新手請教種生菜

作者: joannebig 發表于 2009-2-22 21:20:52
3441 5
我係新手...好想自己係屋企種生菜....今日去左花墟....老闆話呢種泥可以種菜....請教大家究竟仲洗唔洗溝沙之類架????  

仲有買左左下角呢隻種子....
想請教左上角隻古早肥啱唔啱用黎種菜???????.買左先知有三款古早肥....分別有"金標","紅標","青標"...用o係唔同o既植物....我買左呢隻係"金標"....可能唔係種菜用...

放入盆內是否先放肥(該多少?)...後放泥...放種子...再放泥嗎?????
花園仔 發表於 2009-2-22 21:57:24 |顯示全部樓層
你好!
初初種嘢少不免心大心細手忙腳亂嘅!
唔緊要定D黎 - 好易嘅啫!

首先說明種植環境, 室內, 露台, 平台, 天台, 花園....
日照情况, 陽光全日照, 半日照....

睇多D帖, 睇吓邊位網友與上述種植條件相同或近似....

揾到目標咪請教一下, 咁樣肯定事半功倍架.
回復

joannebig 發表於 2009-2-22 22:12:47 |顯示全部樓層
多謝你的提點呀....我打算在室內窗台種咋....
回復

R子 發表於 2009-2-22 23:34:43 |顯示全部樓層
呢種泥夠種,最慘係白菜好惹蟲,
祝你好運
回復

joannebig 發表於 2009-2-23 21:34:36 |顯示全部樓層
4# R子

唔該晒....咁我試下先....
回復

mplc 發表於 2009-2-24 12:02:40 |顯示全部樓層
呢種泥夠種,最慘係白菜好惹蟲,
祝你好運
R子 發表於 2009-2-22 23:34

白菜D蟲點黎架?? 我種白菜... 好細棵... 但係好多蟲=.= 可以點處理呢??
回復