全炭種拖鞋

作者: bennyccm626 發表于 2009-2-18 22:26:54
3099 23
舊年2月買 , 試吓用大大小小嘅炭去種
加一舊用布包著嘅骨粉係面
兩日一次水 , 放於有足夠光嘅陰涼地方

wilson 發表於 2009-2-18 22:34:41 |顯示全部樓層
好靚播 ! 應該試驗成功了吧 ! 繼續努力add7icon
回復

小子 發表於 2009-2-19 00:43:10 |顯示全部樓層
很好的花 ! 我鐘意 !
回復

howard 發表於 2009-2-19 08:39:17 |顯示全部樓層
相信包著嘅骨粉的布也能供給水氣,對生長有幫助.
回復

bennyccm626 發表於 2009-2-19 09:56:25 |顯示全部樓層
相信包著嘅骨粉的布也能供給水氣,對生長有幫助.
howard 發表於 2009-2-19 08:39

有可能!
因為D根追入包骨粉道
回復

avery 發表於 2009-2-19 10:25:19 |顯示全部樓層
我真係想出聲好耐 ~

全炭種拖鞋 ... 為咩呢 ?? 標奇立異 ?? 獨排眾議 ?? 玩野 ?? 做實驗 ??

你開得個咁既 POST, 應該俾人知你種拖鞋有咩非用全炭不可既好處, 如果唔係個個有樣學樣咪大鑊 ?!

我講過好多好多次, 種拖鞋, 温度排第一, 濕度排第二, 植料係其次到其次, 我俾到個環境啱佢, 莫講話全炭種拖鞋, 我厠紙種拖鞋都開到花 ~ 用不同植料係用黎配合不同環境既, 以香港市區低濕高温, 全炭種拖鞋簡直係攞黎搞 ~ 你估香港好似泰國D濕度咁, 下下 90% 呀 ?? 响泰國種怕濕既短瓣就仲話可以全炭種啫 ~  

開到花代表咩呢 ?? 如果响你度全炭種拖鞋, 我用混合料, 我每星期淋水少你兩倍, 開花多你兩倍 ~

全炭種拖鞋 ~ What's the point ??!
回復

國蘭BB 發表於 2009-2-19 10:25:21 |顯示全部樓層
benny 你真係勁重有嘜蘭.你味種過架.棵棵都精品.這拖鞋.......不知點形容好.
豔,靚...........
回復

bennyccm626 發表於 2009-2-19 10:58:21 |顯示全部樓層
benny 你真係勁重有嘜蘭.你味種過架.棵棵都精品.這拖鞋.......不知點形容好.
豔,靚...........
國蘭BB 發表於 2009-2-19 10:25

普通雜交餅類 , 係花墟買...連名都冇!

我呢D蘭花初哥 , 乜都去試吓 ....
餅類怕熱  , 我果度夏天又熱過人 , 淋水我又忍唔到手.
夏天餅類係高温之下淋太多水好易死 , 咪試吓大乾大濕嘅 idea...用炭去試吓囉
你都種得好好吖 , 同你交流心得都覺得幾開心!
回復

hydra 發表於 2009-2-19 18:36:36 |顯示全部樓層
我諗渠想分享吓收成的快樂,各有所好,無所謂啦。
講真,各植料有其好壞。

我真係想出聲好耐 ~

全炭種拖鞋 ... 為咩呢 ?? 標奇立異 ?? 獨排眾議 ?? 玩野 ?? 做實驗 ??

你開得個咁既 POST, 應該俾人知你種拖鞋有咩非用全炭不可既好處, 如果唔係個個有樣學樣咪大鑊 ?!

我講過好多好多次, 種 ...
avery 發表於 2009-2-19 10:25
回復

bennyccm626 發表於 2009-2-19 20:29:30 |顯示全部樓層
我諗渠想分享吓收成的快樂,各有所好,無所謂啦。
講真,各植料有其好壞。

hydra 發表於 2009-2-19 18:36

因為我淋水忍唔到手 , 特別係拖鞋...好易成棵發黑而死
改用炭之後 , 冇咁易死
回復

wilson 發表於 2009-2-19 22:29:13 |顯示全部樓層
因為我淋水忍唔到手 , 特別係拖鞋...好易成棵發黑而死
改用炭之後 , 冇咁易死
bennyccm626 發表於 2009-2-19 20:29

八仙過海各施各法 !
始終經驗要依靠摸索, 繼續努力add7icon !
回復

bennyccm626 發表於 2009-2-19 22:34:15 |顯示全部樓層
八仙過海各施各法 !
始終經驗要依靠摸索, 繼續努力add7icon !
wilson 發表於 2009-2-19 22:29

最怕D一成不變 , 又唔接受現實嘅人
回復

cycheunghk 發表於 2009-2-20 06:29:20 |顯示全部樓層
13# bennyccm626

我亦愛用舊波炭種蘭, 優點係透氣良好, 提供良好的酸度, 就算用其他植料, 加點炭在底都係好事。
回復

bennyccm626 發表於 2009-2-20 10:13:02 |顯示全部樓層
13# bennyccm626

我亦愛用舊波炭種蘭, 優點係透氣良好, 提供良好的酸度, 就算用其他植料, 加點炭在底都係好事。
cycheunghk 發表於 2009-2-20 06:29

其實用炭都會好濕吓!
分盆果陣 , 發現D炭仍處於半濕狀態...
回復

cycheunghk 發表於 2009-2-20 14:05:05 |顯示全部樓層

15# bennyccm626

6吋盆內乾炭和濕炭可以相差幾十克, 用炭的大小控制水份,
加上質輕炭儲水多, 重則小, 大小任揀, 平靚夾方便.
回復

bennyccm626 發表於 2009-2-20 20:52:26 |顯示全部樓層
15# bennyccm626

6吋盆內乾炭和濕炭可以相差幾十克, 用炭的大小控制水份,
加上質輕炭儲水多, 重則小, 大小任揀, 平靚夾方便.
cycheunghk 發表於 2009-2-20 14:05

我用D炭係燒到成舊紅色 , 然後即放落水入面
最初浮面 , 吸飽水後沉
D炭仲好易生青苔添..
回復

wilson 發表於 2009-2-20 21:00:54 |顯示全部樓層
最怕D一成不變 , 又唔接受現實嘅人
bennyccm626 發表於 2009-2-19 22:34

有心教人就該好好去扶植新人.......唉 add2icon !
回復

wilson 發表於 2009-2-20 21:02:43 |顯示全部樓層
我用D炭係燒到成舊紅色 , 然後即放落水入面
最初浮面 , 吸飽水後沉
D炭仲好易生青苔添..
bennyccm626 發表於 2009-2-20 20:52

分享係好事, 這樣大家才會進步add10icon !
回復

avery 發表於 2009-2-20 21:14:50 |顯示全部樓層
我種拖鞋廿年, 有咩植料我未用過 ?? 有咩方法我未試過 ?? 點條好路你行換黎一句 "一成不變 , 又唔接受現實" ~

哈 ~ 忠言逆耳, 想你死容乜易 ~  由得你鍾意點種咪點種囉 ~ 我都費事浪費口水

wilson 咁多年你仲係只識執死雞, 除左左吹右擦你仲識D乜, 可悲 ~
回復

bennyccm626 發表於 2009-2-20 21:49:27 |顯示全部樓層
由哥倫比亞到亞根庭
由南美去到北美
由深圳去到新彊
咁多地方嘅真正惡人我見得太多
正係用口嘅都係第一次
回復

12下一頁