52年來月亮最圓最大的元宵月 ~

作者: avery 發表于 2009-2-9 22:12:58
3780 42
vivi 發表於 2009-2-10 19:24:48 |顯示全部樓層
你比較下我地D相既肚臍位置吖
avery 發表於 2009-2-10 19:02

其實我想問下
如果我係澳洲, 睇到嘅月亮會唔會唔同嘅呢??
回復

avery 發表於 2009-2-10 19:47:44 |顯示全部樓層
咁真係唔知喎 ...

照計 ... 方向應該一樣 ...
回復

vivi 發表於 2009-2-10 21:36:23 |顯示全部樓層
咁真係唔知喎 ...

照計 ... 方向應該一樣 ...
avery 發表於 2009-2-10 19:47

個人倒轉左喎
d水又掉轉方向流
哎呀, 要去多次睇下先(發夢ingggggggggggggggggg)
回復

martini 發表於 2009-2-10 22:38:17 |顯示全部樓層
用 105 有D勉強 ... 天文野真係一寸長一寸強 ... 有支 328 就好勒 ...

你BF 最長支炮有幾多呀 ??
avery 發表於 2009-2-10 18:54

佢用左支 600 呀(佢話佢支鏡個setting假架(105),  .... 要裝配起來個d, 前後兩支架個 d
不過都郁....可能個月亮係我地好頭頂,
支炮吾可以細 d angle 去對焦, 前架幫吾係好多...(定話佢都冇興趣影, 又吾掃我興掛)
呢家野...我真係吾識...
回復

robot 發表於 2009-2-10 23:27:05 |顯示全部樓層
我都有影到,不過個月蝕唔明顯。

回復

KUNO 發表於 2009-2-11 02:25:00 |顯示全部樓層
大佬你個月亮肚臍反轉左既 ??
avery 發表於 10/2/2009 18:55

我唔識分咖!應該點擺位好啲呀?
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-11 08:41:44 |顯示全部樓層
我也拍了月蝕

avery 發表於 2009-2-9 23:10

個月球有自轉~?
回復

avery 發表於 2009-2-11 10:07:12 |顯示全部樓層
Kuno, the 肚臍 appeared to located at the bottom of the Right hand side while yours were on the left hand side ... Did you rotate the photo while editing ??

Jellyfishy, all of us took the moon's photos at similar time. Your suggestion is not likely to happen ~~
回復

vivi 發表於 2009-2-11 12:26:38 |顯示全部樓層
月球唔識自轉o架喎
回復

KUNO 發表於 2009-2-11 14:32:24 |顯示全部樓層
Kuno, the 肚臍 appeared to located at the bottom of the Right hand side while yours were on the left hand side ... Did you rotate the photo while editing ??

Jellyfishy, all of us took the moon's phot ...
avery 發表於 11/2/2009 10:07

冇呀,冇轉過張相呀!
回復

比得大帝 發表於 2009-2-11 14:39:14 |顯示全部樓層
我讀得書少, 可否解吓乜嘢係 半影月蝕, 如何構成?  同埋點解會係52年最大的月亮?  乜月球同地球的距離唔係永遠一樣的嗎?
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-11 14:40:41 |顯示全部樓層
月球唔識自轉o架喎
vivi 發表於 2009-2-11 12:26

http://www.lcsd.gov.hk/CE/Museum/Space/FAQ/moon/c_faq_moon_7.htm

pls. read in detail~
回復

vivi 發表於 2009-2-11 14:42:06 |顯示全部樓層
http://www.lcsd.gov.hk/CE/Museum/Space/FAQ/moon/c_faq_moon_7.htm

pls. read in detail~
jellyfishy 發表於 2009-2-11 14:40

ho, 原來會轉o架
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-11 14:42:06 |顯示全部樓層
我讀得書少, 可否解吓乜嘢係 半影月蝕, 如何構成?  同埋點解會係52年最大的月亮?  乜月球同地球的距離唔係永遠一樣的嗎?
Peter 發表於 2009-2-11 14:39

因 為 月 球 的 軌 道 並 非 圓 形 ( 是 橢 圓 形 ) 以 及 其 軌 道 平 面 與 地 球 軌 道 平 面 不 同 所 引 致 。 我 們 可 以 見 到 的 月 球 表 面 達 59% 。
回復

比得大帝 發表於 2009-2-11 14:53:32 |顯示全部樓層
水母, 你好叻女呀
回復

比得大帝 發表於 2009-2-11 14:55:07 |顯示全部樓層
and, what is 半影月蝕?
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-11 14:59:57 |顯示全部樓層
水母, 你好叻女呀
Peter 發表於 2009-2-11 14:53

水母唔叻, 係太空館叻~

半影月蝕, 據水母了解, 個原理應該同半月蝕係一樣, 只係佢俾半月蝕唔清楚, 地球投影在月球上的影子邊緣不清晰, 只得懞懞/矇矇 (唔知邊個先啱)的影~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-2-11 15:00:39 |顯示全部樓層
半 影 月 食 , 是 指 月 球 只 是 掠 過 地 球 的 半 影 區 , 造 成 月 面 的 光 度 極 輕 微 減 弱 , 很 難 用 肉 眼 發 覺 有 甚 麼 分 別 , 因 此 不 為 人 所 注 意 。

(地球在背著太陽的方向會出現一條陰影,稱為地影。地影分為本影和半影兩部分。本影是指沒有受到太陽光直射的地方,而半影則只受到部份太陽直射的光線。月球在環繞地球運行過程中有時會進入地影,這就產生月蝕現象。 )
回復

KUNO 發表於 2009-2-11 22:04:40 |顯示全部樓層
我記得當時個月亮就喺我頭頂正上方,而方位是背東向西,會唔會因為咁樣所以角度唔同咗呢?
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-11 22:35:17 |顯示全部樓層
我嗰晚竟然冇睇過個月亮~
回復