種子-瓶子草捕蟲草

作者: hcheung 發表于 2009-2-14 15:01:22
3343 12
尖沙咀海港城的City X超市有瓶子草捕蟲草種子售,捕蟲草種子$159連盒,但不知何地區出,因看不明文字.瓶子草種子$39連扭蛋溫室,美國貨.說明包得(Guarantee to grow)要用蒸餾水浸濕植料後放入雪櫃6星期,才放回室內種要3-5星期才出芽.
花友請教是否如此種.$39是否可試?
avery 發表於 2009-2-14 15:25:46 |顯示全部樓層
結婚冇話包生仔既 ~

所以我會加多一句說明 - 祝你好運 ~
回復

maggielawkm 發表於 2009-2-14 16:18:02 |顯示全部樓層
以前朋友買左D 罐頭花`~都發唔出~!
回復

馬修 發表於 2009-2-14 17:22:12 |顯示全部樓層
既然是$39  當送禮給朋友試下或者係當新奇既玩意就得
不過 你都不要祈望太高了....
亦都不要太計較係花墟有$2x一盆的情況
回復

R子 發表於 2009-2-15 09:44:41 |顯示全部樓層
講真我不如去外國網站買
回復

gilbert 發表於 2009-2-15 11:15:21 |顯示全部樓層
good lucky
回復

avery 發表於 2009-2-15 11:22:20 |顯示全部樓層
講真我不如去外國網站買
R子 發表於 2009-2-15 09:44

外國網站買就一定好 ?? 過百粒又唔發芽你又種過冇 ??
回復

R子 發表於 2009-2-15 14:04:37 |顯示全部樓層
外國網站買就一定好 ?? 過百粒又唔發芽你又種過冇 ??
avery 發表於 2009-2-15 11:22

我人較單順,無諗得咁複雜
回復

avery 發表於 2009-2-15 14:24:19 |顯示全部樓層
呢個同複唔複雜一D關係都冇, 爭在你識唔識分咩係 "無知" 同 "單純" 啫 ~
回復

vivi 發表於 2009-2-15 14:37:02 |顯示全部樓層
尖沙咀海港城的City X超市有瓶子草捕蟲草種子售,捕蟲草種子$159連盒,但不知何地區出,因看不明文字.瓶子草種子$39連扭蛋溫室,美國貨.說明包得(Guarantee to grow)要用蒸餾水浸濕植料後放入雪櫃6星期,才放回室內種要3- ...
hcheung 發表於 2009-2-14 15:01

唉,  CITY SUPER D 野得一個字"貴", 唔好買啦!!
我從來都唔會係CITY SUPER買植物
去花墟兜一轉就知啦
回復

wilson 發表於 2009-2-15 21:33:05 |顯示全部樓層
我人較單順,無諗得咁複雜
R子 發表於 2009-2-15 14:04

去試喔 ! 自古成功在嘗試add7icon  !
何況花HK$39.00買個經驗同開心有問題嗎 ?add6icon
回復

sundewrex 發表於 2009-2-15 22:58:35 |顯示全部樓層
$39不算貴,可一試!
不要想得太serious,既然Guarantee to grow,就要happy to go!
Best wishes to you
回復

hcheung 發表於 2009-2-16 09:15:00 |顯示全部樓層
謝謝各大大,但不明何以要雪6個星期才種?是否瓶子草原產地要經過冬季才出芽?
如果種不出,是否可以要公司City X或種子商回水,因大字寫明Guarantee to Grow?但不明何以種子商拍心口Guarantee to Grow 是否佢有秘笈處理過種子一定可以出芽?
回復