田花花 發表於 2009-3-1 23:03:32 |顯示全部樓層
種子都有保存期限架!點解剩係最後兩位申請者要"保全該品種"而唔係所有申請者呢?唔明?係用咩準則去立守則架?
對一啲有責任心既花友黎講係有一定的壓力架,如果仲意這個品種我自己去買包種子種就唔會有咁既壓力喇 ...
Monse 發表於 2009-2-28 01:50

有討論先有進步嘛:)
回復

marco5633 發表於 2009-3-4 07:04:21 |顯示全部樓層
所以最少都有2個喔 = 不得對任何人或團體有差別待遇 ????????
Monse 發表於 2009-3-1 05:04

應該係解做公平
唔可以因為對方既背景而影響分唔分享既決定
回復

newbie 發表於 2009-3-24 14:18:21 |顯示全部樓層

to alex : re [開源植物]紫葉酢醬草

alex, i have some (鱗莖)紫葉酢醬草 can share but i see there is a post for that already, so shall i just share / post in 分享版 ? pls advice. thanks.
回復

pauline 發表於 2009-3-24 15:18:11 |顯示全部樓層
你自己開一個post出來更好啦, 有幾多小莖, 可供幾多人排隊!
回復

alextang 發表於 2009-3-24 16:48:33 |顯示全部樓層
alex, i have some (鱗莖)紫葉酢醬草 can share but i see there is a post for that already, so shall i just share / post in 分享版 ? pls advice. thanks.
newbie 發表於 2009-3-24 14:18

其實沒所謂架。
你可以繼續貼到[開源]後面,
or justpost in 分享版,這是你個人意願。add10icon

add14icon如果你續貼[開源]你可以改排隊的方發。
我之前試過係我一次過送出,就叫人(PM問排你之前那個取)。add14icon
回復

newbie 發表於 2009-3-24 22:02:04 |顯示全部樓層

thx pauline & alex .  let me count count how many 鱗莖 I've 放在”[開源]”好似有多dd意思,希望可以繼續continue小生命:)
回復

alextang 發表於 2009-5-2 08:38:11 |顯示全部樓層
格式有改進的地方呢?
回復

alextang 發表於 2009-5-11 19:25:18 |顯示全部樓層

現在的格式覺得點?>?

我想改沒係一路排隊。
之後由分享者update返排隊人名
回復

alextang 發表於 2009-6-3 21:26:08 |顯示全部樓層

第—:發新貼
發新貼之前看看之前有沒同一品種不要重覆
(格式如下)
標題:[開源植物](花/草/樹)花花個名
開源植物
名稱: xx植物
份數:xx
交收方法:xx地點/郵寄
分享週期:xx(日/月/年)一次(因繁殖快慢而填寫)
(分享週期是下次分享的重要資訊。請盡可能填寫)

栽種心得:  (選擇性填寫)
貼圖(一定要有圖)
排隊:
1.
2.
3.
第二:回覆排隊並接受
排隊
1.a君
2.
b君
3.c君
4.d君
5.e君
6.f君
..(無限排隊)
(之後用短訊PM交收)
第三:由送出者編輯排隊
編輯之前排隊貼(將已收的刪名)
4.d君
5.
e君
6.f君
......
第四:接續分享
之前之接受者再次主動分享

開源植物
名稱: xx植物
份數:xx
交收方法:xx地點/郵寄

4.d君
5.e君
....
第五:回到第三步
回復

vincentma 發表於 2009-6-4 08:19:11 |顯示全部樓層
咁我之前分享既程序唔正確,可唔可以 combine 埋一齊呀?
回復

alextang 發表於 2009-6-4 12:56:53 |顯示全部樓層
如果咁改、應該可以同之前既格式combine 埋一齊。
只係怕會一時太多人排隊囉。
回復

vincentma 發表於 2009-6-4 13:04:40 |顯示全部樓層
Alex, 你combine Loklok同我既風雨蘭球一次,咁我以後就知喇!
回復

alextang 發表於 2009-6-5 19:52:53 |顯示全部樓層
combine了啦
回復

alextang 發表於 2009-8-21 08:45:00 |顯示全部樓層

21/08 格式更新

可以無限排隊,不過如果交收不到。
送出者可以刪了之前的名。
所以大家要留心啦!
回復