君子蘭

作者: ht333147 發表于 2009-2-19 11:50:28
4503 25
君子蘭算不算球根植物?
黃臉婆 發表於 2009-2-19 13:04:08 |顯示全部樓層
君子蘭 - 係 Amaryllidaceae 石蒜科.   咁當然係球根植物啦!
回復

ht333147 發表於 2009-2-19 14:37:49 |顯示全部樓層
謝謝指教.
因為剛買了兩株, 故想瞭解種植方法.
有沒有網友有這方面的經驗分享?
回復

四少 發表於 2009-2-19 19:36:43 |顯示全部樓層
ht333147   我有好多苗 ... 你有興趣唔話我知 ... 我個係好矮好矮的品種
回復

carmen 發表於 2009-2-19 20:32:07 |顯示全部樓層
四少,我對你好有興趣... 啲苗!咁比一株我得嘛?
回復

ht333147 發表於 2009-2-19 22:50:59 |顯示全部樓層
5# carmen
有興趣, 但要等我掌握照顧方法才大量入貨, 應要等一年吧, 你是用種子繁殖出來?
回復

carmen 發表於 2009-2-19 23:01:45 |顯示全部樓層
係四少講架, 不過其實我之前覺得君子蘭大左少少, 因為屋企無乜位, 但係見四少講佢果d係矮d既, 所以咪覺得好有興趣囉! 之前都有人講過君子蘭的, 你可以search一下, 可能對你有幫助!
回復

ht333147 發表於 2009-2-20 00:16:57 |顯示全部樓層
有些零碎資料, 看來還要慢慢掌握
回復

David 發表於 2009-2-20 01:05:05 |顯示全部樓層

4# 四少
I also 有興趣 ar, are they with varigated leafs or plain leafs?
I've been growing my 君子蘭 for 2 years now, but still not flowering yet... I guess its still a bit young for flowering?!
回復

四少 發表於 2009-2-20 19:16:37 |顯示全部樓層
5# carmen
有興趣, 但要等我掌握照顧方法才大量入貨, 應要等一年吧, 你是用種子繁殖出來?
ht333147 發表於 2009-2-19 22:50

早幾年前花展買的得獎矮種中苗, 種得唔好, 就生左好多側芽
依家比我分開左佢地出來種, 不過都係種得唔好, 吊命 ....
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-21 08:51:18 |顯示全部樓層
依家比我分開左佢地出來種, 不過都係種得唔好, 吊命 ....
四少 發表於 2009-2-20 19:16

四少:
不如比棵我,嘻嘻。。。。
嚟到我屋企,可能續到命喎?
回復

ht333147 發表於 2009-2-21 09:14:09 |顯示全部樓層
10# 四少
是否光照問題, 因君子蘭需不是全日照, 但也要有充足散射光, 如有早晚的斜陽更好.
回復

carmen 發表於 2009-2-21 23:03:14 |顯示全部樓層
四少 發表於 2009-2-20 19:16

咁你分株側芽比我囉!
乜花展有呢d野買咩??
我舊年都有去... 唔見有好野買既...
anyway, 你有無研究到到底係咩問題種得唔好呢?
回復

四少 發表於 2009-2-21 23:29:58 |顯示全部樓層
ht333147 carmen David 黃臉婆

ht333147 你幾時得閒 ?
carmen David 黃臉婆 待 ht333147 定了時間, 我一次過給你們, 不過你們要準備盆/疏水的植料, 君子蘭根好肥, 不能太濕 ...
我只可有四分, 兩份 - 大苗一只, 兩份 - 小苗三只.
據我認為 ht333147 carmen 要大苗比較好, David 黃臉婆 要小苗啦, 因為你們給我的感覺係較細心

君子蘭 都唔太難種, 要種唔死唔難, 要種好型態靘先難, 有一點要特別留意係植株中心生長點不能有水, 易爛.
我都爛左唔少 ...

花展年年唔同, 不過年年都有好多 君子蘭 賣, 今年有無就唔知, 而我果種有無又唔知, 我貪佢極矮我先要佢
回復

carmen 發表於 2009-2-21 23:33:30 |顯示全部樓層
咁陽光方面呢? 要晒d定點樣好? 因為我未種過!
回復

ht333147 發表於 2009-2-22 00:05:42 |顯示全部樓層
14# 四少
下星期, 除星期一.二外,都在香港, 具體時間按你方便好了.
回復

David 發表於 2009-2-22 00:22:37 |顯示全部樓層
14# 四少
Thank you 四少  in advance, I also like 矮矮君子蘭
回復

四少 發表於 2009-2-22 01:22:43 |顯示全部樓層
David carmen 黃臉婆
你地呢, 下星期 3~5 邊晚太子港鐵得 ? 預時間為 1900
另外, pm 我留電話

日照方面, 半日照 ok ... 唔好太曬 ...
最好都係早/黃昏果 d 陽光囉 ...
種植方面, 你問我, 我只教到你種唔死 ...
其實點先種好, 要問下 d 專業人氏 ... 我真係識少少炸 ...
回復

carmen 發表於 2009-2-22 09:07:27 |顯示全部樓層
thx 四少!!!
回復

claudiatang 發表於 2009-2-22 09:27:42 |顯示全部樓層
David carmen 黃臉婆
你地呢, 下星期 3~5 邊晚太子港鐵得 ? 預時間為 1900
另外, pm 我留電話

日照方面, 半日照 ok ... 唔好太曬 ...
最好都係早/黃昏果 d 陽光囉 ...
種植方面, 你問我, 我只教到你種唔死 ...
...
四少 發表於 2009-2-22 01:22

四少,可以分一株給我嗎?
回復

12下一頁