狗狗homemade小食 - Cod Fish Biscuit

作者: martini 發表于 2009-2-20 13:19:21
2139 4
Doggies' Cod Fish Biscuit
材料:
a. 低筋麵粉 70 g
b. 小麥粉 50g
c. Flaxseed 適量(一部份磨碎, 一部份原粒)
d. Rosemary 適量, 切碎
e. Flaxseed Oil 2 table spoon
f. Cod Pate 1 包, (我用IFLEX 既, 還有 Salmon & Trout 可選擇, 3 隻都試過, 個人最喜歡 cod)

g. 蛋一隻
h. 再另備適量麵粉, 可在搓麵粉團著量添加以調節麵團

主要材料及做法 :-

1. Flaxseed 及 Rosemary 混合備用

2. 低筋麵粉與小麥粉混合 (由於不是作蛋糕及只功狗狗食用, 不用過篩那麼巧究了)

3. 1 & 2 + e, f, g 混合, 搓成麵粉團, 用濕毛巾蓋好待 20-30 分鐘....

4. 將麵粉團分成小份, 再搓平成0.4公分左右. 用餅乾模具壓出餅乾型狀

5. 烤盤上灑上少許麵粉. 將刻好的餅乾排盤. 烤箱預熱175度c. 烘烤約20分鐘.至餅乾完全乾. (如果唔乾, tune 細d度數再烤5-6分鐘) 放網架上. 待涼之後存密封待內.

我吾會比酒狗食太多, 所以其他都係 pack 好送比 D狗朋狗友

評分

查看全部評分

hellokitty_971 發表於 2009-2-20 17:11:36 |顯示全部樓層
我都試過整蛋糕俾狗狗食,用雞絲做餡
但係狗狗都唔試清楚就吞,晒心機
回復

claudiatang 發表於 2009-2-20 17:26:14 |顯示全部樓層
好有心機做呀。正。
回復

martini 發表於 2009-2-20 19:19:51 |顯示全部樓層
2# hellokitty_971
狗蛋糕我都有整呀....
吾緊要啦, 佢地食得咁狼, 即係好味道啦...
回復

martini 發表於 2009-2-20 19:20:46 |顯示全部樓層
3# claudiatang
自己整好過買啦...
回復