作者: claudiatang 發表于 2009-2-25 09:40:33
1369 12
IMG_0604 (Small).JPG IMG_0605 (Small).JPG IMG_0611 (Small).JPG IMG_0612 (Small).JPG

這兩個朱頂蘭球是朋友從美國帶來的。本來皮光肉白,但一落泥沒兩天就出事了。表皮變黑。細那個心部都有些腐爛。前兩天噴了百箘清。請問可以點做?
yuwaiman 發表於 2009-2-25 11:00:20 |顯示全部樓層
剪咗d爛的用百菌清浸吓再吹乾會唔會好d呀
回復

David 發表於 2009-2-25 11:11:28 |顯示全部樓層
The first one seems ok, its natural for the outside to turn crispy and brown after planting for a while

The second one looks worse... it seems that some part of it is rotting from the inside... may be you can try removing all rotten parts first?
回復

pauline 發表於 2009-2-25 11:12:19 |顯示全部樓層
看看呢度, 我的朱朱也是爛, 但救得返.
http://hkplants.com/viewthread.p ... ;extra=&page=11
回復

claudiatang 發表於 2009-2-25 11:20:26 |顯示全部樓層
多謝各位。
回復

claudiatang 發表於 2009-2-26 10:18:52 |顯示全部樓層
IMG_0624 (Small).JPG
開刀前。
IMG_0625 (Small).JPG
病情十分嚴重。
IMG_0627 (Small).JPG
手術後。
IMG_0626 (Small).JPG
IMG_0628 (Small).JPG
泡在百箘清內大約一個小時後,現在讓它風乾。其實落泥後己有兩三條新根冒出來了。經過這一番折騰,活存的機率不知有多少?
回復

catchan1607 發表於 2009-2-26 10:36:29 |顯示全部樓層
希望手術成功!
回復

claudiatang 發表於 2009-2-26 11:26:35 |顯示全部樓層
希望啦﹗山長水遠的來到。客死異鄉就慘了。
回復

蘑菇 發表於 2009-2-26 11:38:14 |顯示全部樓層
見到你個球球.... 好心痛~
希望安全渡過危險期,早d 開花俾我哋睇~ jgc20(95).gif
回復

claudiatang 發表於 2009-2-26 11:50:53 |顯示全部樓層
見到你個球球.... 好心痛~
希望安全渡過危險期,早d 開花俾我哋睇~99323
磨菇 發表於 2009-2-26 11:38

以你的經驗,它能茁壯成長嗎?
昨晚是越剪越心痛和驚﹗
回復

蘑菇 發表於 2009-2-26 12:11:32 |顯示全部樓層
以你的經驗,它能茁壯成長嗎?
昨晚是越剪越心痛和驚﹗
claudiatang 發表於 2009-2-26 11:50

我冇救番生的經驗呀,我要花唔要球,所以個球爛鬼咗。 jgc20(66).gif
回復

claudiatang 發表於 2009-2-26 12:23:24 |顯示全部樓層
是嗎﹗
回復

David 發表於 2009-2-27 11:35:51 |顯示全部樓層
Wa, Caudia very heavy handed ar!
回復