秀一個經典

關閉 [複製鏈接]
作者: 八王爺 發表于 2007-10-15 09:49:39
4053 17
這是我期待已久的品种, 昨天看見了,立即買!

鶯歌鳯梨 - 王者之风

鶯歌鳯梨 - 王者之风
IMG_2471 vriesea hieroglyphica 302.JPG
IMG_2474 vriesea hieroglyphica 302.JPG
DAVIDYIP 發表於 2007-10-15 10:25:35 |顯示全部樓層
很漂亮啊﹗請問係邊度買?$?
回復

八王爺 發表於 2007-10-15 14:04:39 |顯示全部樓層
唔使問,全香港都 搵唔到第二棵!
回復

suizenki 發表於 2007-10-15 23:56:42 |顯示全部樓層
我都考慮咗好耐 不過$500 有d貴  都好有個識花之人買下
積水鳳梨 不過唔知佢叫咩名 ? 請指教
回復

八王爺 發表於 2007-10-16 09:38:24 |顯示全部樓層
名已經寫咗出黎。唔係積水鳳梨(Neoregelia), 係鶯歌鳳梨 (Vriesea)。

Vriesea hieroglyphica 係原生仲 一定貴, Common name is 'King of Bromeliads' ,可想而知係極受推崇的品種。 即使係南美洲原產地和美國人工培育品,一株小苗最少都要港幣120元。
回復

lammanfung 發表於 2007-10-16 23:58:54 |顯示全部樓層
嘩!貴族來也!
回復

八王爺 發表於 2007-10-18 06:10:50 |顯示全部樓層
越睇越靚。 抵!
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-10-18 17:53:23 |顯示全部樓層
千金難買心頭好
回復

Tony 發表於 2007-10-18 17:59:21 |顯示全部樓層
點解"令"立立ge
回復

小草 發表於 2007-10-18 21:13:45 |顯示全部樓層
好美的葉斑 !
鶯歌 聽說不太好種ㄟ   !
回復

八王爺 發表於 2007-10-19 06:15:58 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2007-10-18 10:59 發表
點解"令"立立ge

葉面 噴咗水 就 令令 咯~  鶯歌的葉本來就很光滑!

小草 : 鶯歌真係很难种的,經常要在葉面噴水,所以把他放在身边,一日噴水4-5次。好似公主咁服事佢。
回復

羊咩咩 發表於 2007-10-20 00:50:21 |顯示全部樓層
積水鳳梨同鶯歌鳳梨有咩主要分別呀?生活習性呢?個樣差唔多唔識分,不過超靚呀~~仲好健康~~正呀!!
回復

八王爺 發表於 2007-10-20 06:25:10 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-10-19 17:50 發表
積水鳳梨同鶯歌鳳梨有咩主要分別呀?生活習性呢?個樣差唔多唔識分,不過超靚呀~~仲好健康~~正呀!!

積水鳳梨: 晒得,勁晒都冇問題。葉边有剌,葉色在开花时変紅,黃,白或多彩。
           花藏於中心的水杯中,不伸出來。

鶯歌鳳梨: 絕对no sun shine, 葉冇剌十分光滑,葉色在开花时不変。
           花從中心伸出如劍一把,花苞扁平,色彩丰富。

阿行:咁又唔使咁誇張。等佢生咗仔,我送一个去你个 育嬰室!怕且要等3-5年!
回復

羊咩咩 發表於 2007-10-20 11:46:50 |顯示全部樓層
王爺照你咁講由外表睇都可以分得出黎,咁鶯歌鳳梨葉尖係咪都唔會有一粒尖尖?(圖葉葉唔見有),我屋企全部鳯梨都晒住種架,除左你送我個棵0係露台門邊,大棵左啦
回復

yin4200 發表於 2007-10-20 21:40:30 |顯示全部樓層
謝謝版主分享鶑歌鳳梨,葉色真的很美,大開眼界。
我開始種空氣草了(暫時只有小精靈)今天終於發現霸王了,
只有巴掌大(有花蕾),價錢$480(會否太貴 ,我不清楚行情...)
回復

八王爺 發表於 2007-10-21 07:11:21 |顯示全部樓層
原帖由 yin4200 於 2007-10-20 14:40 發表
謝謝版主分享鶑歌鳳梨,葉色真的很美,大開眼界。
我開始種空氣草了(暫時只有小精靈)今天終於發現霸王了,
只有巴掌大(有花蕾),價錢$480(會否太貴 ,我不清楚行情...) ...

是太貴了。不要买。 佢店入面有些霸王沒有花的,掛在上面,只是100元。
回復

豔豔 發表於 2007-10-24 18:50:50 |顯示全部樓層
真係好靚呀...
回復

seed 發表於 2007-12-4 23:38:59 |顯示全部樓層
~~~
真係好靚呀
之前你那盆白線鳳梨已經好靚
現在這個更要美十倍唔止
好靚呀~~~
回復