2009年球根初體驗(黃色垂筒開花喇^o^)

作者: hk88688 發表于 2009-2-24 15:03:35
7677 73
nuage 發表於 2009-4-1 00:21:37 |顯示全部樓層
今日仲見棵鈴蘭開晒花, 原來真係幾香嫁, add6icon
但另一棵原本有花苞嘅, 今日見佢好似消咗苞.
hk88688 發表於 2009-3-11 23:00

開得好靚﹗
我果棵消苞仲枯埋﹗
回復

nuage 發表於 2009-4-1 00:22:30 |顯示全部樓層
啲百合終於開晒喇, 7棵都係一樣色, 仲有可愛嘅垂筒都開咗花喇
hk88688 發表於 2009-3-31 03:03

add3icon 黃色垂筒?
回復

hk88688 發表於 2009-4-1 00:29:12 |顯示全部樓層
Fanny,
妳漏咗我喇!我都係剛剛落盆咋!
黃臉婆 發表於 2009-3-31 23:19

我無唔記得你呀, 靚靚
不過, 有私穩權嘛, 我唔知你想唔想公開, 所以咪隻字不提囉 add4icon
其實正確嚟講, 應該係8棵一樣至啱, 因為之前俾搗蛋王整斷咗一棵 , 所以依家得返7棵, 激S人喇
回復

hk88688 發表於 2009-4-1 00:33:11 |顯示全部樓層
add3icon 黃色垂筒?
nuage 發表於 2009-4-1 00:22

啲鈴蘭, 得一棵開咗咋, 有一棵都消咗苞, 其他都半生不S咁
棵垂筒我諗算係奶黃, 我都唔知, 第一次種咋
回復

黃臉婆 發表於 2009-4-1 08:48:07 |顯示全部樓層
啲鈴蘭, 得一棵開咗咋, 有一棵都消咗苞, 其他都半生不S咁
棵垂筒我諗算係奶黃, 我都唔知, 第一次種咋
hk88688 發表於 2009-4-1 00:33

黃色垂筒。。。。我無呀!
回復

hk88688 發表於 2010-1-3 05:42:41 |顯示全部樓層

又係好耐無update過 真正黃色垂筒Cyrtanthus mackenii var. cooperii--yellow呢幾日啱啱開始開, 而大麗花亦開始發芽喇add14icon

Cyrtanthus mackenii var. cooperii--yellow

Cyrtanthus mackenii var. cooperii--yellow

Bitsy Dahlia

Bitsy Dahlia

Halskraag Dahlia

Halskraag Dahlia
回復

Monse 發表於 2010-1-3 15:35:23 |顯示全部樓層
又係好耐無update過 真正黃色垂筒Cyrtanthus mackenii var. cooperii--yellow呢幾日啱啱開始開, 而大麗花 ...
hk88688 發表於 2010-1-3 05:42

黃色垂筒我都係第一次見咋, 好靚啊, 聽講你仲有白色如果開左花記得貼圖給我們欣賞呀.
回復

ChrisTsui 發表於 2010-1-5 17:13:09 |顯示全部樓層
黃色垂筒我都係第一次見咋, 好靚啊, 聽講你仲有白色如果開左花記得貼圖給我們欣賞呀. ...
Monse 發表於 2010-1-3 15:35

monse~
我上兩個月買o左黃色&橘紅色o既垂筒花,如果開花時確認冇錯,我掘球球比你o丫~~
回復

candyafr 發表於 2010-1-5 19:52:00 |顯示全部樓層
chris, 黄色垂筒好靚
回復

ChrisTsui 發表於 2010-1-5 19:59:33 |顯示全部樓層
chris, 黄色垂筒好靚
candyafr 發表於 2010-1-5 19:52

candy~
我o個d仲未開花,我買o左黃花+橘紅花球根各3個,得3個發到芽,希望真係開到黃花&橘紅色花啦~~
如果開到就發達啦,可以好快有子球~~
回復

candyafr 發表於 2010-1-5 20:03:21 |顯示全部樓層
candy~
我o個d仲未開花,我買o左黃花+橘紅花球根各3個,得3個發到芽,希望真係開到黃花&橘紅色花啦~~
如果開 ...
ChrisTsui 發表於 2010-1-5 19:59

祝你成功,我最近只有粉紅色垂筒開咗啊,記得post開花照
回復

Monse 發表於 2010-1-6 01:59:24 |顯示全部樓層
monse~
我上兩個月買o左黃色&橘紅色o既垂筒花,如果開花時確認冇錯,我掘球球比你o丫~~ ...
ChrisTsui 發表於 2010-1-5 17:13

Chris,
你返左黎喇, 好玩麻.
好多謝您啊第一個走出來話分享比我, 有這份心已很足夠了.
你唔洗今年比我架, 等黃色&橘紅色o既垂筒花開完花之後生多啲球根先再比我喇, 感動架呢.
回復

ChrisTsui 發表於 2010-1-6 10:30:26 |顯示全部樓層
Chris,
你返左黎喇, 好玩麻.
好多謝您啊第一個走出來話分享比我, 有這份心已很足夠了. ...
Monse 發表於 2010-1-6 01:59

monse~
返o左o黎3日lu, 好好玩呀,好玩到唔願走~
垂筒花D分球能力好強,我種o既粉紅色,越種越大盆~
所以你唔好咁客氣~~
回復

格子 發表於 2010-1-6 13:16:26 |顯示全部樓層
88 你幾時有哩個球根貼我都唔知
回復